Hirdetés

Új fesztiválban gondolkodik Debrecen – VIDEÓ

Cívishír

2018.11.09. 13:10

Új fesztiválban gondolkodik Debrecen – VIDEÓ
A Horizont Fesztivál kapcsán a hollandiai Oerol egyfajta mintául szolgálhat (képünkön)

Öt különlegesség, ami messzire viheti a kulturális fővárosi címre áhítozó Debrecen hírét.

Hirdetés

Hirdetés

Nem túlzás, hogy az alapoktól újraépítené Debrecen kulturális-művészeti életét az Európa Kulturális Fővárosa cím 2023 elnyerésére készített program. A 135 oldalas, önmagában is érdekfeszítő írásmű stratégiai jelentőségű, hiszen az abban foglaltakat akkor is megvalósítja a város (ebben politikai egyetértés van), ha Debrecen 2010 után újra elveszíti a versenyt.

A koncepció egyértelmű: aktív együttműködés Európával, szabadság, nyitottság.

Olyan Debrecen, amely egyszerre lehet a kreativitásra tőkeként tekintő helyi fiatalok, a világ minden szegletéből ideérkező, más kultúrájú, vallású diákok, a nemzetközi nagyvállalatok által idevonzott nem debreceniek, ugyanakkor a digitalizációból kimaradó idősebb korosztály otthona is. A rendkívül összetett, november 9-én angol nyelven benyújtott Közös távlatok (Sharing Horizons) című programról bizonyára sokat fogunk még írni.

A bonyolultabb részek ismertetéséig következzen öt úgynevezett zászlóshajó-elem: a popularitásuk miatt a legtöbben – beleértve a médiát – talán ezekről azonosíthatják majd a „debreceni kultúra 2.0-át”.

  • Horizont Fesztivál: ötnapos fesztivál a Hortobágyon a vizuális művészetek, a kortárs tánc és zene jegyében. Azt akarják, hogy meghatározó erővel képviselje a tudatosság, a fenntarthatóság és a természettel való harmonikus együttélés szellemiségét. A környezetet táj- és természetművészeti alkotásokkal dobnák fel a műfaj nemzetközi sztárjai által, lenne némadiszkó a természet hangjait megidéző kísérleti techno hangzásokkal és az azt kiegészítő klasszikus zenei koncertekkel. Még a színpadokat is fiatal művészek alkotnák meg. 2023-ra megfelelő bicikliút kötné össze a Hortobágyot Debrecennel, vagyis nem lenne gond kibicajozni, és vissza. A fesztivált 2021-től megrendeznék június végén, július elején.
  • Az utazó ökör: 12 méteres ökör indul útnak 2023-ban Debrecenből, hogy 10 városban irányítsa a figyelmet a cívisvárosra. A németországi Nürnbergben a 16. század vége óta áll a magyar szürke marha szobra, az állat húsa mentette meg ugyanis a város népét az éhenhalástól. Ideje, hogy egy társa „megmozduljon”: a világhírű szobrász, Szőke Gábor Miklós 12 méter hosszú szürkéje acélszerkezetre épített tömör fából készül, be lehet majd lépni a belsejébe. Egy hetet tölt az adott városban, ahol általa népszerűsítenék Debrecent, maximálisra tolva a marketingpotmétert. 
Szőke Gábor Miklós Somorjának (Szlovákia) készített szobra 
  • Debreceni Európai Szimfonikus Zenekar: több nívós európai zenekarban, akadémiai intézménynél játszó magyart hazahívnának, sőt hozzanak magukkal egy, az adott országból származó fiatal és tehetséges kollégát; a Kodály Filharmonikusok tagjaival karöltve alakítanák meg a jelzett zenekart. Fellépés Debrecenben Sir Simon Rattle nemzetközi hírű karmester vezényletével, majd szereplés a klasszikus zene fővárosában, Bécsben és más európai városokban történő rövid bemutatkozó turnék.
A Kodály Filharmonikusokkal egészülne ki a Debreceni Európai Szimfonikus Zenekar (Fotó: EKF 2023)
  • Virtuális karnevál: virágkocsi megalkotása a neten, a legjobb kettőt a valóságban is kiviteleznék a következő évben! Egy letölthető szoftverrel (applikáció) bárki virágkocsit készíthet virtuális virágok, kocsielemek, színek, formák és installációs alkatrészek felhasználásával, de a tervnek a valóságban is működnie kell. A virtuális kocsikat a város több pontján kivetítenék és művészeti zsűri értékelné. 2021-ben jöhetne az első kísérlet.
Új színt hoznának a virágkarneválba (Fotó: EKF 2023)
  • Magaslatok és hegyek: városi „hegymászó” túra. A debrecenieknél a hegyek hiánya már-már traumaforrás. Az ironikusan is értelmezendő kezdeményezés elősegítené, hogy a közösség a művészeten keresztül felülemelkedjen régi rögződésein. 2023-ban irány a helyi Mont Blanc, vagyis a Petőfi téri 22 emeletes háztömb tetején kialakított kilátóterasz, a Fórum „hegytömbje”, ahol különböző szinteken tehetnénk sétát. De a parkour-élményt ígérnek a Fényes udvari víztorony, a Nagyerdei Víztorony, sőt a Nagytemplom esetében is…

Ratalics László

Galéria

Debrecenkultúra

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.