Hirdetés

Hirdetés

Döntöttek az M47-es nyomvonaláról is +FOTÓK

2019.03.09. 10:33

Döntöttek az M47-es nyomvonaláról is +FOTÓK
Fotók: Fogarasi Renáta

Ülésezett a megyei közgyűlés.

Hirdetés

Hirdetés

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlése pénteken tartotta soron következő ülését, amin a testület tagja döntöttek többek között az M47-es nyomvonaláról. A jelenleg 2x1 sávos, Debrecent Szegeddel összekötő 47-es számú főút Debrecen-Békéscsaba közötti szakaszának 2x2 sávos kialakítását célzó tervezési folyamat már 2018-ban elkezdődött a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. irányításával. A szakmai egyeztetések végére három nyomvonal került kiválasztásra. A március 8-i ülésén a térképen pirossal jelölt, „I” számú nyomvonal támogatásáról döntött. 

Az érintett települések: Gáborján, Váncsod, Bojt, Biharkeresztes, Told, Berekböszörmény, Körösszegapáti, Magyarhomorog, Körösszakál, Biharugra, Komádi, Zadány, Okány, Sarkad, Tarhos, Gyula, Békés, Békéscsaba.

Az indoklás szerint ezen útszakasz megvalósítása több új gazdasági és társadalmi lehetőséget nyitna meg, továbbá elmondható, hogy az I. számú nyomvonal vonatkozásában keletkezik a legkevesebb és legkisebb mértékű konfliktus élővilág-védelmi és környezetvédelmi szempontból. 

Egyhangúlag fogadta el a közgyűlés a Hajdú-Bihar Megye Területi és Gazdaságstratégiai Fejlesztési Tervéről szóló tájékoztatót is. A készülő dokumentum az „Északkelet-Magyarország komplex területi és gazdaságstratégiai fejlesztési terve a határon túli területek bevonásával” címet viseli, ezen belül Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a határos külhoni területek középtávú fejlesztési tervét tartalmazza. Küldetése, hogy a térségre irányuló jelenlegi kormányzati figyelem a betelepülő nagyvállalatok és befektetések hatásait fenntartható fejlődési pályára állítsa. 

A testület elfogadta továbbá a megyei önkormányzat 2018. évi költségvetési rendeletének módosítását, a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2019-es üzleti tervét, valamint a PURE COSMOS („Authorities Role Enhancing Competitiveness of SMEs” – „Állami intézmények szerepe a kis- és középvállalkozások versenyképességének erősítésében”) projekt keretében kidolgozott megyei akciótervet is. 

A közgyűlés végén bemutatkozott a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, valamint a berettyóújfalui Brózik Dezső tagintézmény.

Galéria

pajna zoltánHajdú_Bihar Megyei Önkormányzat

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.