Hirdetés

Nem ismerte el bűnösségét a debreceni tömegszerencsétlenséggel vádolt villamosvezető

Cívishír

2019.11.11. 14:07

Nem ismerte el bűnösségét a debreceni tömegszerencsétlenséggel vádolt villamosvezető
Villamos és busz ütközött Debrecenben (Fotó: Cívishír)

A 2018-as balesetben 11-en sérültek meg, van, aki maradandóan.

Hirdetés

Vallomást tett, de nem ismerte el a bűnösségét a Debreceni Járásbíróságon november 11-én tartott előkészítő ülésen az a villamosvezető, akit a tavaly júniusi belvárosi tömegszerencsétlenség okozásával vádolnak. A baleset során a villamos egy helyi járatú busszal ütközött a Piac–Kossuth–Széchenyi utcák csomópontjában, a karambolban 11 személy megsérült, egy utas esetében a sérülés maradandó fogyatékossággal jár.

Az előkészítő ülésen a 44 éves vádlott nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, a bíró pedig két tárgyalási napot tűzött ki, mindkettőt novemberre. A mostani alkalommal a vádlott mellett a bíró két sértettet hallgatott meg. A következő ülésekre tanúk mellett igazságügyi szakértőket is idéztek. 

A vádirat szerint a villamosvezető tavaly június 6-án 17.20 perc körül az 1-es villamossal a Miklós utca irányába tartott. A szerelvény a Régi Városházánál lévő megállóban várakozott 17.22-kor. Az utasok le- és felszállását követően a férfi – 17.23-kor – úgy indult el és hajtott a kereszteződésbe, hogy a lámpa számára tiltó jelzést mutatott. A sofőr a szerelvénnyel közel 20 kilométeres sebességre gyorsult, majd szabálytalan elindulása és a nagyfokú figyelmetlensége folytán – állítja az ügyészség – nem biztosított elhaladási elsőbbséget a jobbról érkező egyik helyi járatú autóbusznak. A villamos fékezés nélkül, a haladási sebességével nekiütközött a busz bal oldalának. A karambol következtében a villamos kisiklott, még 5 méter gurult. Az autóbusz hátsó része sodródni kezdett, áttért az ellentétes irányú buszsávba, ahol az intenzív fékezést követően az ütközési ponttól számítva közel 69 méter távolságban állt meg.

A vád alapján a villamosvezető 12 másodperccel korábban indult el a megállóhelyről, mint ahogyan azt a fényjelző készülék lehetővé tette volna. 

A balesettel érintett járműveken több utas tartózkodott, többségük ült. A villamoson és a buszon 11 személy sérült meg, közülük négyen súlyosan, hét utas könnyebben. Egy 67 éves nő – a buszon utazott – súlyos, maradandó fogyatékossággal járó sérülést szenvedett. 

Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés és vasúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta. Továbbá a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

RaL

buszbíróságvillamosDebrecentömegszerencsétlenség

Szóljon hozzá!

Hirdetés