Hirdetés

Hirdetés

Komcsi népbiztos helyett lovagkirály lett a debreceni suli névadója

Cívishír

2018.09.02. 13:37

Komcsi népbiztos helyett lovagkirály lett a debreceni suli névadója
Íme, az új elnevezés! (Fotók: Hajdúdorogi Főegyházmegye)

Majd' 300 milliós korszerűsítés az egykori Dienesben.

Hirdetés

Hirdetés

Szeptember elsejétől Szent László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola néven működik tovább a korábban Dienes László nevét viselő intézmény.

A középiskolában 295 millió forint kormányzati forrásból kicserélték a nyílászárókat, elvégezték a tető és az épület állagjavítását-szigetelését, napkollektorokat szereltek be. A beruházás részeként építészetileg, gépészetileg és elektromos szempontból is teljesen újjáépült az 500 adagos főzőkonyha, ami kompletten ellátja a Hajdúdorogi Főegyházmegye debreceni intézményeit.

Minderről közös egyházmegyei tanévnyitón Kocsis Fülöp érsek-metropolita is beszélt, kijelentve, az idei tanévre a „Növekedjetek a szeretetben” jelmondatot választották. 

– A növekedés a legtermészetesebb célkitűzés, hiszen a diákok még apróságok, amikor először beülnek az iskolapadba, és szinte már kész felnőttek, amire kikerülnek onnan. Ugyanez igaz szellemi fejlődésükre, de az egyházi intézmények egy harmadik, nagyon fontos dologra is odafigyelnek: a lelki növekedésre. Hiába oktatjuk az iskolában a gyerekeket, ha nem hozunk létre számukra szeretetközeget. Azt szeretném, ha görögkatolikus iskoláink a nagy családok örömét sugároznák, hogy a diákok azt érezzék: családba tartoznak! – mondta a főpásztor.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: egyház és állam egymás természetes szövetségese, az együttműködés szükségessége éppen a különvált működés következménye. Az oktatásban növekvő egyházi szerepvállalásról közölte: az egyházi intézmények célja, hogy nemcsak okos és felkészült, hanem jó embereket bocsássanak útjukra, olyanokat, akik tudják, hogy mit keresnek, és azt hol találják meg az életben. A miniszter nem csak emiatt érkezett Debrecenbe.

Bánk Tibor igazgató kiemelte, csak két éve van a Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásában az intézmény, mégis az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb fejlesztése történt meg. 

Kommunistaként szökött Romániába

Érdekes, hogy Dienes László (1889–1953) névadóként eddig húzta, hiszen a szociológus, esztéta alapító tagja volt az 1918. november 24. és 1919. március 21. között működött Kommunisták Magyarországi Pártjának és a Tanácsköztársaság idején városi népbiztossá nevezték ki. A Tokajban született, a Debreceni Református Kollégiumban végzett Dienes a kommunisták bukása után – magas vérdíjjal a fején – Romániába emigált (Kolozsváron megalapítva a Korunk című folyóiratot), majd a magyarellenes és antiszemita vasgárdisták elől Berlinbe menekült. Később Moszkvába költözött. Magyarországra a második világháború után tért vissza, haláláig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár igazgatójaként tevékenykedett.

Az egészségügyi szakmai képzést fő profiljának tekintő iskolát 2016-ban vették át a görögkatolikusok. A fenntartó célja elsődlegesen Hajdú-Bihar és Debrecen egészségügyi feladatainak szakember utánpótlása. De azt is fontosnak tartották, hogy 2017 szeptemberében újra elindulhasson az angol-magyar két tanítási nyelvű és az angol nyelvi előkészítő csoportokból álló gimnáziumi osztály.
A jövőbeli tervek között szerepel a képzési arculat további bővítése: egy általános gimnáziumi osztály és német nyelvi specializációs csoport indítása. Az iskola mintegy 900 tanulója nappali képzésben és érettségire épülő szakképzésben folytatja tanulmányait. A diákokat 55 fős tanári kar és külső óraadók segítik tanulmányi céljaik elérésében.
görögkatolikus Szent László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.