Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszabadulnának a polgármestertől Sárándon

| 2018. 09. 06. | 23:32:00
Több képviselő már időközben lemondott, most pedig egy fideszes is elfordult a párt által támogatott Szántó Józseftől.
Megszabadulnának a polgármestertől Sárándon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Feloszlatta magát a sárándi önkormányzat szeptember 5-én, írta meg a Cívishír a délutáni órákban tartott testületi ülést követően. Az ok: a képviselők többsége nem kívánt, tudott tovább együtt dolgozni Szántó József polgármesterrel. 

Mivel a rendkívüli eseményről nem kaptunk meghívót, azt csak a község honlapján, illetve hivatali hirdetményben osztották meg, nem is tudtunk részt venni rajta. Pedig nagyon hasznos lett volna, mert hiába készült hangfelvétel és jegyzőkönyv, a rákövetkező napon a helyi polgármesteri hivatalban még egyiket sem tudták a rendelkezésünkre bocsátani. Előbbit törvényi aggályok miatt, utóbbit pedig azért, mert – érthetően – még nem készültek el a többórás ülés leiratával. Ráadásul a jegyzőkönyvet – ami több képviselő kifejezett kérésére szó szerint rögzíti a szerdán elhangzottakat – a megyei kormányhivatalnak hitelesíteni kell, addig nem hozzák nyilvánosságra (szeptember 11-én talán már megismerhetjük, értesültünk).

Betekintést engedtek viszont a feloszlatást indítványozó – de annak okáról egy szót sem tartalmazó – előterjesztésbe, amit négy képviselő írt alá: Derzsi András, Nagyné Dankó Anikó, Kálmánné Szabó Katalin és Szabó Antal. Továbbá a szavazáskor Szabóné Budai Ilona is melléjük állt, így 5:2 arányban hozták meg az időközi választáshoz vezető végső döntést.

Addigra kiderítettük: a képviselőknél elsősorban azért telt be a pohár, mert kiszorítottnak érezték magukat a döntésekből, nem kapták meg idejében az önkormányzati feladatokhoz szükséges információkat, szóval, úgy érezték, kellő rálátás híján maradtak egy sor határozat esetében.

Több helyi beruházás „befejezetlensége” miatt szintén aggodalmukat fejezték ki. 

Majd közleményben!

Tudni kell, a sárándi képviselők közül Szabó Antal és Nagy Gyula a Fidesz–KDNP színeiben, míg a polgármester, Szántó József a kormánypárt támogatásával, független jelöltként nyert mandátumot 2014-ben. A többiek mind függetlenek.

A „fellázadt” képviselők közül Szabó Antal tűnt a legizgalmasabbnak, fideszesként mégiscsak a „sajátjai” ellen fordult. Telefonhívásukra azonban közölte: a feloszlás mellé állt képviselők néhány napon belül közös, írásos nyilatkozatot tesznek álláspontjukról, s azt minden sárándi háztartásnak eljuttatják. Többet sehogy sem tudtunk kihúzni belőle. S nem is erőszakoskodtunk, miután kérte, a szerdai ülésen tett felszólalását idézzük majd, a jegyzőkönyv alapján.

[Beillesztett cikk: Feloszlatta magát a sárándi önkormányzat!]

Kálmánné Szabó Katalinnal is beszéltünk, aki világossá tette, ő sem akar eltérni attól, amiben közösen megegyeztek: tehát a közös nyilatkozatot küldi majd a Cívishírnek, de mást egyelőre nem szeretne mondani.

Gyönyörű-űr

Mindezt tudomásul véve két olyan volt önkormányzati képviselőnél informálódtunk, akik bár 2014-ben (sőt, 2010-ben is) mandátumot nyertek, de éppen Szántó József miatt mondtak le.

Gyönyörű Zsigmond 2017 januárjában vált meg a munkától, ahogy fogalmazott, „hirtelen felindulásból”. Alapvetően két okot jelölt meg: a kommunikációt és a döntések halogatását.

– Többször, alig pár órával az ülések előtt kaptuk meg a testületi ülések előterjesztéseit. Úgy kellett fontos ügyekben határozni, hogy az embernek ideje sem volt felkészülni. Ha kifejeztem a nemtetszésemet, akkor rendszerint az volt a válasz, hogy „hirtelen kellett dönteni”

– reagált a Cívishír kérdésére, míg a halogatásról azt mondta: hiába szeretett volna például kulturális feladatokban részt venni, a polgármester csak hitegette, aztán kimaradt a végrehajtásból (már ha történt valami egyáltalán).

A függetlenként megválasztott ex-képviselő hozzátette: egy ideig azt gondolta Szántóról, hogy ha nem is közlékeny, azért rendben mennek a dolgok. Aztán fokozatosan arra kellett rájönnie, hogy nem vállalhatja tovább a felelősséget, mert már alapvető információi sincsenek az ügyekről, hiába kérdezik a sárándiak az utcán. Akkor támadt benne olyan űr – fogalmazott –, hogy inkább lemondott.

„Itt minden a feje tetején áll”

Fehér Róbert – előbb jobbikosként, majd függetlenként nyert – összetartó Sárándot szeretett volna látni, olyan közösséget, amelyik a magáénak érzi a települést. Ehhez azonban – tette hozzá – a vezetésnek is nyitnia kellett volna a lakosok felé.

– Nagyon sok munkánk volt abban, hogy az előző polgármestert (az MSZP-s Nagy Józsefnét – a szerk.) leváltsuk, a helyzet azonban sokkal rosszabb lett

– jelentette ki Fehér Róbert, aki a különböző sárándi pályázati beruházásokat „átláthatatlannak” nevezte. Sérelmezte például azt is, hogy a közmunka-programban milliókat költöttek bogyós ültetvények létrehozására, amit aztán hagytak elenyészni. – Egy ötvenmillió forintos hűtőházas beruházást, amire pályázaton nyert forrást a település, már át kellett volna adni idén. A polgármester szerint azonban csak 2019-ben esedékes. Én ezt is vitatom – hallottuk Fehér Róberttől, aki tavaly júniusban döntött a távozás mellett. – Elsősorban a mezőgazdasági és a közmunkához kapcsolódó kérdésekkel foglalkoztam, azt gondoltam, a dolgok haladnak a maguk medrében. Aztán arra döbbentem rá, hogy itt minden a feje tetején áll – fogalmazott. 

Az eddig leírtak természetesen csak a felszínt kapargatják, de úgy tűnik, bölcsebb megvárnunk a szerdai ülés jegyzőkönyvét. S akkor talán az egyik legfontosabb kérdésre is választ kaphatunk, nevezetesen, ki milyen szerepet szán magának az időközi választáson.

A választást a képviselő-testület feloszlásától számított 120 napon belül meg kell tartani. Mint a jegyzőtől megtudtuk, várhatóan a jövő hét derekán összeül a helyi választási bizottság, amely az ilyenkor szokásos határidőkről (jelöltállítás, kampány, a szavazás napja stb.) is dönt.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Megszűnik egy magyar tévécsatorna
Megszűnik egy magyar tévécsatorna
Főként vígjátéksorozatokat sugárzott.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!