Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fénytraktorok is bevilágították Téglás főterét

| 2022. 12. 10. | 13:26:00
A gazdák a karácsonyvárás hangulatának emelése mellett köszönetet is mondtak a városvezetés segítségéért.
Fénytraktorok is bevilágították Téglás főterét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szeretetteljesen szórta a szaloncukrot a gyermekeknek és az őket kísérő felnőtteknek a Mikulás, aki szánnal érkezett Téglásra december 9-én este. Igaz, hó nem volt, de legalább csepergett az eső és ehhez enyhe szél lengedezett. Szánkó? Az egyik traktor utánfutóján volt a fényfüzérekkel díszített téli közlekedési eszköz, a nyáron pedig talán szénahordásra használt alkalmatosságot az ugyancsak karácsonyi fényekkel ékesített mezőgazdasági jármű vontatta. És nem csak ez az egy zetor hozott fényt a polgármesteri hivatal udvarába, hanem még legalább másik harminc társa is. Ha nem is legfényesebb, de tülkölésével a leghangosabb mindenképpen az utánfutó nélküli, ugyancsak fényfüzérekkel beszőtt kamion volt.

Egy-két óra, és kész a traktor

– A fényekkel díszített traktorok felvonulásával köszöntjük a téglásiakat advent alkalmából, és a városközpontunk különösen szép ünnepi kivilágításában a magunk lehetőségeivel szeretnénk emelni a karácsonyvárás hangulatát – válaszolta a Cívishír kérdésére Csobán Sándor, helyi mezőgazdasági vállalkozó, aki nem kis büszkeséggel hozzátette, családja több generációkra visszamenőleg is mezőgazdasággal foglalkozott. (Azzal pedig mi toldjuk meg, hogy Csobán Sándor, az 1991-től, Téglás önállóvá válásától, a 2008-ban bekövetkezett haláláig Téglás polgármestereként dolgozott Csobán József unokája – a szerk.) – De nemcsak a látvány, hanem a város önkormányzata felé a köszönet is fontos nekünk, mert a városvezetéssel közös munka folyik. A dűlőutakat folyamatosan javítani, kezelni kell, és ezzel az önkormányzat összhangban van velünk, egymást segítjük. Mindezt a karácsonyi fényekkel díszített traktoraink esti felvonulásával koronázzuk meg.

Csobán Sándor elmondta azt is, hogy tavaly volt az első adventi traktoros felvonulás, az idén már többen csatlakoztak kezdeményezésükhöz, így elmondható, hogy a gazdáknak ez a megjelenése hagyománnyá vált Tégláson. A szervezésre nem sok időt kellett fordítani: szájról szájra szállt a felvonulás híre, a téglási mezőgazdasági vállalkozók pedig nyitottak az új dolgok, a közösségi élmények felé, így az idén már sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez. A díszítésként szolgáló karácsonyfafüzérek járművekre erősítése egy-két órát vett csupán igénybe. A traktorosünnephez partner volt a város önkormányzata, továbbá az utcai felvonulás biztosításával a rendőrség is.

Miután pedig visszaérkezett a fényes járműoszlop, a kíváncsiskodók sokasága közelről is megtekinthette az ünnepi díszbe öltöztetett járműveket, felkapaszkodhattak a vezetőfülkéhez és kipróbálhatták az ülést is. A gazdákat és a vendégeket pedig székelykáposztás és zsíros kenyeres vacsora várta.

Saját ötlet és kivitelezés

– Természetesen az önkormányzat is kivette részét a szervezésből, de bárkinek szóltunk az eseményről, szívesen jött. És persze a hivatal udvarát is a gazdák és a vendégek rendelkezésére bocsátottuk. Szegedi Attila alpolgármester remek vacsorát készített mindannyiunk számára – ezt már Szabó Csaba polgármester mondta, akinél városa csodálatos ünnepi díszkivilágítására is rákérdeztünk. A tágas főteret keretező épületek homlokzatát, a téren lévő fák törzsét, ágait sűrűn szőtt fehér fényt adó füzérek ékesítik, a szökőkút vizét sárga fény imitálja, több fénykapun és fényalagúton is átsétálhatunk a tér útjain, amelyeket kisebb-nagyobb fénygömbök szegélyeznek. A központi figura pedig a fényből „épített”, gímszarvasok repítette mikulásszánkó, oldalán Téglás felirattal.

– Tavaly is már gyönyörű volt a díszkivilágításunk, de azt továbbfejlesztettük.

A temérdek fény látványa lehet, sok mindenkinél kiveri a biztosítékot, de higgyék el, szinte semmibe nem került. A fejlesztések és az üzemeltetés költségeit a helyi vállalkozók adták össze, köszönet nekik érte, kis munkával pedig mi raktuk fel a díszeket. Az áramdíjuk pedig minimális ezeknek az égőknek.

Kiszámoltattam, a díszkivilágítás, hogyha naponta 15 órában működik, akkor is napi 5 ezer 700 forintba kerül, amit ez a város kényelmesen elbír. A legtöbb motívum egyébként saját gyártás, Szegedi Attila alpolgármesterem nagyon jó szakember, és a legtöbbet ő hegesztette, ő gyártotta le. Az alakzatokkal próbáltunk alkalmazkodni a főtér adottságaihoz, a város szerkezetéhez.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.