Hirdetés

A főkapitány is intézkedett a vétőkkel szemben Debrecenben

Cívishír

2018.04.27. 12:33

A főkapitány is intézkedett a vétőkkel szemben Debrecenben
Szemben a forgalommal a buszok között megbújva a Kossuth utcán (Facebook: DEBRECENBEN HALLOTTAM)

A dandártábornok nagyobb türelmet, odafigyelést sürget.

Hirdetés

A tavaly előtti 342 után, a múlt évben 292 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt Debrecenben.

A megyeszékhely útjain 2016-ban öten, a múlt évben négyen vesztették életüket. A súlyosan megsérültek száma 83-ról 70-re, a könnyebben megsérülteké 254-ről 218-ra csökkent. Mindez a Debreceni Rendőrkapitányság múlt évi tevékenységét taglaló beszámolóból derül ki, amelyet csütörtökön elfogadott a város közgyűlése.

A jelentés szerint a debreceni balesetek leggyakoribb oka az elsőbbségadás elmulasztása (2016: 137, 2017: 123), azon belül a legtöbben a jelzőtáblákat hagyják figyelmen kívül. A balesetokozók közül 191 személyautót vezetett, 44 kerékpárt, 23 tehergépkocsit. Az okozók mindössze 2 százaléka volt gyalogos, de közülük többen is belehaltak ebbe. A legtöbb baleset 12–18 óra között történt.

A téli hónapokban megszaporodott gázolásokkal a Cívishír kiemelten foglalkozott. A tavalyi beszámolóból kitűnik, hogy az előző évhez képest majdnem 10 százalékkal emelkedett a zebrákon elütött emberek száma (2016: 31, 2017: 34). 

A rendőrség összegzése alapján a 292 személysérüléses debreceni balesetből 15 alkalommal bizonyult ittasnak az okozó, ez 5,1 százalékos arány a múlt évi 4,5-höz képest.

Felvenni a ritmust

A közgyűlésen a Fidesz-frakció vezetője, Balázs Ákos azt kérte Uzonyi Attila rendőrkapitánytól, hasson oda, hogy a közlekedők „vegyék fel a forgalom ritmusát”. Magyarán minél kevesebben tötyörésszenek ott, ahol akár hatvannal is lehet menni a városon belül. A Debreceni Rendőrkapitányság vezetője tudomásul vette az igényt, ő maga a párhuzamos parkolásra hívta fel a figyelmet, mondván, például a Szent Anna utcán rendszeresen lassítják a forgalmat a külső sávba belógó autók.

Gyurosovics József megyei főkapitány hangsúlyozta: a rendőrség nagy türelemmel viseltetett a belvárosi forgalmi átszervezés idején, de a tolerenciának vége, aki vét a balra kanyarodást tiltó tábláknak és a buszsávon sündörögve szegi meg a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályt a Széchenyi, a Kossuth, a Szent Anna, vagy a Miklós utcán, azt megbüntetik. A dandártábornok azt mondta, már maga is több ilyen esetben intézkedett. Akár idősebb, a Csapó utcai virágpiacra tartó autós ellen is, aki azzal védekezett, hogy „húsz éve megszokta már” az útvonalát, ezért megy akár szembe a forgalommal…

– Sokat közlekedek másfelé, látom Debrecenben a türelmetlenséget. Változnia kellene a közlekedési kultúrának, nagyobb egymás iránt figyelem szükséges – tette szóvá az emberi felelőtlenséget mint a balesetek túlnyomó részének eredőjét.

Ratalics László

Szinte minden hétre jutott nagyobb ellenőrzés

Ami az intézkedeket illeti, a beszámolóban emlékeztetnek rá, 2017 első negyedévében különleges figyelmet fordítottak a gyalogosbalesetek megelőzésére és „okos” gyalogátkelők létesítésében is részt vettek. Ez utóbbira van példa az István úton, a piac közelében, ahol felvillanó fények is jelzik a járművezetők számára, hogy gyalogos jár a zebrán. A segítség rendkívül jól jön a volán mögött, amikor későn világosodik és korán sötétedik. A sorozatos akciók eredményeként abban a négy hónapban 27 százalékkal kevesebb gyalogosbaleset történt 2016-hoz viszonyítva. 
Kiemelt figyelmet fordítottak a kerékpárosokra is, mivel okozó vagy vétlen minőségben, de minden ötödik baleset biciklissel történt Debrecenben.
A városban 51 fokozott ellenőrzést tartottak.
balesetrendőrségDebreceni közlekedés

Szóljon hozzá!

Hirdetés