Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tégláskertiek is vágynának egy új játszótérre

| 2021. 10. 01. | 09:43:00
A hely adott, már csak pénz kellene.
A tégláskertiek is vágynának egy új játszótérre
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Igazi időutazásban lehet része annak, aki idegenként a Tégláskert utca és a Szepesi utca közötti területen lévő játszótérre téved. Olyan érzése támad, mintha nem is 2021-ben, hanem az 1980-as években lenne. A szocializmus egy kis darabja maradt ott az egyébként szépen fejlődő kertvárosban, a bökkenő ezzel csak annyi, hogy időközben eltelt több mint harminc év, és a játszótér semmilyen szempontból nem felel már meg a kor követelményeinek. Vasból készült mászókák, igaz, alattuk legalább nem beton, hanem föld, két igencsak rossz állapotban lévő libikóka és néhány hinta várja a tégláskertieket, akik máshova nem is tudnak menni, hiszen a legközelebbi, már modernebb játszótér az Epreskertben található.

A közelben lakó egyik hölgytől megtudtam, a játszóteret valamikor a hetvenes évek közepén építették, és azóta szinte semmi sem változott, a gyerekek tulajdonképpen ugyanazokat a játékokat használhatják, mint a Kádár-korszakban. Bár ez így nem teljesen igaz, javította ki magát beszélgetőtársam. Mint mondta, a 2019-es önkormányzati választás előtt például egy csúszdával bővült a kínálat, és a hinták ülőkéjét is újabbra cserélték. Ezen kívül azonban minden a régi, miközben homokozó egyáltalán nincs a játszótéren, és a játszóeszközök egyike alatt sem találni a ma már szinte alapkövetelménynek számító puha gumiburkolatot. A beton focipályát alig használják már, mert annyira balesetveszélyes, az idő megette a burkolatot – magyarázta.

– Pedig nagyon sokan jönnek a játszótérre, a közeli iskolából is idehozzák a gyerekeket, csak nem igazán tudnak mivel játszani. Nagyon nagy szükség lenne egy szebb, korszerűbb játszótérre, megérdemelné ez a városrész is. Ebben teljes az egyetértés a lakók között, akik hangsúlyozták azt is, hogy a jelenlegi állapot egyszerűen méltatlan a környékhez.

Még idén bekerítik

A játszóteret az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében a Debrecen-Tégláskerti Református Missziói Egyházközség működteti. Szomszédságában magaslik a 2006 júliusában átadott impozáns „toronytemplom”, amely hamar a kertváros jellegzetes, meghatározó épülete lett. Ha már arra jártunk, bekopogtattunk Vas Sándor lelkészhez, aki a váratlan látogatás ellenére készséggel válaszolt kérdéseinkre. Elmondta, hogy öt évvel ezelőtt egy teljesen új játszótér építésére nyújtottak be pályázatot. Negyvenmillió forintra pályáztak, de hiába voltak meg a kész tervek a beruházáshoz, azzal az indoklással, hogy elfogyott a pénzügyi keret, végül nem sikerült nyerniük. – Egyelőre annyit tudunk tenni, hogy bekerítjük a játszóteret – mondta. – Erre még idén sor kerül. Azt követően reggeltől estig használhatják a lakosok, éjszakára viszont bezárjuk, mert máskülönben reggelente továbbra is szemétszedéssel, az üres üvegek összegyűjtésével kezdhetnénk a napot.

A beruházáshoz szükséges valamivel több mint 2 millió forintot a Tégláskertért Alapítvány számlájára az évek során a különböző bálokon befolyt lakossági adományokból fedezik. Vas Sándor úgy tudja, jövő tavaszra a játszótéren található meglehetősen rossz állapotú padokat az önkormányzat felújíttatja, és lefesteti a különböző eszközöket is. Kiemelte: minden apró felújításnak örülnek, de persze a legjobb szerinte is az lenne, ha valamikor egy vadonatúj játszótér épülhetne a mostani helyére.

Már csak azért is szükség lenne egy korszerű „játszira”, mert a Szepesi utcán, a templommal szemben

2022 szeptemberében átadják a református egyház új óvodáját és bölcsődéjét, a gyerekeknek pedig csupán egy kőhajításnyira kellene elsétálniuk ahhoz, hogy élvezhessék egy valóban modern játszótér minden előnyét.

Vas Sándortól megtudtam: a mintegy 900 négyzetméteres nevelési-oktatási intézményben két óvodai, és két bölcsődei csoportot indítanak, 50, illetve 16 gyermekkel. A több mint félmilliárd forintos beruházás a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramjának keretében államit támogatásból valósul meg.

Kérdéseinkkel megkerestük a debreceni polgármesteri hivatal sajtóosztályát is. A többi között arra voltunk kíváncsiak, hogy tervezik-e a játszótér komolyabb felújítását vagy új építését. Várjuk az önkormányzat válaszát.    

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.