Hirdetés

A magyar filmé a főszerep Debrecenben

civishir.hu

2020.01.28. 16:34

A magyar filmé a főszerep Debrecenben

Tizenegy napon keresztül tart a debreceni Apolló moziban az 5. Magyar Filmszüret.

Hirdetés

Az ikonikus moziban nemcsak az elmúlt év magyar filmjei, hanem premiervetítések is láthatók lesznek. A január 30-tól február 9-ig tartó filmhéten összesen 31 hazai alkotást tekinthet meg a debreceni közönség.

Az eseményt beharangozó január 28-i sajtótájékoztatón részt vett a Filmszüret egyik védnöke, Gere Marina. Az Örök tél című filmben nyújtott alakításáért Emmy-díjjal jutalmazott színésznőt meghatotta a felkérés, hiszen fontosnak tartja a hazai filmipar népszerűsítését. Elmondta, hogy szinte az összes bemutatásra váró művet látta. Mégis kiemelte Orosz Dénes Seveled című filmjét. Egyrészt a debreceni vonatkozása miatt, ugyanis a rendező mellett Tenki Réka is erősíti az alkotás helyi kötődését. Másrészt – mint mondta – éppen a díjátadóról hazatérve látta a premiert, és nem számított rá, hogy ennyire vicces és érzékeny film. A színésznő a New York-i élményeivel kapcsolatban így nyilatkozott:

– Úgy éreztem magam, mintha egy filmben lennék, picit kívülről láttam, ami történik. Az átadó után rámszakadt a figyelem, amit kissé furcsa volt megélni. Mindenesetre örülök, hogy az Örök tél is ezáltal újra előtérbe került. De most már itthon vagyok, és azoknak a meghívásoknak próbálok eleget tenni, amik fontosak a hazai filmipar számára.

Gere Marina után Orosz Dénes, debreceni származású filmrendező mesélt hazatérésének élményeiről.

– Valóságos időutazás volt, amikor a napokban meglátogattuk a Delta mozit. Gyerekkoromban itt láttam a Macskafogót és a Smaragd románcát. Mégis, számomra az Apolló mozi az állandóság a városban. Édesapám ide hozott négyéves koromban először, és szinte minden nagyobb filmklasszikust ebben a filmszínházban láttam fiatalként. Emellett kedves emlék, hogy az első két filmemmel is itt voltam közönségtalálkozón.

A rendező örömét fejezte ki, hogy nemcsak a fővárosban, hanem Debrecenben is rendeznek filmhetet, hiszen a magyar filmekre az utóbbi években egy fókuszált figyelem vetül. Észrevétele szerint az elmúlt öt évben a hazai filmek rengeteget tettek le az asztalra, kiemelten Marina színészi játékát az Örök télben.

Végül Fejér Tamás, az Apolló mozi vezetője adott ízelítőt a várható programokból:

– Eddig az idei Filmszüret számít a legizgalmasabbnak. Hiszen a tavalyi filmalkotások mellett négy premier előtti alkotást is sikerült beemelni a programba, és néhány digitális felújítást kapott klasszikus is megtekinthető. Külön öröm, hogy a több film vetítése után közönségtalálkozót is tartunk a rendezőkkel és a sztárokkal. Izgalommal várom például a Boszorkányház őspremierjét, ami a nagyközönség számára márciusban lesz látható, ám nálunk már a filmhéten is megtekinthetik a nézők a vígjátékot. – mondta.

A vetítések közel teltházasak, így aki nem szeretne lemaradni egy filmről, vagy szeretne az alkotókkal találkozni, regisztráljon egy előadásra minél hamarabb. A részletes programtájékoztató megtekinthető az Apolló mozi honlapján.

Hajnal László

Apollo moziFilmszüret

Szóljon hozzá!

Hirdetés