Hirdetés

Van, ahol a 480. tanév kezdődött el

drhe.hu

2018.09.08. 13:06

Van, ahol a 480. tanév kezdődött el

Méghozzá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen.

Hirdetés

Hirdetés

A 480. tanévét nyitotta meg a Debreceni Református Hittudományi Egyetem. Az ünnepségen díszdoktorrá avatták Jooseop Keum koreai református lelkipásztort, az Egyházak Világtanácsa volt missziói igazgatóját, szöuli egyetemi tanárt, aki a kortárs ökumenikus mozgalom egyik meghatározó református alakja.

A tanévnyitón Fekete Károly hirdetett igét a Nagytemplomban. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke azt hangsúlyozta, hogy

– Isten nem a távoli világok megközelíthetetlen Ura, hanem ő a mindig közel lévő Isten, aki emberközelbe jött. Az egész Ószövetség azt hirdeti, hogy Isten kikerülhetetlenül közeledik. (...) Ez kell nekünk! Életet változtató, termőre fordító, megelégedést adó evangélium, ami nem csak egy új tanév értelmét adja meg, hanem egy életre átformál Krisztus tanítványává – zárta szavait a püspök.

– Kiváló egyetemet választottatok – szólt az elsős hallgatókhoz Kustár Zoltán. Az egyetem rektora azt hangsúlyozta, hogy „itt az évszázados hagyományok kéz a kézben járnak a legújabb tananyaggal és tudományos felismerésekkel. 

A 480. tanévet több mint százhúsz új hallgató kezdi meg a hittudományi egyetemen. Tanító szakon 76 diák tanulhatja meg, hogy kell az alsós tagozatos gyerekeket tanítani. 48 diákot vettek fel a hitéleti képzésekre, ezek közül a vallástanár, azaz a református hittanár-nevelőtanár volt idén a legnépszerűbb szak.

Az ünnepségen az egyetem vezetése díszdoktori címet adott Jooseop Keum, koreai református lelkipásztornak. A tiszántúli egyházkerület és a hittudományi egyetem intenzív testvéri kapcsolatokat ápol Kelet-Ázsia egyik legerőteljesebb keresztyén közösségével, a dél-koreai reformátussággal. Az egyetem évtizedek óta élen jár a koreai-magyar református teológiai párbeszéd területén. Jooseop Keum egy olyan jelentős kortárs koreai református teológus, aki az ökumenikus mozgalomban végzett szolgálata által széles körben gyakorol hatást korunk református és ökumenikus egyházi életére és teológiai gondolkodására.
tanévnyitóDRHEFekete Károly

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.