Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Otthon is lehetünk fittek és edzettek

| 2020. 04. 10. | 16:04:00
A lényeg a fokozatosság és a rendszeresség – állítja a Debreceni Egyetem Sportegészségügyi Klinikájának szakembere.
Otthon is lehetünk fittek és edzettek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A személyes találkozások csökkentése és a távolságtartás mellett a járvány legyőzéséhez szükség van testi és lelki egészségünk megőrzésére is. A testedzés kedvező hatással van az immunrendszerre, ezáltal pedig javítja a kórokozók elleni védekezést is. A fokozatosság elve azonban fontos, a hirtelen, egyszeri nagy terhelés inkább káros hatással van az emberi szervezetre. Szántó Sándor, a Debreceni Egyetem Sportegészségügyi Klinikájának megbízott igazgatója szerint az otthon végzett testedzések célja nem csak az izomerő fenntartása és javítása, hanem a szív- és keringési rendszer megfelelő állapotban tartása is. – Utóbbi cél elérése érdekében a dinamikus, nagy izomtömegeket megmozgató testedzéssel a pulzusszámunkat ajánlott megemelni kortól függően 110-130 körülire. A fiatalabbaknál inkább a magasabb, idősebbeknél az alacsonyabb érték körüli pulzust javasolt elérni. Fontos hangsúlyozni, ezek az edzések akkor hatásosak a szív-érrendszeri betegségek rizikójának csökkentésében és a zsírégetésben, ha ezt az aktivitást legalább 30 percen át fenntartjuk, és ha a gyakorlatokat hetente legalább 4-5 alkalommal végezzük – hangsúlyozta a szakember.

Ezeket az edzéseket a megfelelő távolság betartása mellett inkább kültéren javasolja a Sportegészségügyi Klinika vezetője, otthoni körülmények között pedig a zenére végezhető helyben szökdeléssel, ugrókötelezéssel lehet azokat helyettesíteni.

Hatásosak lehetnek a saját súlyos, egy 2x2 méteres területen végezhető gyakorlatok is, elég csak a guggolásra, kitörésre vagy a fekvőtámaszban végzett karhajlításra, nyújtásra, nehezített formában a plank helyzetre gondolni. Ezeknél az edzésformáknál egy szék vagy egy kanapé is hasznos kiegészítő lehet. A súlyzók helyettesítésére használhatóak különböző méretű és töltöttségű vizes flakonok, így az egyénre szabott edzéstervezés is megvalósítható. Ha a kéz elfáradna, de szeretnénk nagyobb súlyokkal dolgozni, egy hátizsákba könyveket pakolva végezhetőek a testsúlyos tréningek. Szántó Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes a napi tevékenység részeként kijelölni egy konkrét időpontot a mozgásra, így az a napirend részévé válhat, ezáltal pedig a rendszeresség elve is érvényesül.

Segítheti a kitartást, ha a tornába a családtagokat is bevonjuk.

A bezártság következtében kialakuló mozgásszegény életmód miatt néhány helyen izom- vagy ízületi fájdalmat érezhet az ember. A szakember szerint a megelőzésen van a hangsúly, illetve a helyes üléssel kapcsolatos tudás gyakorlati alkalmazásán. – A görnyedt helyzetben való ülés az álláshoz képest közel háromszoros terhelést jelent a csigolyaközti porckorongokra, mely gerincsérvhez vezethet, de a hátfájás, fejfájás vagy akár a rágóízületek kattogása is lehet a helytelen ülés következménye. A fej lógatását, előre esését a monitor megfelelő magasságba helyezésével küszöböljük ki. Kerüljük a hosszabb statikus helyzeteket azzal, hogy legalább óránként kimozdulunk a munkavégző testhelyzetből, vagy akár álló testhelyzetben is dolgozhatunk számítógéppel, elsősorban laptoppal – mondta.

Szántó Sándor szerint a helyes testtartások elsajátítása mellett fontosak a nyújtó és stretching gyakorlatok is, melyek asztal mellett, széken, vagy állva, fal mellett is végezhetők. Hozzátette: a fittball jól használható eszköz üléshez, munkavégzéshez, de számos gyakorlat is végezhető a segítségével.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Harminc éve csatlakozott a mentőszolgálathoz.
Hirdetés
Hirdetés
A Bonni Egyetemmel tervez együttműködést a debreceni intézmény
A Bonni Egyetemmel tervez együttműködést a debreceni intézmény
Kétnapos látogatásra érkeztek Németországból.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Villámrajtot vett a szoboszlóiak ásza
Villámrajtot vett a szoboszlóiak ásza
A következő körben már nehezebb dolga lesz.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!