Hirdetés

Hirdetés

Ez így nem ér, megint Kósa Lajos volt a legviccesebb – FOTÓK

Cívishír

2018.11.30. 14:33

Ez így nem ér, megint Kósa Lajos volt a legviccesebb – FOTÓK
Az ünnepélyes alapkőletételen a fedlapot engedik le. Balra Gyopáros Alpár, középen Kósa Lajos és Fazekas Lajos, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője, jobbra Papp László (Fotók: Fogarasi Renáta, Cívishír)

Letették az új Nagyerdei Strand alapkövét. Turisztikai rekordot dönt Debrecen?

Hirdetés

Hirdetés

Ünnepélyesen elhelyezték november 30-án a már épülő új Nagyerdei Strand alapkövét a 8,5 milliárd forintnyi, nagyobbrészt állami, kisebb mértékben önkormányzati forrásból 2019 végére megvalósítandó beruházás 2020 tavaszán nyílik meg a fürdőzők előtt. A strand kivitelezése a debreceni HUNÉP Zrt. feladata. 

Papp László (Fidesz–KDNP) nem csak mint jóléti beruházást méltatta a készülő, megjelenésében is rendhagyó fürdőt (az új Nagyerdei Strandról Debrecen polgármestere e cikkünkben beszélt részletesen).

– A város gazdaságára is komoly hatással bír majd turisztikai attrakcióként. Debrecen turizmusa évről évre növekszik, idén 10 százalékos a bővülés és minden bizonnyal átlépjük a bűvös 400 ezres határt a vendégéjszakák számában

– hangsúlyozta. Kiemelte továbbá a külföldi turisták számának rendkívüli, 20 százalékos emelkedését, ami szerinte jól mutatja, van értelme befektetni az ágazati programokba. A Modern Városok Program méltatása mellett megjegyezte: a 2020-ban megnyitandó strand ugyanazon a helyen található, ahol „1826-ban Simonyi József huszár ezredes áldásos tevékenysége eredményeként létrejött”.

Papp László már alapkőletételre készen

Kósa Lajos (Fidesz–KDNP) humoránál volt. Előbb hiányolta a régi strand ünnepi búcsúztatását, majd képzeletbeli könnycseppeket ejtett a „komoly ipari műemléki értéket képviselő hullámmedence” eltűnése miatt, mely azzal az adottsággal is bírt, hogy az üzemeltetőt idővel „minden ember elhagyta, aki valaha értett a berendezés karbantartásához”.

– Nem halljuk többet, hogy „Figyelem, figyelem, a hullámfürdő öt perc múlva üzemel, Pistikét a szülei várják a hangosbemondónál!". De az igazán fájdalmas az európai építészeti hagyományok szempontjából is figyelemre méltó kabinsor tovatűnése „Pista bácsival” és a tolvajkulccsal. A hetvenes évek közepétől a nyolcvanas évek végéig nem a sebészprofesszor, a nagyvállalati vezető volt az élet császára, hanem az, aki kuncsorálni tudott a szakszervezettől egy kabinbelépőt, s ott tudott öltözni

– nosztalgiázott, megjegyezve: a mai városlakók negyedének az életkorukból adódóan erről  már fogalma sem lehet. 

Kósa Lajos nosztalgiázott, megnevettetve a hallgatóságot 

A képviselő három okból is örömét fejezte ki.

  1. Debrecen egy fürdőfejlesztés során is mer teljesen újszerű, egyedi lenni, ami jól összecseng a még a kilencvenes évek végén kitűzött céllal, azaz a város legyen az innováció, a magas hozzáadott értéket előllító ipar, a tudás, az oktatás fellegvára.
  2. A beruházás során okosan használták fel a közpénzt, vagyis nagyon odafigyeltek arra, hogy ne ismételjék a régióban, Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán lévő strandot. Így a debreceni fürdőt éppen az egyedisége miatt annak is kedve lehet kipróbálni, aki egyébként Hajdúszoboszlón száll meg.
  3. A létesítményt szigorú kiegyensúlyozottsággal tervezték a Nagyerdő adottságaihoz, azaz a stadionhoz hasonlóan nem magasodik az erdő fölé, nem uralkodik rajta, hanem úgy illeszkedik majd a környezethez, ahogy a debreceniek elvárják és a terület is igényli.
Kósa Lajost hallgatja Gyopáros Alpár és Papp László – a képviselő talán éppen Pista bácsiról mesél
Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Debrecen érdekében tevékeny politikusok, a tudatosság és a cívisváros dicséretén túl arról szólt, hogy a Modern Városok Programjában kifizetett támogatások mértéke 2019-ben bőven meghaladja majd az 1000 milliárd forintot. Ennek az összegnek a döntő része hazai forrás, Debrecen pedig az egyik legnagyobb nyertes közel 100 milliárd forinttal – ebből 40 milliárdot már ki is utaltak.

Az önkormányzat a Facebookon játékot hirdetett, mely eredményeként öt debreceni polgár maga is részt vehetett az alapkő földbe süllyesztésén.

RaL

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.