Jót enni nem luxus többé

Vannak helyek ahová nemcsak jóllakni, hanem jó nagy betűkkel ENNI járunk. Egyszerű példával élve: ilyen a legtöbb édesanya és nagymama konyhája vagy egy nyári éjszakába nyúló, illatos grillezés. És a Művészbejáró is ilyen. Színtiszta érzelem attól fogva, hogy átlépjük a küszöböt. Kicsit hazaérkezünk: voltaképp tágas, kifinomult ízléssel belakott nappali az egész, miközben tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy ennél belvárosabb belváros nincs is – a több mint száz éve működő kőszínház tövében egy elegáns vendéglátóhelyen ücsörögni (valljuk be) nagyvonalú gesztus magunk felé, amit – a város legstílusosabb ebédmenüjével együtt – igazán megérdemel az ember.
Szezonális kínálat, szűk étlap
A Kossuth utcán két éve nyílt Művészbejáró filozófiája rém egyszerű: mindenekelőtt önmagukban hiszenk – hiszen tudják, a vendég is csak akkor fog bennük. Tökéletesen látszik: a külsőség, a dizájn, a piaci verseny, de akár a koronavírus nyomán adódó átmeneti nehézség itt nem vette el senki kedvét, sőt:
– A jarvány alatti időszakban sok időnk volt gondolkodni, és odafigyelni minden apróságra, amit korábban lesöpörtünk az asztalról. Magyarországon azt vesszük észre, kettévált az éttermi vendéglátás, és kevés a valóban jó minőségű vendéglő. Ha megnézzük a nyugat-európai országokat – mint Olaszország vagy Franciaország –, szinte mindenhol tartani tudják a színvonalat, főleg ott, ahol a helyi vendégek jelen vannak. Ehhez arra van szükség, hogy odafigyeljünk a folyamatokra egészen az alapanyag beszerzésétől kezdve – mi például rendszeresen látogatjuk a beszállítóinkat, mindig azt adjuk, aminek a szezonja van: ez a tökéletes recept, na meg persze a szűk étlap. Ez a garancia arra, hogy nálunk minden friss, és az étlapon szereplő valamennyi tétel átgondolt. Sokan bedőlnek a nagy élelmiszercégek mindent elárasztó, előre elkészített termékeinek, amivel (szerintük) megkönnyítik az étterem életét, azonban ha valódi értéket szeretnénk kiadni a kezeink közül, akkor bizony ahhoz fel kel tűrni az ingujjat. Sok olyan értő vendég is van aki, tudatosan jön hozzánk, mert magas gasztronómia élményre vágyik, hiszen a konyhai munka is egyfajta művészet – fogalmazott Tóth János tulajdonos.
Miután úgy tapasztalták, a vendégek ízlése megköveteli a frissítést, a Művészbejáró konyhájának vezetését a közelmúltban Czeglédi László sokat tapsztalt séfre bízták. A szakember számos elismert konyhán bizonyította már rátermettségét, vezetői képességét. Egyik fő erénye szívesen ötvözni a tradicionális alapanyagokat a modern elkészítési stílussal.
A bisztrójelleg egyébként – könnyedségével – minden fogás sajátja: a tányéron semmi sem sok, semmi sem túl kevés. A fokhagymalevesben nem tolakodik a fokhagyma, a krutont épp csak annyira mutatták meg a pestónak, hogy biztosan kérjünk még. A marhaoldalas omlós: olyan gyengéden üzennek az ízek, kedvünk lenne szinte hálából megsimogatni a húst. Mindez ebédmenüben összesen 1 890 forintért. Ennyi pénzért jót eszünk, minőséget – tartalmas, mégsem az elfogyasztása után órákig nyomasztó fogásokat.
A magyar éttermi kultúrában az ebédmenü fontos szerepet játszik, és a Művészbejáróban – azon túl, hogy nagyon tudnak főzni – hisznek benne, hogy egy ebéd is lehet gyors, megfizethető élmény. Bátran higgyenek benne önök is!
Művészbejáró
Debrecen, Kossuth utca 8.
Facebook: Művészbejáró Debrecen
www.muveszbejarodeb.hu
Asztalfoglalás: +36 (30) 190 3444
https://www.muveszbejarodeb.hu/asztalfoglalas/









































