Hirdetés

Hirdetés

Váratlanul egymásra talált a debreceni Fidesz-KDNP és az ellenzék

Cívishír

2019.06.27. 19:28

Váratlanul egymásra talált a debreceni Fidesz-KDNP és az ellenzék
A polgármester gratulált a 5 éves időtartamra megválasztott óvodavezetőknek (debrecen.hu)

Papp László kicsit hűtötte volna a kedélyeket, de a másik oldalon még az „örök ellenfelek” is paroláztak.

Hirdetés

Hirdetés

Összesen 11 debreceni óvoda vezetőjének jár le az 5 éves megbízatása e hónap végén, a június 27-i önkormányzati közgyűlésen a pályázók személyéről szavaztak, továbbá emeltek a vezetői pótlékon.

 • Áchim András Utcai Óvoda: Molnárné Nagy Andreát Basa Tibor Szilárdné váltja (a jelenlegi óvodavezető pályázott, de túl kevesen támogatták). Basa Tibor Szilárdné szakmai pályafutását 1983-ban Hosszúpályiban kezdte. 1988-tól a Hajdúbagosi Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusa. 
 • Angyalkert Óvoda: az Ótemető utcai óvodát Lipcseiné Szabó Ildikó irányítja, csak ő pályázott, és meg is szavazták. Lipcseiné Szabó Ildikó 1983 óta dolgozik az Angyalkert Óvodában, 2004-től vezeti.
 • Gönczy Pál Utcai Óvoda: a józsai óvodát Deák Józsefné vezeti és folytathatja is (egyedül pályázott). Deák Józsefné 1984-tól dolgozik az intézményben, 1999-től igazgatja. 2011-ben a debreceni közgyűlés főtanácsosi címet adományozott számára. A Gönczy Pál Utcai Óvoda 2013-ban „Debrecen Város Közoktatásáért” díjban részesült. 
 • Kemény Zsigmond Utcai Óvoda: csak a jelenlegi vezető, Turek Ferencné pályázott, megszavazták. Turek Ferencné 1979 nyaráról dolgozik az óvodában, amelyet 1994-től irányít. 2015 óta a pedagógiai-szakmai ellenőrzés és minősítés szakterületen szakértőként tevékenykedik.
 • Közép Utcai Óvoda: Tóthné Timár Katalin Zsuzsannát Kiss Barbara jelenlegi intézményvezető-helyettes váltja (egy másik pályázó visszalépett). 2006 óta dolgozik az óvodában, 2013-től a vezetésben.
 • Mesekert Óvoda: Fekete Valéria, a mostani vezető pályázott csak és folytathatja. Fekete Valéria 1986-ban kezdett dolgozni óvónőként Nyírbogáton, majd 1989-ben került „a Mesekertbe”. 2009-től az intézmény vezetője, a Körtefa utca óvoda 2016-ban „Debrecen Város Közoktatásáért” díjban részesült.
 • Mosolykert Óvoda: a Fáy András utcai intézményt Takács Judit vezeti és ő teheti a következő 5 évben is. Takács Judit 1984-ben kezdte pályafutását óvodapedagógusként, 2005 óta dolgozik a Mosolykert Óvodában, amelyet 2009 augusztásától irányít.
 • Nagyerdei Óvoda: Balla Györgynét kollégája, Makai Valéria váltja (egy másik belső pályázó is volt).  Makai Valéria 1989 óta dolgozik a Nagyerdei Óvodában, 2016-tól ugyanott intézményvezető-helyettes.
 • Pósa Utcai Óvoda: csak Kardosné Nagy Mária, a jelenlegi vezető pályázott és marad is hivatalában. Kardosné Nagy Mária 1977 óta dolgozik első, jelenlegi munkahelyén, 1989-től igazgatóként. 1985-ben miniszteri dicséretben, 2013-ban Debrecen Város Kiváló Pedagógusa díjban részesült.
 • Sinai Miklós Utcai Óvoda: Nagyné Harangi Ilona folytathatja újabb 5 évig az intézmény élén. Nagyné Harangi Ilona 1981-ben a Sinaiban kezdett, 1999-től vezeti az óvodát. 2010-ben a közgyűlés főtanácsosi címet adományozott neki. 
 • Tócóskerti Óvoda: Báthory Csaba Attiláné, a jelenlegi vezető pályázott csak, meg is kapta a bizalmat a közgyűléstől. Báthory Csaba Attiláné 1985-től tevékenykedik óvodapedagógusként. 1993-tól a Tócóskerti Óvoda jogelődjének számító Napsugár Óvodában dolgozott, 2008-tól a Tócóskerti Óvoda igazgatója.
Ary Petronella (Fidesz-KDNP) hallgatja az egyik hozzászólást a június 27-i ülésen (Fotók: Ratalics László, Cívishír)

A közgyűlés június 27-én határozott az óvodavezetők illetményalapból számított pótlékának differenciált emeléséről. Három kategóriát alkottak és mindenkinek nő a fizetése szeptembertől. A leginkább azoknak a vezetőknek, akik több feladatellátási hellyel rendelkeznek, a gyermeklétszám meghaladja a 250-et, a csoportok átlaglétszáma 20 feletti, továbbá különösen magas a sajátos nevelési igényű gyermekek aránya. Az emelés a gyakorlatban bruttó 35-55 ezer forintot jelent.

A debreceni óvodavezetők szeptembertől bruttó 370-510 ezer forint között keresnek, derül ki a megbízásokat taglaló előterjesztésekből.

A döntés okáról Papp László polgármester elmondta, 2018-ban az intézményvezetői pályáztatások során többször „az volt az érzésük, mintha a beosztások nem volnának elég kívánatosak”. – Szeretnénk a magasabb szakmai munkát, az elkötelezettséget ösztönözni – mondta az előterjesztés vezérgondolatáról.

Korcsogh György (DK) tavaly márciusi módosító indítványa akkor nem ért célt, de talán mégsem volt hiábavaló

A valósághoz hozzátartozik, hogy tavaly márciusban kissé kellemetlen helyzetbe került a Fidesz-KDNP frakció az ellenzékkel szemben a Pósa Utcai Óvoda vezetőjének bérpótléka miatt. Akkor a polgármester a „rendszerszintű szemlélettel” magyarázta a Kardosné Nagy Mária óvodavezetőt rosszul érintő közgyűlési döntést. Tegyük hozzá, aki elolvassa az előzményeket, az Papp László véleményével is könnyen azonosulhat.

Madarasi István (MSZP) az iskolák államosítására utalva most arról beszélt, sajnálja, hogy hasonló pótlékemelést nem hajthat végre az önkormányzat más oktatási intézménnyel összefüggően.

Ritka közjátékként a tudottan Gyurcsány-ellenes Ágoston Tibor (független) Korcsogh György (DK) tavalyi felvetését dicsérte, majd egy gesztust („Ebben a városban azért működnek dolgok”) a városvezetés felé is tett „az ellenzéki kezdeményezés elfogadásáért”. Végül Korcsogh György is köszönte a közgyűlésnek „a nagyszerű lépést”.

A legmagasabb arányú pótlékemelésben a Faragó Utcai Óvoda, az Ifjúság Utcai Óvoda, a Kemény Zsigmond Utcai Óvoda, a Mesekert Óvoda, a Sinai Miklós Utcai Óvoda és a Táncsics Mihály Utcai Óvoda vezetője részesül.

Ratalics László

Galéria

közgyűlésDebrecenMadarasi IstvánPapp LászlóÁgoston TiborKorcsogh György

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.