Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahol a debreceni közgyűlés lakóházakat látna, ott a Momentum parkot

| 2021. 10. 21. | 14:39:00
A Tócóvölgy bővítése az egyetlen érdemi lehetőség a bérlakásprogram megvalósítására, érvel a polgármester.
Ahol a debreceni közgyűlés lakóházakat látna, ott a Momentum parkot
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A momentumos Mándi László nem szavazta meg, ugyanakkor a tócóvölgyi lakótelep bővítése érdekében a debreceni közgyűlés október 21-én elfogadta egyes, ottani önkormányzati tulajdonú ingatlanok kiemelt fejlesztési területté nyilvánítását. A lépéssel felgyorsíthatóvá válik az a folyamat, amelynek célja új bérlakások építése a városrészben. A momentumos képviselő álláspontja azért kiemelendő, mert ez az ingatlanfejlesztés Papp László szerint is „szenzitív”, vagyis érzékeny kérdés a tócóvölgyiek számára, viszont a polgármester közlése alapján a majdani beruházás nem terhelheti, zavarhatja a már ott lakók nyugalmát. S ezt a szempontot már az előkészítés során is érvényesítik.

Arról, hogy a tócóvölgyi lakótelep bővítés előtt áll, nemrég újra írt a Cívishír. A mostani közgyűlésen Papp László jelezte: a szóban forgó terület az 1980-as évek óta beépítésre szánt része a városnak. A mai lakáspiaci helyzetben (amikor az árak egyre inkább távolodnak az átlagos keretűek lehetőségeitől) pedig – folytatta – rendkívül fontos egy jelentősebb lakóterület-fejlesztési program indítása, amely lökést adhat a helyzet normalizálásához, egyben alkalmas bérlakásprogram megvalósítására.

[Beillesztett cikk: Bővítés előtt a tócóvölgyi lakótelep]

Aláhúzta: az új lakóterület önálló közúti bekötést kapna a Kishegyesi út irányából (a terápiás ház mellett), ez az út egészen a Vincellér utcáig futna. Gépjárműves kapcsolatot éppen a már meglévő lakótelep terhelését kiküszöbölendő, nem is építenének a régi és az új lakóterület között, a gyalogos és a kerékpáros átjárást viszont biztosítanák. A városrész a Civaqua-program által új pihenőterülettel gyarapodna, hiszen mint arról már írtunk, a Tócó duzzasztásával sportolásra, rekreációra alkamas tavat, parkokat hoznának létre 3 hektáron. A polgármester megjegyezte: a két tócóvölgyi lakóterületet „zöld sáv” is elválasztaná, ehhez kapcsolódva Balázs Ákos alpolgármester emlékezetett, a Vincellér utcánál és a Vértessy-kúriánál erdősávot telepítenek (elsődleges cél a levegő porszennyezettségének javítása).

Ezek ellenére Mándi László (képünkön) azon az állásponton van, hogy ne legyen építkezés a Tócóvölgyben, helyette a „Nagyerdővel vetélkedő parkot alakítsanak ki”. A Momentum képviselője arra hivatkozott, hogy „több száz lakossal beszélt és az online felméréseik is azt támasztják alá, hogy a helyiek nem szeretnék a beépítést”. Úgy fogalmazott, a közlekedés zsúfoltabbá válna, a lépés pedig nem szolgálná az ott élőket. A bérlakásprogramra szükség van – fűzte hozzá –, de a város más részein.

A Homokkerti felüljáró dilemmája

Ez utóbbi kijelentésére rácsapott Papp László, mondván, olvasta a képviselő közösségi médiás felvetését, mely szerint a déli városrészben kellene bérlakásokat építeni. Csakhogy – folytatta – nagyobb városi tulajdonú terület kizárólag a repülőtérnél található, amely értelemszerűen nem ideális erre a célra, valamint a Homokkerti felüljáró zsúfoltsága (ez a déli városrész legszűkebb közlekedési keresztmetszete) miatt ennek a problémának a feloldásáig nem szabad jelentősen növelni a hídon túli lakosságszámot. A polgármester közölte: a következő önkormányzati ciklus feladatai közé tartozik majd egy új csatlakozás megépítése a Vértes út-repülőtér szakaszon, továbbá a 47-es főútnak a 48-assal való összekötése (a Mikepércsi útról és a Vámospércsi útról van szó, ha így könnyebb).

Papp László természetesen igennel szavazott  Fotó: Ásztai Csaba

A polgármester a „jó gazda gondosságának” a megközelítését ajánlotta a közgyűlés figyelmébe.

– Egészen biztos, hogy Debrecenben nem lehet értelmes lakáspolitikát folytatni, amennyiben politikai szempontok alapján nem támogatjuk egy régóta erre a célra fenntartott terület beépítését. Ha ugyanis ezeket nem építjük be, akkor majd más, zöldterületi vagy mezőgazdasági besorolású területekkel kell ezt megtenni. Így azonban nem fogjuk tudni jó irányba vinni a lakásügyeket, s a helyzet kontrollálhatatlanná válik

– mondta. A Momentumnak címezve nyomatékosította: nem jó ötlet szóban elköteleződést mutatni a bérlakásprogram mellett, majd nemmel szavazni, amikor ezt a gyakorlatban is reálisan megalapoznák.  

A főépítészi iroda legkésőbb 2022 elején áll majd elő a beépítési folyamat szabályozását érintő pontos tervvel. Gábor István főépítész jelezte: az új lakóterületen már nem felszíni, hanem földalatti parkolókban helyeznék el a gépjárműveket. Továbbá az új házak sem lennének lényegesen magasabbak a jelenlegi négyemeleteseknél, mint fogalmazott, a várossziluett megtörése nem indokolt.  

[Beillesztett szavazás: Építsék be a tócóvölgyi lakótelep mögötti területek egy részét a bérlakásprogram érdekében?]

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.