Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiderült, hogyan halt meg Attila

| 2021. 10. 27. | 12:45:00
A sofőr egy debreceni kereszteződésben elütötte a férfit, majd elhajtott.
Kiderült, hogyan halt meg Attila
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki járművével még 2019-ben elütötte Rostás Attilát, akit Debrecenben sokan ismertek és szerettek.

A vádirat szerint az idős vádlott 2019. november 14-én, hajnalban közlekedett Debrecen belvárosában. Az autóban a jobb oldali első ülésen a felesége utazott, biztonsági övüket mindketten használták. A Csapó-Rákóczi utcák kereszteződésében lévő útkereszteződés felé hajtott a vádlott – az adott szakaszon megengedett – 60 km/h sebességgel. A forgalomirányító fényjelző készülékei sárgán villogtak. Ez idő alatt a sértett az útkereszteződésben kialakított, kijelölt gyalogos-átkelőhelyen akart átmenni, azonban abban a forgalmi sávban, ahol a vádlott közlekedett elesett, és oldalt fekvő, vízszintes helyzetből próbálta magát kézzel felnyomni – olvasható az ügyészség közleményében. Ekkor ért oda az elkövető, aki hirtelen balra kormányozva akarta őt kikerülni, azonban az autó jobb első kerekével elütötte a sértettet, majd megállás nélkül továbbment.

A vezetőnek az útkereszteződés előtt meghatározott távolságból fel kellett volna ismernie a zebrán fekvő sértettet, ezért megállási és segítségnyújtási kötelezettség terhelte. A sértett az elütés következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően életét vesztette.

[Beillesztett cikk: Attila halála: vádat emelhetnek egy debreceni férfi ellen]

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a férfi ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indított büntetőeljárást bizonyítottság hiányában még tavasszal megszüntette. Az őt terhelő másik bűncselekmény, a segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt a járási ügyészség a vádiratban felfüggesztett fogházbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta. A járási ügyészség a vádiratban mértékes indítványt is tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

A csaknem két éve tartó nyomozásról rendszeresen beszámoltunk a Cívishíren, legutóbb október 9-én, ugyanis a hónap elején a rendőrség közleményt adott ki a segítségnyújtás elmulasztása miatt indított ügy lezárásáról. Tudattuk, hogy a nyomozás erdeményességét segítő felhívást is törölték már a police.hu oldalról. Továbbra sem világos, hogy ha Attila az elütés következtében szerzett sérüléseibe halt bele, akkor miért csak segítségnyújtás elmulasztása miatt emelnek vádat, és miért nem állja meg a helyét a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége. Ugyanis a vádirat szerint "a vezetőnek az útkereszteződés előtt meghatározott távolságból fel kellett volna ismernie a zebrán fekvő sértettet".

Miért szüntették meg bizonyítottság hiányára hivatkozva a halálos közúti baleset vétségét, ha később mégis bizonyítást nyert, hogy a kerekével elütötte?

[Beillesztett cikk: Másfél éve nyomoznak Attila halálának ügyében]

A nyomozás során a rendőrség nem kommunikálta, hogy Attila elesett volna a gyalogátkelőnél. Az sem derült ki, hogy a sofőr mellett ült a felesége, pedig többször rákérdeztünk, hogy a balesetnek van-e szemtanúja. A vádirat szerint Attila az oldalán feküdt, próbálta magát kézzel felnyomni, bár nem tudjuk, ezt a tényt mi alapján közölte az ügyszség, hiszen térfigyelő kamera nem rögzítette az esetet. A sofőr hirtelen balra kormányozva ki akarta kerülni, tehát felismerte, hogy van a gyalogátkelőn "valami", ennek ellenére elütötte, és elhajtott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ötven diákot akart megölni a miskolci tini, javítóintézetbe kerülhet
Ötven diákot akart megölni a miskolci tini, javítóintézetbe kerülhet
A 17 éves fiú lövöldözni akart korábbi iskoláiban, de egy közeli óvodában is legalább három óvodást megölt volna.
Magára gyújtotta a zárkát Debrecenben: tárgyalást akar
Magára gyújtotta a zárkát Debrecenben: tárgyalást akar
A román férfi magára akarta vonni az őrök figyelmét.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés