Hirdetés

Közös célért tett hitet a debreceni városvezetés az ellenzékkel!

Cívishír

2018.11.08. 12:09

Közös célért tett hitet a debreceni városvezetés az ellenzékkel!
Helyi politikusok és szakemberek a november 8-i sajtótájékoztatón (Fotók: Miskolczi János)

Még a DK is megdicsérte a kulturális fővárosi cím elnyerésére készített programot.

Hirdetés

Hirdetés

Rendkívüli ülésén egyhangúan elfogadta az önkormányzati közgyűlés a „Debrecen – Európa Kulturális Fővárosa 2023” cím elnyerésére vonatkozó pályázat benyújtásáró szóló előterjesztést november 8-án.

– Ellenszavazat és tartózkodás nélkül, a pályázat egyhangú elfogadásával újabb álom előszobájában vagyunk, mindvégig sikerült megőrizni a politikai konszenzust, ami szerintem nagyon fontos az egységesség demonstrálására. Az elmúlt néhány évben gazdasági értelemben már átrajzoltuk a keleti régióról alkotott sztereotípiákát, ezt kulturális vonatkozásban is szeretnénk megtenni. Ez a pályázat a történelmi hagyományokra építve egy nyíló horizontú várost képvisel, egyértelműen hordozva a helyi kulturális élet felfrissítésének ígéretét. Harminckét programelemről van szó, de nem teljesen lezárt, hanem közös gondolkodást is lehetővé tevő struktúra. 2017 nyarától folyamatos dolgozunk, elvégeztük a kulturális fővárosi gondolat szélesebb körű megismertetésén. A felmérések szerint a debreceniek 94-95 százalékban támogatja ezt a célt – fogalmazott a rendkívüli közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester, amelyen az előzetes meghívóval ellentétben  ellenzéki képviselők is részt vehettek. 

Megítélése szerint a pályázat kritikusan szembenéz a Debrecent valamennyire jellemző bezárkózással, ezért éppen a város kinyitása a lényeg, az európai kapcsolódási pontok feltérképezése, a cívisváros európai kontextusban való elhelyezése. – Továbbá hitet teszünk amellett, hogy a pályázat által életre hívandó új szervezeti struktúrákat, megoldásokat, programötleteket minden körülmények között megvalósítjuk. Debrecen az elmúlt két évtized ereményeként ma egészen más pozícióban van, mint a 2010-es pályázat idején. A pozitív változások egészében a húszas évekre fejtik ki a hatásukat, vagyis Debrecen akár önerőből is képes lesz betölteni az ambícióit, legfeljebb a folyamat nem 2023-ra, hanem 2030-ra zárul le. 

Kőszeghy Ábel (Jobbik) kijelentette: Magyarországon szinte példa nélküli, hogy egy sajtótájékoztatón a teljes ellenzéki paletta megtalálható. – Debrecenben vannak olyan ügyek, amikben városvezetés és ellenzék együtt tud működni. – 2010-ben Debrecennek kellett volna nyernie, mert a városé volt a legjobb pályázat, Meg vagyok győződve arról, hogy a város ezúttal megnyeri címet és 2023-ban büszkén nézhetjük a kiváló program megvalósítását. 

– Nagyon nagy örömmel töltenek el az elmúlt évek debreceni változásai. A városnak korábban nem volt ilyen hosszútávú kulturális stratégiája. Azt látom, hogy a cím elnyerésére tett erőfeszítésektől függetlenül is meg fog valósulni a program – mondta Korcsogh György (DK).


A Debrecen2023 Programiroda főtanácsadója, Méhes Márton kiemelte, progamokban gondolkodnak, semmint beruházásokban. – A pályázat egyik legfontosabb ismérve, hogy a jövő, a 2023 utáni időszak számára írodott. Így például arról is szól, hogy a művészeti képzéséről ismert Medgyessy-gimnázium mai diákjainak miért lesz érdemes Debrecenben maradni, mitől érezhetik jól magukat a városban, hogyan kapcsolódhatnak be a megerősített kreatív szektorba. A pályázat címe (Sharing Horizons) arra utal, hogy új távlatok, lehetőségek nyílnak, de közben senkitől nem veszünk el semmit – említette.
A program megírásában nemzetközi tanácsadók is közreműködtek, és nagy energiát fektettek a nemzetközi kapcsolatépítésbe. Ez úgy értendő, hogy eddig 33 európai ország 100 városának intézményeivel, szervezeteivel, szakembereivel született megerősített együttműködési szándéknyilatkozat a pályázat kapcsán, ami komoly meggyőző erővel bírhat. – Sokféle (csere)program, vagy másféle szakmai segítség haszonélvezője lehet így Debrecen. Ez az európai dimenzó egyik értelmezése – fűzte hozzá Méhes Márton. 

A 12 tagú zsűri nemzetközi, 10 főt különféle uniós kulturális intézmények delegálnak a pályázatok által érintett legkülönbözőbb területekről. Mint elhangzott, előttük igen komoly kihívás szerepelni. Mindössze a testület 2 tagja magyar, ők az Emberi Erőforrás Minisztériumot képviselik.

Az Európai Unió a győztest mindössze 1,5 millió euróval támogatja, de számíthat jelentős állami szerepvállalásra (a részletek még nem ismertek) és persze magának is hozzá kell tennie. Nálunk a Debreceni Egyetem mind a programok terén, mind a finanszírozásban tevékeny részt vállalna.
 

Madarasi István (MSZP) szavai szerint „tényleg szokatlan és páratlan a sajtótájékoztató, de ezért vagyunk mi Debrecen”. – Az ellenszavazat nélküliséget azért hangsúlyoznám, mert a kultúra az a terület, ahol minden politikai szereplő megtalálhatja a maga által hozzáteendő értéket. Óriási bizalmat adtunk a szakembereknek a győztes pályázat elkészítése érdekében, azt gondolom ugyanis, hogy ebbe az irányba haladunk. Bizalommal adjuk át a követező politikai generációnak ezt a pályázatot megvalósításra – közölte.

– Minden olyan ügyet nagyon szívesen támogatok, a debreceniek érdekét szolgálja. Nem nagyon értek a szakemberek dolgához, nem is akarok beleszólni – summázta Görög Jenő (LMP).

RaL

Debrecenkultúra

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.