Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A demokrácia csődjével indokolják lépésüket a sárándi képviselők

| 2018. 09. 11. | 18:17:00
A Debrecenhez közeli kistelepülésen közleményt adtak ki az önkormányzat feloszlásáról.
A demokrácia csődjével indokolják lépésüket a sárándi képviselők
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem működött a demokrácia, a testület helyett egy szűk bizalmi körre támaszkodott a polgármester, aki a kérdéseikre nem válaszolt, de a véleményükre sem volt kíváncsi – ez is olvasható abban a közleményben, amelyet a szeptember 5-én feloszlott sárándi önkormányzat képviselői fogalmaztak meg és juttattak el  a Cívishír szerkesztőségének is szeptember 11-én.

Mint arról beszámoltunk, a feloszlást a hétfős sárándi képviselő-testület négy tagja – Dézsi András (független), Nagyné Dankó Anikó (független), Kálmánné Szabó Katalin (független) és Szabó Antal (Fidesz–KDNP) – kezdeményezte, mondván, képtelenek tovább együtt dolgozni a Fidesz–KDNP támogatásával megválasztott Szántó József polgármesterrel. A nagy érdeklődés miatt a szeptember 5-i ülést a polgármesteri hivatalból át kellett vinni a művelődési házba, ahol az előterjesztést hosszú vita követte. A szavazásnál végül Szabóné Budai Ilona (független) is a Szántó József ellen foglalt állást, így 5:2 arányban hozták meg az időközi választáshoz vezető végső döntést.

[Beillesztett cikk: Megszabadulnának a polgármestertől Sárándon]

Egy nappal később több képviselőt megkerestünk, hogy fejtsék ki az elhatározásukat a Cívishírnek. De azzal hárítottak el, hogy ebben a mostani közös állásfoglalásban leírják a fő okokat.

Sárándi összevisszaság

„2014-ben teljes egyetértésben, ellenzéki képviselő nélkül alakult meg a testület, teljes bizalommal és támogatással a polgármester iránt, egy biztos anyagi háttérrel rendelkező faluban.  Minden remény megvolt arra, hogy teljes összhangban visszük végig az előttünk álló 5 évet. Ahogy telt az idő, az irántunk való bizalom a polgármester részéről fokozatosan vesztett erejéből, egyre inkább azt éreztük, hogy nem von be bennünket eléggé a falu életét jelentősen befolyásoló kérdésekbe, nem kíváncsi a véleményünkre, meglátásainkat, javaslatainkat figyelmen kívül hagyja. Próbálkozásaink a jobbításra sorozatosan kudarcba fulladtak. Ebbe fáradt bele 2 képviselőtársunk (előbb Gyönyörű Zsigmond 2016-ban, majd Fehér Róbert 2017-ben) és hagyták el a testületet” – fogalmaztak az ötök, akik „rengeteg vívódás után” hozták meg döntésüket 

– Nem sikerült összehangolni a testület munkáját, nem volt egyértelmű munkamegosztás, ami a polgármester feladata lett volna. Az elmúlt négy évben közel 2 milliárd forintnyi pályázati forráshoz jutott Sáránd, de azok tartalmáról utólag is nehezen jutottunk információhoz, nemhogy az elkészítésében részt vehettünk volna. Miért? – kérdezik. A pályázatok zöme befejezetlen vagy még el sem kezdődött – folytatták, külön sérelmezve azt, hogy látványtervet sem láttak a posta előtti park, a Kézműves Porta kapcsán.

Azt sem díjazzák, hogy az óvodában, most, szeptemberben kezdődik az energetikai korszerűsítés (Fotó: Sáránd kicsit más szemmel)

Menekül, aki tud – mondják

A képviselők azt is felrótták Szántó Józsefnek, hogy nem csak a testületi döntéseket nem előzte meg alapos tájékoztatás, de a lakosok is hiába keresték fel az interneten a település honlapját információkért. – Az ülésekről készített videófelvételeket sem töltötték fel, hiába szavaztuk meg – írták, hozzátéve, kérdéseikre sokszor a „nem publikus” választ kapták, ami számukra azt jelentette, „nem tartozik rád”.
– Nem tudtunk felelősen dönteni előterjesztésekről. Hogyan szavazzunk meg egy 80 millió forintos hozzájárulást, ha nem tudjuk, hogy mire kérik? A kérdéseinket „kekeckedésnek” vették, nem tudtuk tovább vállalni a felelősséget – olvasható a közleményben.

Álláspontjuk szerint az önkormányzat „már nem jó gazdája” az intézményeinek, a helyi óvoda és a konyha létszámhiánnyal küzd, a polgármesteri hivatalban „folyamatosan cserélődnek a dolgozók”, a község által üzemeltetett pékségben „mindenki felmondott”. Menekül, aki tud – summázták.

Azon elégedetlenségüknek is nyomatékot adtak, miszerint a nyáron sem óvodai, sem konyhai fejlesztés nem kezdődött, most viszont, szeptemberben (mikor már benn vannak a gyerekek) megindult egy energetikai korszerűsítés az oviban. 

– Debrecen dinamikus fejlődésének köszönhetően Sárándon vásárolják az ingatlanokat, költöznek be tisztességes, jó egzisztenciájú családok, előttünk a lehetőségek sora. Megengedhetjük-e magunknak, hogy barátságos falu helyett bizalmatlansággal terhelt település legyünk? – tették fel végül költői kérdésként.

A feloszlatást kimondó ülés jegyzőkönyvét egyelőre várjuk, miként az elmúlt napokban többször próbáltuk elérni Szántó Józsefet – sikertelenül.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Jelzett a szén-monoxid-érzékelő.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés