Ez áll a debreceni közbiztonság javulása mögött

Cívishír

2018.05.18. 12:57

Ez áll a debreceni közbiztonság javulása mögött
Uzonyi Attila ezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság vezetője

Uzonyi Attila ezredessel beszélgettünk az eredmények kulcsáról. Cívishír-interjú.

Hirdetés

Precízebb szervezés, több terepmunka, technológiai fejlődés: a rendőrség részéről ez mind hozzájárult ahhoz, hogy szinte az összes kiemelt bűncselekmény terén jelentős javulás következzen be Debrecenben az évtized elejéhez mérten. A rablások száma 80 körüliről tavaly 14-re esett vissza, a lakásbetöréseké félezerről 209-re, az autófeltöréseké a százas nagyságrendről 36-ra csökkent. A sor lehet folytatni.

De van még valami, ami a hatékonyságot nagymértékben erősítette.

Ez pedig az, hogy a tíz évvel ezelőtt még zöldfülű járőrök, nyomozók, körzeti megbízottak mára tapasztalt rendőrnek számítanak és ez a munkán is nagyon meglátszik.

2008-tól Debrecen rendőrkapitánya, mennyiben más a mai szervezet, mint a 2010-es?
Uzonyi Attila: A legfontosabb változás az, hogy egy sok összetevős folyamat eredményeként megnövekedett a hatékonyságunk. Ebben lényeges szerepe van a közterületi jelenlétünk fokozásának, ami által csökkenő számú bűncselekmény mellett is sikerül legalább ugyanannyi vagy még több elkövetőt tetten érni. A leglényegesebb, hogy péntekenként, szombatonként és olykor szerdánként is az utcán vagyunk közrendvédelmi és bűnügyi akciócsoportokkal, estétől reggelig. Ennek hatására a városban eleve kevesebb a bűncselekmény (testi sértés, garázdaság, rongálás stb.), s ha történik is valami, több rendőr rövidebb idő alatt reagál. A közterületen töltött órák növekedése és az eredményesség közötti összefüggés egyértelmű. Ha gyorsan megvan az elkövető, akkor rövidebb időn belül tehetjük vádképessé a büntetőeljárást. Az ily módon megspórolt energiát pedig a bűnügyi szolgálatnál megint csak arra fordíthatják, hogy többet legyenek terepen. A járőröknél és a körzeti megbízottaknál a szolgálatszervezés precizitására helyeztük a hangsúlyt.

Volt erőforrás-tartalék a rendszerben, csak hatékonyabbá kellett tenni? Vagy több a rendőr?
Uzonyi Attila: Azért vagyunk, hogy javítsunk a rendszeren. A DebreceniRendőrkapitányságon évek óta nincs létszámhiány.

A technológiai fejlődés mennyit segített a rendőrségnek?
Uzonyi Attila: Ez is a hatékonyság javulásának a része. Ma jobb számítógépekkel és több gépkocsival, ráadásul minőségi járművekkel rendelkezünk, mint tíz évvel ezelőtt. A gyorsabb számítógépekkel csökkent az adminisztrációra fordított idő, míg a mai autók esetében kevesebb az üzemszünet, vagyis kevésbé hátráltatja a munkát, hogy „rossz az autó”. Aztán olyan okostelefon van a rendőröknél, amelyeken néhány gombnyomással lekérhetők egy személy, egy gépjármű adatai. Korábban mobilon, rádión tudakozódtak központilag, és eltartott 5 percig. Most 2 perc. Ez összesen 3 perc nyereség és akkor csak egyetlen intézkedésről beszélünk! A rendőrségnek nagyon sok ilyen, 3 percnél is rövidebb intézkedése van! Szintén komoly jelentőséggel bír az, hogy ma a tevékenység-irányítási központokban látják, melyik járőr hol tartózkodik és az eseményhez legközelebb tartózkodót küldik a helyszínre. Ez megint csak rendkívül lerövidíti a reagálási időt.

Nem csak kevesebb a bűncselekmény, hanem az eredményes nyomozások száma is növekedett szinte minden fontosabb bűnügyi kategóriában. Mi ennek az oka?
Uzonyi Attila: A nyomozóink tapasztalata ebben a perdöntő, mára megvan bennük a kellő hely- és személyismeret. A rutinnal rengeteg időt, energiát spórolnak meg, ráadásul eredményesebbek is.

2010 körül nagyon sok tapasztalt rendőr hagyta el a pályát, ment el nyugdíjba. Cikkeztek is arról, mennyire alacsony az átlagéletkor, sok a viszonylag kezdő rendőr. Ha jól értem, akkor beérett az akkori fiatal generáció és ez nagyon erőteljesen megjelenik a sikerek háttérben.
Uzonyi Attila: Azt mondhatom, hogy ma a Debreceni Rendőrkapitányság állománya olyan életkorú, hogy már rendelkezik közterületi tapasztalattal és jónéhány nyomozónk járőrből, körzeti megbízottból képezte át magát. Így átlátja a rendőri tevékenyég nagyobb részét, vagyis kamatozik az előző 10-15 év rutinja. A gyakorlat nyelvére fordítva ez azt jelenti, hogy egy-két bűncselekmény helyett egész bűncselekmény-sorozatokat képesek bizonyítani különböző lopások, betörések, rablások esetében és eljuttatni az elkövetőket a jogerős ítéletig.

Az új büntetőeljárási törvény július elsejével hatályosul, milyen hatása van a rendőrség munkájára?
Uzonyi Attila: A legfontosabb, mert a napi rutinunkat is meghatározza, az a gyorsított eljárásokra vonatkozó passzus. Ez ismét 15 napon belül esedékes, azaz a bűncselekmény elkövetésétől számítva ennyi idő alatt ítéletet is hoz a Debreceni Járásbíróság. Jelenleg ez 30 nap, de egyébként volt már 15
korábban. A gyorsított eljárásoknak lényeges szerepe van a közbiztonság javulásában, hiszen akár a sértett, akár a gyanúsított, akár a közvélemény nagyon rövid időn belül szembesül a következményekkel. A büntetőeljárás felgyorsítása pedig azért lényeges, mert a körülmények ilyenkor még élénken élnek a tanúkban, az esetleges kamerafelvételek rendelkezésre állnak stb. Ha a helyszíni szemle értékelése is megvan, gyakorlatilag rendelkezünk azzal az adatállománnyal, amelyet vádképesen továbbíthatunk az
ügyészségnek.

Ahogy a debreceni önkormányzati közgyűlés számára készített beszámolójában olvasni, a rendészeti állomány tavaly 28 416 releváns intézkedést tett. Ez 16 százalékos növekedés. Fontos mérőszám ez?
Uzonyi Attila: Ebbe a gyűjtőfogalomba sok minden beletartozik. A szabálysértési eljárásokat megalapozó intézkedésektől a büntetőfeljelentésekig.Szintén a hatékonyság javulását tükrözi, hiszen az emelkedést csökkenő bűncselekményszám mellett sikerült produkálni. Főleg annak tükrében jó eredmény, hogy a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 30 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva.

Mit tart a legfontosabb kihívásnak 2018-ban?
Uzonyi Attila: Bár tavaly ötödannyi betöréses lopás, lakásbetörés történt, mint tíz évvel korábban, ez az a bűncselekmény, amelyből soha nem lehet elég kevés. Ha betörnek a lakásába, az megmarad az emberben. Egy idegen belépett az életterébe… Ha meg is találjuk például az ékszereket, számára az már nem ugyanazt az értéket képviseli. Már nem az, amit egykor olyan szívesen használt, amire örömmel nézett.

A debreceni közgyűlésen többen kifogásolták a belvárosi játszóterek állapotát és ez megjelent internetes Facebook-csoportokban is témaként. Én azt látom, hogy egyes játszóterekre odapiszkítanak, üvegszilánkosak, vagy éppen a játékokat, a padokat rongálják. A kisgyermekeseket visszatarthatja
az is, hogy napközben néhol fiatalok, másutt felnőttek nyalják-falják egymást. Ez nem mind rendőri kérdés. Mit tehetnek?

Uzonyi Attila: Minden szabálysértés gyanúját felvető esetben intézkednünk kell. A város különböző területein más-más problémákkal szembesülünk és ezért a járőrözés szempontjai is változóak. Van, ahol az egyéni szemetelésre is oda kell figyelnünk, másutt a közlekedési szabálysértések irritálóak, a harmadik területen a betörések megelőzésére koncentrálunk. Az általunk tapasztaltakat, az igényeket, a külső jelzéseket mind beépítjük a közrendvédelmi és a bűnügyi szolgálat tevékenységébe. Ezért én azt kérem a debreceniektől, hogy minden ilyen irányú felvetésüket osszák meg velünk. S ami rendőri eszközökkel orvosolható, megtesszük.

Minden hónap utolsó hétfőjén fogadóórát tart. Mennyien keresik fel, milyen problémákkal?
Uzonyi Attila: Átlagosan 2–4-en jönnek, gyakran szomszédvitákat hoznak, jelentős részben hangoskodásra panaszkodnak. Ha a járőreink rendbontást észlelnek, figyelmeztetnek, súlyosabb esetben bírságolnak. De amíg csak ezzel keresik meg, addig nyugodt egy rendőrkapitány.

Ratalics László

Debreceni RendőrkapitányságDebrecen közbiztonságaUzonyi Attila

Szóljon hozzá!

Hirdetés