Hirdetés

Padlóra küldték a magyar bokszot. Debrecen is megsínyli

2018.10.12. 14:12

Padlóra küldték a magyar bokszot. Debrecen is megsínyli
Pajna Zoltán (állva) lemondott, Szabó Sándor (jobbra) pedig változásokat sürget (Fotó: dvscboxing.hu)

A DVSC-nek is hiányzik a központi támogatás, de megáll a saját lábán.

Hirdetés

Hirdetés

A Magyar Ökölvívó Szövetség több mint 300 millió forintos hiányáról cikkezik a magyar sajtó, és sokan attól tartanak, hogy mindez maga alá temeti a népszerű sportágat Magyarországon. A költségvetés a nyári ifjúsági világbajnokság rendezése miatt szállt el, állítják az érintettek.

A tíz olimpiai bajnoki címet, továbbá világ- és Európa-bajnoki címek egész sorát adó magyar ökölvívás 2013-ban bekerült államilag támogatott 16 kiemelt sportág közé, és ekkor a bokszrajongók azt hitték, eljött a Kánaán, hiszen

öt évre mintegy négymilliárd forint állami támogatást szavaztak meg a sportágnak.

A boksz utánpótlását átalakították, akadémiákat és régióközpontokat hoztak létre, a klubok pedig jelentős műhelytámogatást kapnak edzői bérekre, versenyeztetésre és felszerelések vásárlására. Pontosabban csak kapnának, a szövetségben keletkezett brutális hiány miatt ugyanis minden kifizetés csúszik, a szövetségi alkalmazottak és a klubok is csak várnak a jussukra. A DVSC mint régióközpont jogosult a központi támogatásra, de az idei összeg felét sem kapta még meg, noha október derekán járunk, és egyelőre be kell érni az ígérettel, hogy majd lesz pénz...

Mindezt Szabó Sándor, a debreceni bokszklub első embere mondta el a Cívishír érdeklődésére. A klubmenedzser maga is elnökségi tag a szövetségben, de „hanyagolja” az elnökségi üléseket, így tiltakozva az ellen, hogy a DVSC a legsikeresebb utánpótlásnevelő egyesületként a töredékét sem kapja annak, mint amennyi furcsa módon jár olyan kluboknak, amely meg sem közelíti eredményességben.

A káoszhoz nem adja a nevét a továbbiakban Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat elnöke,

aki a napokban lemondott az elnökségi tagságáról. Szabó Sándor megérti ezt, és váltást sürget a szövetség élén, aki nem tartja első számú felelősnek a regnáló elnököt, az amatőrként és profiként is világ- és Európa-bajnok Erdei Zsoltot, csak egy naiv sportvezetőnek, aki hozzá nem értő emberek rossz tanácsainak ült fel.

A szövetség mindenesetre odáig jutott, hogy a válogatott versenyzők világbajnoki részvételét sem tudja finanszírozni. A DVSC kétszeres vb-bronzérmes öklözője, Nagy Tímea például így marad le az idei, indiai világbajnokságról, amelyen csak azon magyar amazonok vesznek részt, akik saját zsebből vagy a klubjuk támogatásából kifizetik az indiai turné költségeit.

Debrecenben ez most ennyit nem ér, de a bokszélet nem áll meg, amint azt Szabó Sándor elmondta, akkor is saját lábán állt a DVSC, amikor nem volt kiemelt támogatási rendszer, tehát nem esnek kétségbe, ha ezután is saját pénzből kell finanszírozni az egyesület működését. Bár a pénzhiány miatt az országban sorra maradnak el a versenyek, Debrecenben vasárnap is Pofonpartit rendeznek. Délután 13 órától mindenkit szeretettel várnak a klub Angyaldöld téri bokszcsarnokába!

Cs. Bereczki Attila

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.