Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Brutálisan drága, és nem is lesz olcsóbb a zöldség, a gyümölcs

| 2021. 07. 15. | 15:11:00
Elő a pénztárcával a debreceni vásárcsarnokban is!
Brutálisan drága, és nem is lesz olcsóbb a zöldség, a gyümölcs
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy négyfős családot napi szinten ellátni gyümölccsel lassan luxusnak számít – mondta egy középkorú férfi a debreceni vásárcsarnokban, miközben azon gondolkozott, egy kiló cseresznyét vagy inkább három kiló görögdinnyét vegyen. A kettő együtt ugyanis már túl sokba kerülne, ráadásul bármelyik mellett is dönt, otthon a gyerekek két perc alatt „elpusztítják”. – Ha minden nap csak ennyit költünk gyümölcsre, az egy hónapban 30-40 ezer forint, és akkor még csak a lurkóknak jut valami – számolgatott, és megjegyezte: elképesztő mértékű a drágulás, szerinte alsó hangon 30 százalékkal kerül többe a gyümölcs idén a tavalyihoz képest.

Egy idősebb hölgy néhány csemegekukoricát és egy kiló meggyet vásárolt. Ő az alapos nézelődés híve. – Körbe kell járni a piacot, és akkor ki lehet fogni az olcsóbb árut, csak időt kell szánni az árak feltérképezésére – magyarázta. - Egy cső kukoricát 150 forintért vettem, de van, ahol még mindig 200 forintot is elkérnek érte, viszont legalább már nem kerül 300 forintba, mint két héttel ezelőtt. Gyakori látogató a vásárcsarnokban, általában kétnaponta megfordul a piacon, és mindig csak annyit vásárol, amennyit frissen el tud fogyasztani. Most éppen lecsóbefőzésre készül, de még vár egy kicsit, hátha lejjebb megy a paprika ára, ami most 300 forint körül mozog.

– Nemcsak az árával van baj, hanem a minőségével is – kesergett. – A múltkor vettem egy kilót, egy hét múlva barnás foltok jelentek meg rajta, régebben sose tapasztaltam ilyet. Ráadásul az idei paprikáknak az ízük sem az igazi, leginkább olyan, mint a télen vásárolt külföldi paprikáé.

Következő beszélgetőtársam, aki már vagy húsz éve árusít a piacon, azt mondja: arra senki se számítson, hogy olcsóbb lesz a gyümölcs. Szerinte a brutális drágulás fő oka az időjárás, a tavaszi fagyok, a hőség és a kevés eső. – Ahol nem tudnak öntözni, locsolni, ott szinte minden kiszáradt.

Alig van például málna, és a 2500 forintos kilónkénti ára eléggé elriasztja a vevőket

– közölte, hozzátéve, hogy az árakat felveri az is, hogy egy-egy gyümölcsfajtából kevés termett. Ezért kerül például az őszibarack kilója 800 forintba, a gönci sárgabarackért pedig akár 1200 forintot is elkérnek, a nagyja ugyanis lefagyott még tavasszal, csak a völgyekben lévő ültetvények „úszták meg” valamennyire. Az eladó szerint ugyanakkor ömlik be az országba a lengyel meg az olasz barack, aminek viszont nincs íze. – Ránézésre nem lehet megállapítani, hogy magyar vagy külföldi – ha az ember szétnyitja, akkor valahogy nem csapja meg az orrát az a kellemes barackillat, amit korábban megszoktunk – ismerte el.

Akinek van ideje, valóban érdemes egy kört tennie a piacon, mert az árak között azért tényleg van különbség, bár általánosságban mégiscsak igaz: a drágább a legtöbbször szebb és finomabb is.

Meggyet egy héttel ezelőtt még 600 forintért lehetett venni, jelenleg az érdi bőtermő kilójáért 400-500 forintot kérnek. A csemegekukorica csöve 150-200 forint. Cseresznyét lehet már kapni 500 forintért is, a „középkategóriás” 800 forint körül van, de a nagy szemű, ropogósért még mindig mélyen a zsebbe kell nyúlni, akár 1200 forint is lehet egy kiló ára. Az apróbb sárgabarack sem olcsó, kilója 650 forint, ami pedig igazán mutatós, 1000-1200 forintba kerül. A nagyon egészséges, de a hazai fogyasztók körében méltatlanul háttérbe szorult ribizlit 1300, a szőlőt 1000 forintért kínálják. A sárgadinnye 550 forint körüli áron kapható, az alma kilója pedig egységesen 400 forint. Nagyjából egy hete végre megérkezett a nyár slágergyümölcse, a magyar görögdinnye is, amely az időjárásnak köszönhetően idén kifejezetten jó minőségűnek ígérkezik. A 280-300 forintos indulóár a piacosok szerint nem is nagyon fog lejjebb menni.
Az eladók egyébként a járvány enyhülése miatti lazítások után azt tapasztalták, hogy felpörgött az élet a vásárcsarnokban. Ezt elsősorban annak tudják be, hogy a vevők ki voltak éhezve a friss gyümölcsökre, zöldségekre, és egyáltalán arra, hogy közösségben, emberek között legyenek. A kezdeti lendület azonban alábbhagyott, sokan mintha már az újabb szigorításokra készülnének, és el kezdtek spórolni – vélik az árusok.

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Két óra alatt kétszer bukott le a részeg férfi Debrecenben
Két óra alatt kétszer bukott le a részeg férfi Debrecenben
Tetemes mennyiségű alkohol volt a szervezetében.
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei az Év kerékpárútja
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei az Év kerékpárútja
Az Év kerékpárútja díjat olyan útvonal kaphatja meg, amely vonzó célpont a turisták számára
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.