Hirdetés

100 millió jár a gyöngyöspatai romáknak - döntöttek Debrecenben

2020.01.22. 13:07

100 millió jár a gyöngyöspatai romáknak - döntöttek Debrecenben
Diákok a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola előtt (Fotó. mti)

Az érintettek kizárólag a pénzbeni kártérítést tartják elfogadhatónak.

Hirdetés

A Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete a roma családoknak százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és a gyöngyöspatai önkormányzatot szegregáció miatt.  A pénz nagyobb része - több mint 82 millió forint - a helyi önkormányzatot, míg a fennmaradó összeg a hatvani tankerületet terheli.

Miután a jelzett összeget egyikük sem tudja kifizetni, a helyhatóság és a tankerület egyeztetést kezdeményezett a kártérítés természetben, azaz oktatásban, képzésben és egyéb szolgáltatásokban történő ellentételezésének elfogadtatásáért.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány azonban jogi képviselője útján elutasította ezt az ajánlatot, jelezve:

beszéltek az érintett családokkal, akik kizárólag a pénzbeni kártérítést tartják elfogadhatónak.

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője aláhúzta: a szervezet és a pernyertes családok közötti másfél órás egyeztetés több résztvevő személyes beszámolója alapján eredménytelen volt és káoszba torkollott. Az eredménytelen találkozó végén az alapítvány képviselői fenyegetőzve hagyták magukra az érintetteket, akik közül néhányan becsapva érezték magukat.

Ezek után volt olyan, aki nyilvánosságra hozta azt a "titkos messengercsoportot", ahol az alapítvány és a perben szereplő cigány családok kapcsolatot tartottak egymással. A bejegyzések világos képet adnak a Soros György által támogatott szervezet céljáról, stílusáról és őszinteségéről

- mondta a politikus, aki ezekből példákat említve úgy összegzett: az alapítvány olyan provokatív javaslat megfogalmazására buzdítja a cigány családokat, mely nem a megegyezés szándékát mutatja.

 

szegregációGyöngyöspata

Szóljon hozzá!

Hirdetés