Hirdetés

Az avatások időszaka sajnos lejárt Debrecenben, lehet dolgozni!

2019.10.14. 15:04

Az avatások időszaka sajnos lejárt Debrecenben, lehet dolgozni!
Papp László és csapata a vasárnap esti eredményvárón (Fotó: Papp László/Facebook)

Már kezdtük elhinni, hogy mi leszünk Monaco.

Hirdetés

Romantikus lokálpatriótaként az ember azt hiszi, egy önkormányzati választás, ahol a szűkebb pátriád, saját elöljáróid személyéről dönthetsz, sokkal fontosabb ügy, mint az, hogy éppen ki a regnáló miniszterelnök, de NEM!

Debrecenben 57 556 polgár, azaz a szavazókorúak kicsivel több mint 35 százaléka méltóztatott az urnák elé járulni vasárnap. Több mint ezren érvénytelen szavazólapot adtak le, mert vagy túl hosszúra nyúlt a szombat éjszaka, vagy még véget sem ért vasárnap este hétig. Mindenesetre ők legalább éltek a demokratikus jogukkal, nem úgy, mint 105 551 debreceni, aki ezúttal sem kívánta ezt a gesztust gyakorolni saját maga és a politikai élet szereplői felé.

Kirívó és szomorú ez a közöny, társadalmunk legfőbb ellensége.

Kollégánk frappánsan megfogalmazta – midőn csalódottságunknak adtunk hangot a debreceni részvétel alakulása miatt a szerkesztőségben –, hogy sok embert az otthon, a munkahely és a bolt háromszögéből kirobbantani sem lehet, és ha a parlamenti választáson el is megy szavazni, azt csak azért teszi, mert a pénztárcáját félti, az önkormányzatin pedig – szerinte – semmi sem múlik.

Az eredményeket – mint mindig – mindenki a saját maga együgyű szempontjából értelmezi, az otthon maradottakkal is számolva, de a lényeg csak az, hogy 57 556 debreceni döntése alapján minden megy tovább a cívisvárosban a Papp László által kijelölt úton, és reméljük, 35 ezer ember egyszerre nem tévedhet, azaz a többség jó lóra tett. Azt azonban sajnálattal kell közölnünk, hogy az avatások időszaka lejárt, pedig ha még két-három évig kampány lenne, utolérnénk – vagy talán meg is előznénk – infrastrukturális fejlettségben Monacót.

Javasoljuk, hogy Debrecenben a 2024-es kampány már kezdődjön el 2021-ben!

Napokon belül megalakul az új közgyűlés, kétharmados fideszes többséggel, hogy a pappi úton robogó cívisvárost semmi, senki ne tudja visszahúzni. Nincsenek egyébként irigylésre méltó helyzetben a vasárnap megválasztott képviselők, és nem azért, mert szavazógépeknek gúnyolja őket a város. Azért kárpótol a képviselői tiszteletdíj, a laptop, az ingyen parkolóbérlet, a bizottsági munkáért járó pénz.

A közszolgáltatások színvonala, a közösségi terek, utak, járdák rossz állapota, vagy éppen hiánya, a parkolás helyzete komoly munkára késztethetné a méltóságos urakat és hölgyeket.

El lehet evickélni a városházi félhomályban öt évig, de óva intünk mindenkit: a semmittevés meglehetősen rossz hatással van a szervezetre, s lám, a kampány megmutatta, hogy egy debreceni képviselő sokkal több mint szavazógép. Olyan szorgalmasan, szinte szorongás nélkül tud utat, járdát, hintát vagy orvosi rendelőt avatni, hogy azt öröm nézni. Egyébként a szürke hétköznapokon is feladata a körzetében lakók érdekeinek, illetve a település egészének képviselete. Azt is el tudnánk viselni, csak tessék, képviselő urak, ne legyenek gátlásaik! A csapat megnyugodhat, hiszen mindenki bombabiztos felhatalmazást kapott erre, még úgy is, hogy minden idők legnézettebb magyar pornóvideója a fideszes szavazótábort egészen biztosan Debrecenben is megcsipkedte.

A debreceni ellenzéknek jut újabb öt év az árnyékban, a döntésekhez nagyjából annyi közük lesz, mint egy széklábnak.

1998 óta egy árva siker sem termett. Az egyéni választókerületi eredményeket nézve 158-1-re áll a Fidesz-ellenzék meccs. Ez az eredmény egy rögbimérkőzésen is durva lenne, még ha Új-Zéland is játszik. A nagy összeborulásokkal vérfrissítés gyanánt új arcok kerültek a testületbe, de nem hiába észleltük a baljós jeleket, a régiek mind buktak. Létszámban és/vagy lélekben. A legnagyobbat a Jobbik, amelynek egyetlen képviselője lesz az eddigi négy helyett, és amely párt 2014-ben még a második erő volt Debrecenben. A DK-s Varga Zoltán újabb öt évet tölthet el a fideszesek démonizálásával, amihez minden kétséget kizáróan masszív felhatalmazást kapott a választóitól. (Itt megragadjuk az alkalmat, és mi is megköszönjük a Varga-szavazó debrecenieknek, hiszen garantáltan lesz mit írnunk a következő öt évben is!)

Ha nagy áttörést nem is ért el, de megduplázta a képviselői számát a Civil Fórum, így kettőzött erővel tolhatja a kisemberek ügyeit, vagy a legnagyobbakét: legyen Simonyi óbesternek lovasszobra Debrecenben!

Cs. Bereczki Attila

 

választás2019

Szóljon hozzá!

Hirdetés