Hirdetés

Népzene és táncház várja a Víztoronyba látogatókat

civishir.hu

2019.12.04. 14:18

Népzene és táncház várja a Víztoronyba látogatókat

Debrecenbe érkezik az Erdőfű zenekar.

Hirdetés

Az Erdőfű Magyarországon tevékenykedő táncházzenészek összefogásából alakult. Jelenlegi tagjai mind elkötelezett hívei és rajongói a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának, táncházakban és koncerthelyszíneken egyaránt.

A zenei műhelynek is tekinthető társaság és kezdeményezés legfőbb célja, hogy átfogó képet adjon a magyarlakta területek és a velünk együtt élő etnikumok vonós népzenéjének színességéről, az adott vidék vagy falu sajátosságait tartva szem előtt.

Éri Katalin szerint az akusztikus vagy hangszeres zene ma háttérben, vagy legfeljebb showelemként jelenik meg a „számgyár” működésében. Szóval az már önmagában is egy remek dolognak számít, hogy láthatnak, hallhatnak a koncertre látogatók akusztikus hangszereket. Szerinte egyébként az emberek többsége nem tudja a hátán cipelt nagybőgőt megpillantva, hogy milyen hangszer rejtőzik a tokban. – Tehát az is kultúrmissziónak tekinthető, hogy vonós hangszereken zenélünk, ráadásul népzenét. Mi inkább egy zeneművészeti műhely vagyunk, sem mint zenekar. Van ebben a csoportban nagyjából húsz ember, akikkel mindig szívesen együtt zenélünk, mivel egy zenei nyelvet beszélünk, a Kárpát-medencei vonós népzene nyelvét – nyilatkozta Éri.

Kiss-Balbinat Ádám hozzátette: abban az esetben, ha tíznél több muzsikus barátunkkal állnak színpadra, átalakulnak Erdőfű Népi Kamarazenekarrá. 

– Ahogy rendszeresen hallgatjuk a jobbnál-jobb népzenei gyűjtéseket, mindig arra a következtetésre jutok, hogy – történelmi távlatból és léptékkel szemlélve – a Kárpát-medencében olyan népzene hagyományozódott ránk, amely nem csak az európai műveltség évszázadok alatt fényesre csiszolódott ékköve, de világszintű összehasonlításban is egyedülálló. Ahhoz azonban, hogy ez a szélesebb tömegek számára is nyilvánvalóvá váljon, szerintem még nagyon sok időnek kellene eltelnie. Mi a magunk részéről megpróbálunk gyorsítani ezen a folyamaton – mondta Maruzsenszki Andor

Egy kis Szászcsávási zene a kamarazenekari formáció előadásában:

A zenekar tagjai:
Éri Katalin — nagybőgő, cselló, ütőgardon
Kiss-Balbinat Ádám — hegedű, ének
Maruzsenszki Andor — hegedű
Éri Márton — brácsa, kontra
Állandó közreműködő:
Salamon Soma — harmonika, furulya

A koncert és táncház a Csoóri Sándor Program támogatásával valósul meg.

Facebook esemény ITT.
Jegyvásárlásra csak a helyszínen van lehetőség. Kezdés december 5. 19 órakor.
VíztoronyDebrecennépzeneErdőfű zenekar

Szóljon hozzá!

Hirdetés