Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkezdődött a debreceni gyerekek szűrővizsgálata

| 2021. 10. 04. | 19:37:00
Naponta száz diák egészségi állapotát vizsgálják.
Elkezdődött a debreceni gyerekek szűrővizsgálata
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen Gondoskodó város programjának egyik alappillére az iskolás korú gyerekek egészségügyi szűrése, amelyet 2019-ben indított el az önkormányzat és a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézettel (Daefi) és a Debreceni Egyetemmel együttműködve.

A program folytatását 2020-ban a koronavírus-járvány megakadályozta, de a 2021/22-es tanévben újraindult. Erről Széles Diána, Debrecen alpolgármestere és Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója tartott sajtótájékoztatót október 4-én az intézet Pósa utca 1. alatti egészségügyi centrumában, ahol a szűrések zajlanak.

16 ezer diák

Itt naponta 100 gyerek fogadására képesek, így tanévenként összesen 16 ezer – 2., 4., 6., 8., 10., 12. osztályos – általános- és középfokú iskolás tanuló orvosi és védőnői szűrővizsgálatát végzik el. Az egyébként is kötelező vizsgálatok (például teljes körű fizikális orvosi vizsgálat, testmagasság és testsúly mérése, vérnyomásmérés, lúdtalp- és gerincproblémák vizsgálata, hallás, látás, vizsgálata), e program keretében kiegészülnek speciális szemészeti és audiológiai műszeres vizsgálatokkal, valamint kardiológiai – EKG – vizsgálattal is. E korosztály ilyen települési szintű, iskolafenntartótól függetlenül minden diákot érintő, komplex és rendszeres egészségügyi szűrése valószínűleg egyedi és párját ritkító.

A tájékoztatón Széles Diána többek közt elmondta: az egészségügyi szűrés ilyen módon való megoldása nem csupán arra alkalmas, hogy az adott korosztály egészségi állapotát folyamatosan nyomon kövessék, de a szülők számára is nagy könnyebbséget jelent, hogy nem nekik kell bizonyos vizsgálatok elvégzésének utána járniuk gyermekükkel, hanem e vizsgálatok egy helyen, egy napon lebonyolódhatnak. A további orvosi segítséget igénylő esetekre pedig nemcsak a leletek átadásával – gyermeke szűrési leleteit természetesen minden szülő megkapja –, hanem külön is felhívják az érintett szülők figyelmét, valamint segítik is őket a problémák szakellátás keretében történő feltárásának folytatásában. Így például csak a mai napon két gyerek esetében is olyan halláskárosodásra derült fény, amely további odafigyelést kíván.

Megelőzni a hirtelen szívhalált is

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója több más mellett arról ejtett szót, hogy az egészségügyi szűrésnek ezzel a formájával esélyegyenlőséget teremtenek, nem zavarják az oktatás menetét, hiszen egy nap alatt minden szükséges vizsgálattal végeznek.
A 2019/2020-as tanévben a járványhelyzet miatt sajnos csak a tervezett szűrések felét – 8300-at – tudtak lebonyolítani, s közülük 6 olyan gyereket találtak például, akik a hirtelen szívhalál veszélyével éltek. Ma már ők mindannyian szívritmus-szabályozóval, s ily módon nagyon jó életkilátásokkal rendelkeznek. Tanulságos az is, hogy a vizsgált 2. osztályos gyerekek 51 százaléka lúdtalp- és gerincproblémákkal küzdött. De nem csak ilyen tragédiával fenyegető esetek kiszűrésére alkalmas ez a program. Olyan tanulási nehézséget okozó látási és hallási problémák is kiderülhetnek, melyek korrigálása nélkül akár el is kallódhat egy egyébként jó képességű gyerek. Most az derült ki, hogy a digitális oktatás, a kényszerű otthonlét miatt a fogászati problémák száma duplázódott meg az előző szűréshez képest. A most kezdődött tanévben lebonyolítandó vizsgálatokra készülve egyébként a Daefi 10 millió forint értékben vásárolt új hallásvizsgáló berendezés-, illetve eszközegyüttest, 3 millió forint értékben pedig szemészeti vizsgálóberendezést – jelentős mértékben az önkormányzat támogatásával.

Idősek állapotfelmétése

Széles Diána azt is elmondta, hogy az idősek hónapja (október) keretében a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársai már megkezdték a Debrecen Megyei Jogú Város Városi Szociális Szolgálat Intézményeiben élők és dolgozók körében az önkéntes egyéni kockázati felmérést (vérnyomás- és vércukor-, koleszterinszint-mérés, haskörfogat-mérés, dohányzási szokások, alkoholfogyasztási szokások, mentális egészség) a szolgálat telephelyein. Ezeken a vizsgálatokon – melyek képet adhatnak arról, hogy a járványos időszakban milyen az idősek egészségi állapota – önkéntes jelleggel bármely nyugdíjas korú debreceni állandó lakos is részt vehet az alábbi időpontokban és helyszíneken:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.