Hirdetés

Hirdetés

Zabszem a hátsókban a beharangozott turisztikai beruházások miatt?

civishir.hu

2019.03.26. 12:24

Zabszem a hátsókban a beharangozott turisztikai beruházások miatt?
A debreceni Aquaticum is rosszul járhat? (Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség)

Egy friss kormánydöntés már csak javaslatként tekint a debreceni, hajdúszoboszlói, hortobágyi fejlesztésekre.

Hirdetés

Hirdetés

Nem érezhetik biztosnak a 2017-ben beharangozott beruházásokat a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térségben – olvasható ki abból a kormányhatározatból, ami március 25-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

A 1152/2019. (III. 25.) kormányhatározat ugyanis „indikatív”, azaz nem kötelező jellegűnek minősítette az összes olyan hazai forrásból finanszírozott fejlesztést és azok összegszerűségeit, amelyeket a két évvel korábbi kormányhatározatban jelöltek meg a térségre vonatkozóan. A mostani határozat azt is kimondja, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség felel majd a projektekért és akár el is hagyhat belőlük. A döntés már hatályba is lépett.

A kormány 2017 nyarán hozott döntésekor elfogadta a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség 2017-2030-as stratégiai fejlesztési programját és „a rendelkezésre álló forrás mértékéig” egyetértett a projektek szükségességével.

Mit jelent a mostani változás a gyakorlatban?

Azt egyelőre nem tudni, de a Cívishír keresni fogja a Magyar Turisztikai Ügynökséget a témában.

Az biztos, hogy Debrecen és Hajdúszoboszló súlyos milliárdokkal érintett. A cívisvárosban ebben a programban valósulna meg többek között az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő szolgáltatásbővítése (1,5 milliárd forint), az állatkert és a vidámpark fejlesztése (8,4 milliárd forint), a Varázserdő-projekt (1,5 milliárd forint), de a Petőfi téri toronyházra álmodott panorámalift is a Visitdebrecen Kávézóval (2 milliárd forint).

Hajdúszoboszló még inkább aggódhat, hiszen a mostani döntés az őszi önkormányzati választásra is komoly hatással lehet. Hiszen a fürdőváros esetében 4 milliárd forint fejlesztési pénz mögé került kérdőjel (egészségturisztikai és városszépítő beruházások).

A Hortobágy és a Tisza-tó kapcsán közel 10 milliárd forint sorsa vált kérdésessé. A kormánydöntés érinti a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség, a Balaton, a Dunakanyar és a Sopron-Fertő turisztikai fejlesztési térségét is.

RaL

Szóljon hozzá!

.