Hirdetés

Hirdetés

Papp László szerint rossz irányba megy Európa – FOTÓK

civishir.hu

2019.03.15. 13:15

Papp László szerint rossz irányba megy Európa – FOTÓK
Papp László, Debrecen polgármestere 2019. március 15-én (Fotók: Ratalics László, Cívishír)

A gyenge nemzetek Európájától tartva minél szuverénebb Magyarországot akar.

Hirdetés

Hirdetés

Magyarország szuverenitását, vagyis önállóságát, önrendelkezési szabadságát hangúlyozta ünnepi beszédében Papp László (Fidesz–KDNP).

Debrecen polgármestere úgy fogalmazott, 1848. március 15. megalapozta a magyarság elsöprő erejű egységét, magával hozva a nemzet öntudatra ébredését, majd az ország függetlenségének kinyilvánítását. Szemere Bertalant, a forradalom és szabadságharc miniszterét, majd miniszterelnökét (1849. május 2.) idézve („A nemzet szuverenitása eszköze a nemzet szabadságának.”) kijelentette, a szuverén és erős nemzet modernkori gondolata '48-49 szellemiségében gyökerezik. – Minden, amit a szuverenitásunkból átengedünk másnak, kockázat nemzeti szabadságunkat illetően. Ez a szuverenitás 1849-ben olyan erejű volt, hogy az országot csak két korabeli nagyhatalom, a Habsburgok és az oroszok összefogása tudta térdre kényszeríteni. Majd végig valamilyen birodalom árnyékában éltünk a 30 évvel ezelőtti rendszerváltásig – folytatta.

Most a 21. században kijelenthetjük-e – kérdezte Papp László –, hogy mi, magyarok és Európa nemzetei megszabadultunk-e a birodalmi szemlélettől? A politikus szerint „a válasz most az, hogy nem.”

Az ünnepi műsort és a polgármesteri beszédet 300-400-an követték, ki közelebbrők, ki messzebbről

Mint mondta, „az európai nemzetek szuverenitására a gyenge nemzetek Európájának árnyáka vetül”, hozzátéve, „az Európai Egyesült Államok eszméje része az európai közbeszédnek”. Közölte, „az Európai Egyesült Államok iránti törekvés egyet jelent a nemzeti önrendelkezés súlyos csorbításával, '48 forradalmi eszméinek felszámolásával”. – Ezzel szemben az erős nemzetek Európája nem fordul szembe sem az EU-n belüli együttműködéssel, sem '48 szellemével. Fogadjuk el, hogy akkor vagyunk méltóak a forradalom és szabadságharc hőseihez, ha nem az idegen érdekek mentén, nem a külső hatalmaknak való megfelelés szándékával alkotjuk meg hazánk jövőképét – üzente aktuálpolitikai hangsúllyal.

Debrecennel összefüggésben kiemelte, „az ország ügyének szolgálatába kell állni és a magyar szabadság kivívásával hozzá kell járulnia Európa erősödéséhez, fejlődéséhez”.
Ha kokárda éppen nincs kéznél, a zászló is megteszi

A polgármester a szerinte helyes magatartásra utalva Kossuth Lajos egy gondolatával zárt. „Most mindenek felett rendre van szükség. S nincs senki, aki jövőjévé ne lehetne a nemzetnek. De nincs senki oly kicsiny, hogy az ellenkezőjével ne árthatna. Ahhoz, hogy egy testté összeforrjunk, ajándékozzuk meg egymást kölcsönös bizalommal, és hogy a hazát megmentsük, fogjunk kezet egymással” – citálta a szabadságharc egykori vezetőjét.

RaL

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.