Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben 410 rendezvény marad el, bezárnak a fürdők

| 2020. 03. 12. | 10:19:00
Az oktatás zavartalan az iskolákban.
Debrecenben 410 rendezvény marad el, bezárnak a fürdők
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Papp László polgármester március 12-én sajtótájékoztatón jelentette be – a kormány korlátozó intézkedéseit követően és azzal összhangban – azokat a helyi rendelkezésket, melyek a debreceniek egészségügyi védelmét szolgálják és a járvány szélesebb körben történő terjedését hivatottak megakadályozni. Az országos veszélyhelyzet kihirdetésének napján ülésezett a megyei védelmi bizottság, majd a városházán egyeztetést tartottak, ezek alapján:

  • Debrecenben a városi közszolgáltások, az egészségügyi ellatások, az elsődleges szolgáltatások ellátása zavartalan.
  • A városvezetés szorosan együttműködik a megyei és a helyi védelmi bizottság tagjaival.
  • A házi karantén betartatásáról a tisztiorvosi szolgálat, a karantén fenntartásáról pedig a rendőrség gondoskodik.
  • A tankerülettel és a DSZC-vek egyeztetve tovább folyik az oktatás. A jegyző és az intézmények vezetői sem rendelhetnek el rendkívüli szünetet. Az óvodákban és a bölcsődékben is – a szükséges óvintézkedések mellett – tovább folyik a nevelési és oktatási munka. Fertőtlenítéshez szükséges eszközöket szereltek fel, a dolgozókat az aktuális információkról tájékoztatják, az operatív törzs ajánlóit továbbítják.
  • A Termálfürdő nem fogad látogatókat, a korábban elrendelt orvosi kezeléseket átütemezik. Az Aquaticum Mediterrán Élményfürdőben jelenleg (március 20-ig) karbantartás van, de ezt követően sem nyitnak ki bizonytalan ideig. 
  • A Debreceni Sportuszoda lakossági szolgáltatása szünetel. Csak a Debreceni Sportcentrummal szerződéses kapcsolatban álló sportegyesületek használhatják az uszodát az edzések alatt. A lakossági úszás szünetel a tankerület által működtetett iskolákhoz tartozó tanuszodákban is.

Elmarad Debrecenben 410 rendezvény, többek között: Katonazenekari Fesztivál, Bartók Kórusverseny, Tavaszi Fesztivál, DESZKA Fesztivál.

  • A Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház felfüggeszti előadásai megtartását.
  • Minden debreceni versenysporteseményt csak zárt kapuk mögött lehet megtartani. A sportági szakszövetségek adott esetben hozhatnak olyan döntést, hogy a versenyek elmaradhatnak.
  • A helyi művelődési központ, az Ifjúsági Ház, a MODEM, a Déri Múzeum, az Agóra Tudományos Élményközpont nyitva lesz, de programokat és rendezvényeket nem tartanak.
  • Szociális intézményekben életben marad a látogatási tilalom.
  • Továbbra is fertőtlenítik a DKV járatait, időszakosan azonban megszüntetik a készpénzes jegyvásárlást március 13-tól a járművezetőknél. Március 12-én üzemkezdettől a közlekedési eszközökön megszüntették a csúcsidőn kívüli első ajtós felszállási kötelezettséget. A DKV Zrt. munkatársainak hivatalos külföldi útjait felfüggesztették.
  • A Debreceni Vízmű Zrt. a közvetlen üzemi, telephelyi, vízműtelepi, vízvizsgáló laboratóriumi személyes ügyfélkapcsolati lehetőségeket március 16-tól felfüggeszti. Az ügyintézést a lakosok lehetőség szerint online intézzék. 

  • A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. a szolgáltatás biztonsága érdekében azt kéri munkavállalóitól, a rendelkézési körükbe tartozó szabadságukat csak rendkívüli esetben vegyék igénybe. A munkáltatói hatáskörbe tartozó szabadság kiadására (a következő időszakban) nem kerül sor.

– A városi intézkedések alapvetően azt a célt szolgálják, hogy a járvány szélesebb körben történő elterjedését, kialakulását megakadályozzuk. Egy összehangolt intézkedéssorozatra van szükség, amire az elmúlt évtizedekben nem volt példa Debrecenben. Ezek az intézkedések járhatnak korlátozó hatással, de az egyetlen motiváció a debreceniek egészségének és életének megőrzése – mondta Papp László. Hozzátette: ebben a küzdelemben Debrecennek különleges státusza van, hiszen az ország egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltató központja itt működik, és kitűnő orvosok, nővérek, szakemberek végzik a munkájukat. Kifejtette, az elkövetkezendő hónapok teljes összefogást és felelősségtudatot igényelnek még akkor is, ha esetenként a korábban megszokott dolgokról le kell mondani. – Ha erre képesek leszünk, akkor rövid idő alatt le tudjuk küzdeni a veszélyhelyzetet, ellenkező esetben beláthatatlan következményei lesznek – tudatta.

A városvezetés a repülőtér kapcsán szigorúan az operatív törzs utasításáainak megfelelően jár el.

Mint ismert, a milánói járat megszűnt, folyamatosak a járattörlések, emellett valamennyi desztináció irányába jelentősen csökkent a forgalom függetlenül attól, hogy érintett ország vagy az érintett országgal határos területről van szó.

A folyamatban lévő önkormányzati beruházásokat – a polgármester szerint –  a járványügyi helyzet nem érinti, a városvezetés nem tud róla, hogy bármilyen intézkedést az építkezések kapcsán foganasítani kellett volna. Papp László hozzátette, nem zárja ki annak a lehetőségét – függően attól, hogy a veszélyhelyezet hogyan alakul –, hogy adott esetben csúszások bekövetkezhetnek. Az épülő strandfürdő kapcsán elmondta, egyelőre a május végi átadás határidején nem változtatnak, de ha a veszélyhelyzet május végén is fennáll, akkor a megnyitót el kell halasztani.

Papp László elmondta, a veszélyhelyzet kiterjedése és hatása még „nem teljesen elemzett”, a tegnapi döntés után volt a városvezetésnek lehetősége arra, hogy elindítsák a folyamatokat. Körlevelet küldtek valamennyi önkormányzati vállalat és intézmény számára annak érdekében, hogy fel tudják mérni, a mostani döntések milyen következményekkel járhatnak.

– A Bartók Kórusverseny törlése a költségvetés szempontjából pozitív, de nem ez lesz a meghatározó. A színházak vagy a nagyrendezvények jegybevételei – amivel kalkuláltunk a működési költségeket illetően – nagy valószínűséggel a következő hónapokban kiesnek, ezek forrásvesztést jelentenek. Ezeknek a szervezeteknek a máködése alapvetően három lábon áll: állami, önkormányzati támogatás és saját bevétel. utóbbi jelentős része elvész, ezért a költségvetést is újra kell kalkulálni – ismerette.

Arra a kérdésre, hogy lesznek-e létszámleépítések azt válaszolta, ezt még korai kijelenteni.

Abban az esetben, ha pár hónap alatt vége a veszélyhelyzetnek, és uralni tudják azt, akkor nem tartja valószínűnek. Hozzátette: vannak olyan szektorok, például a turizmus, ahol nagy veszteségeket fognak elszenvedni. A cél az, hogy ameddig lehet, tartózkodjanak az elbocsátásoktól.

A helyzet a debreceni közgyűlés munkájára Papp László szerint nincs hatással, bár a vonatkozó jogszabály értelmében veszélyhelyzetben a polgármester átveszi a közgyűlés valamennyi hatáskörét. Ám szándéka szerint a közgyűlés rendjén nem változtat, nem kíván egyszemélyben döntéseket hozni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
Hirdetés
Hirdetés
Debreceni ezüstérem a Mérnökök Ligájában
Debreceni ezüstérem a Mérnökök Ligájában
A versenyzők angol nyelven mérték össze a tudásukat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!