Hirdetés

En garde! Allez! Hajdúhadházon az ősök vére kötelez!

2019.11.27. 12:15

En garde! Allez! Hajdúhadházon az ősök vére kötelez!
Az ország és a régió legjobbjai mérték össze tudásukat Hajdúhadházon (Fotó: debrecenivivas.hu)

Gazdag sportéletért küzd a polgármester.

Hirdetés

Hirdetés

Hajdúhadházra hosszú éveken keresztül mint „bűnös városra” tekintett a nagyérdemű, ezt a béklyót rázza le folyamatosan a települést 2010 óta polgármesterként irányító Csáfordi Dénes, akinek nagyszabású fejlesztési programja a helyi sportéletet is érintette.

Így történhetett meg az, hogy Magyarország legjobb utánpótláskorú vívói, további hét nemzet hasonló korosztályos sportolói vettek részt a hét végén Hajdúhadházon lebonyolított Olimpici elnevezésű rendezvényen. A Bocskai általános iskola tornacsarnokában hétszázan (!) léptek pástra a különböző vívásnemekben. A remek hangulatú rendezvényre nemcsak a vívópalánták érkeztek, hanem sok edző, szülő és más kísérő is, így velük együtt mintegy ezer embert látott vendégül a hajdúsági kisváros.

Nagyszabású nemzetközi vívóverseny például úgy kerülhet egy hajdúsági kisvárosba, hogy ott vívóklub működik, vívóteremmel, s ha mindez nem lenne még elég, még iskolai keretek között is tartanak vívásoktatást.

Mi úgy gondoljuk Hajdúhadházon, hogy őseink, a hajdúk hagyományait ápolni kell, így a vívás mellett a lovaglást és az íjászatot is felkarolta a Hajdúvitéz Egyesület. Idén már az ötödik alkalommal adtunk otthont az Olimpicinek, és az évek során a magyar sport olyan legendáit láthattuk vendégül, mint Kulcsár Győző, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok magyar vívó, Isten nyugosztalja! Idén Imre Géza világbajnok tette tiszteletét minálunk, és reméljük, a hagyomány jövőre sem szakad meg!

- fogalmazott Csáfordi Dénes, aki elmondta még. a hajdúhadházi vívóklub megalakításához annak idején Mihály Kata hadházi származása adta a lelki töltetet. Sokan talán nem tudják, Debrecen egyik legkiválóbb sportolója, a válogatott párbajtőröző családja hajdúhadházi eredetű. A polgármester beszámolt továbbá arról is, hogy a szakmai munkát a debreceni Serra testvérek vezetik, azaz szoros kapcsolat van a hadházi és a debreceni vívóklub között.

Vívás plusz...

A kisvárosban nemcsak a hajdú ősök kedvenc „sportágainak” szentelnek figyelmet, hanem például a labdarúgásnak is, amely a Megye I-ben öregbíti a település hírnevet, csakúgy, mint a kosárlabdacsapat.

Ha Hajdúhadház, akkor boksz!

– vágná rá a sportbarát Soprontól Szegedig. Nos, az ökölvívás ezért sem hiányozhat a helyi sportpalettáról, és ott is van, csak nem önálló klubként, hanem a  DVSC fiókcsapataként, de nem akármilyen szorgalommal szerzi a dicsőséget a városnak! Tavaly például Bernáth Attila nyert ifjúsági Európa-bajnoki aranyérmet, s bár ő már más klub színeiben püföli a zsákot és az ellenfeleket, az utánpótlás is jó úton jár. Nemrég az egri junior országos bajnokságon a zömében hajdúhadháziakból álló DVSC-s csapat országos első lett, Lakatos Kevin pedig úgy állhatott a dobogó tetejére a súlycsoportjában, hogy mindenkit kiütéssel vert.

Az önkormányzat pénzt ad

Csáfordi Dénes érdeklődésünkre elmondta, a Hajdúhadházon bejegyzett és a település sportéletét gazdagító klubok működési támogatást kapnak az önkormányzattól, jelenleg kivételt képez a boksz, mert az fiókcsapatként üzemel, de valamilyen megállapodás a jövőben vele sem kizárt, jegyezte meg a polgármester.

Cs. Bereczki Attila

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.