Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Svitlana Kijevből: elmenekültem, hogy a kisfiamat megvédjem

| 2022. 03. 28. | 13:12:00
Hajdúszoboszlón hatszáz menekült van; többségük a fürdővárosban várná meg a háború végét.
Svitlana Kijevből: elmenekültem, hogy a kisfiamat megvédjem
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az orosz-ukrán háború híre mindenkit megrendített a világon. Február 24-én orosz tankok lépték át az ukrán határt, és ezzel kezdetét vette a vérontás és a gyűlölködés. Milliók kényszerültek otthonuk elhagyására azért, hogy megvédjék magukat, gyermekeiket, idős szüleiket. Hajdúszoboszlón páratlan összefogás vette kezdetét február utolsó napjaiban: tartós élelmiszereket, ruhaneműket, takarókat, plédeket gyűjtöttek, majd vitték a határra. Február 28-án a városban megalakult a menekültsegélyező koordinációs csoport és megjelentek az első menekültek is, akik a fürdővárosban leltek ideiglenes otthonra.

A napokban a Szép Ernő Kollégiumban kerestük fel őket. Egy kedves, mosolygós fiatal hölgy várt minket, Svitlana. Elmesélte, hogy március 1-jén érkeztek Hajdúszoboszlóra, ahol minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy átvészeljék ezt az átmeneti időszakot. Édesapja már régen meghalt, férje nincs, így édesanyjával, 6 éves kisfiával és a háziállataikkal, a kutyájukkal és a macskájukkal indultak útnak Kijevből. A háború előtt eszébe sem jutott elhagyni otthonát. Saját vállalkozása volt, szép, nagy lakása, jól éltek, de ez egy pillanat alatt jelentéktelenné vált: a kisfiával volt, amikor tőlük nem messze becsapódott egy bomba, és ezt a fia végignézte.

Akkor eldöntötte, elmenekül, hogy a gyermeke elméjét, épségét megvédje.

– Hálásak vagyunk mindenért, amit kapunk. Reméljük, hamarosan véget ér ez az őrület – mondja a 35 éves nő, miközben az otthonáról mutat felvételeket a telefonján. Kiderült, kozmetikusként dolgozik egy szépségszalonban. Az épület közelébe is becsapódott nemrég egy bomba, így a légnyomás miatt kiszakadt a szalon ajtaja, az ablakok betörtek, a vakolat lehullott.

Svitlana és kisfia

– A házam ép. A barátaim küldtek róla nemrég fotót, így láttam, hogy a környezete is érintetlen – meséli tovább, majd ismét fotókat mutat a boldog békeidőkből. Nyaralás a kisfiával, fagyizás Kijev belvárosában, kutyasétáltatás a parkban. – Az unokatestvérem elment a háborúba – közli a tényt, majd róla is keres egy fényképet. – Nem tudok beszélni vele, nem érem el. Felhívja az édesapját, amikor csak teheti. Innen tudom, még életben van – sorolja, majd büszkén kijelenti: Ukrajna nyerni fog! – A katonák, az emberek védik a földemet, védik egész Ukrajnát. Az ukránok mindig tudtak védekezni, most is ez a feladat. Nemzet vagyunk, miért kellene kiirtani minket? – teszi fel a kérdést, majd egy újabb kép következik. Putyin, Hitler és Sztálin egy fotóra montázsolva. Így emlegetik az orosz elnököt: a diktátor. – Nem hívtuk az oroszokat, ők pedig nem kérdeztek tőlünk semmit. A végsőkig védekezünk, és az egész világ támogat minket. Most először van olyan elnökünk, akire büszkék vagyunk, aki nem hagyott el minket – folytatta. Meglátása szerint az ukrán népet nem fogja megtörni a háború, sőt, csak jobban összekovácsolja, erősebbek lesznek. – Egy ország maradunk, így Kijev is mindig Ukrajnához fog tartozni – jelentette ki, majd megkérdezte: – Miért költenek ennyi pénzt az oroszok arra, hogy elpusztítsanak minket? Ezt nem értem.

Beszélgetésünk során az is kiderült, hogy Svitlana blogger, az Instagramon az ismerőseitől, barátaitól érkező fotókat, videófelvételeket közzéteszi, hogy mások is szembesüljenek a valósággal.

Svitlana

Több mint 22 ezer követője van, akiknek naponta beszámol a fejleményekről. – Részt veszek az információs háborúban. Minden nap közlöm, hány orosz tankot sikerült kilőni, hány gyerek halt meg, mi a helyzet a városokban. Mindent megosztok, amit kapok, hogy lássák, ez a háború valódi arca, nem az, ami a híradóba két percben belefér – fordul ismét a telefonjához; megmutat egy videót, amin látható, hogy egy iskola a földdel válik egyenlővé. – Mennyi kórház, mennyi iskola, repülőtér semmisül még meg? Miért? Nincs értelme! Az oroszok építsenek maguknak saját országot, ne a miénket akarják elfoglalni! – sóhajtott fel, majd megmutatott egy felrobbantott repülőtérről készült felvételt. Elmondta, szerinte az életszínvonal Ukrajnában jobb, mint Oroszországban. Úgy látja, csak Moszkva és Vlagyivosztok "él jól", a legtöbb városban nincs aszfaltos út sem. Sőt, luhanszki és donyecki barátja is van, akik elmondásuk szerint nem akarnak Oroszországhoz tartozni.

Hangsúlyozta, ez csak az ő meglátása, nem szeretne általánosítani.

– Megértem, hogy a NATO fél. Attól tartanak, hogy megindul egy nagyobb háború a többi európai ország ellen. Ám ha bezárnák az eget, az több embert megmentene. De így is nagy veszteségeket szenvedtek el az oroszok. Ez a háború nem más, mint egy beteg ember megalomániája. Oroszország egy nagy ország, ami megszokta már a szomszédait. De látjuk, a mostani Ukrajna Putyin számára kifogásolható – tette hozzá. Búcsúzóul elmondta, amint nyugalom lesz Kijevben, hazamegy. Hozzátette, köszönnek minden segítséget, és reméli, egyszer alkalma lesz viszonozni azt a sok szeretetet, amit Magyarországon és Hajdúszoboszlón kapnak.

Hajdúszoboszló segít

Hivatalában kerestük fel Czeglédi Gyula polgármestert, aki beszámolt a legfrissebb fejleményekről. Elmondta, nagyjából 600 menekült van a városban, közülük 70-80 fő fizetővendég. A rászorulók többsége a két fő bázison, a Szép Ernő Kollégiumban és az In Hotelben kapott szállást, mások a helyi apartmantulajdonosok vendégszeretetét élvezik.

Czeglédi Gyula rendszeresen felkeresi a Hajdúszoboszlón tartózkodó menekülteket. (Fotó: Czeglédi Gyula Facebook-oldala)

– Február 24-én megindultak az orosz tankok, láttuk, hogy menekülnek az emberek. A HajráAnyu Egyesület tagjai azonnal ruhákat, élelmiszert készítettek össze, majd a keleti határra eljuttattuk az első segélyszállítmányt, melyet újabbak követtek. Február 28-án megkezdte munkáját a menekültsegélyező koordinációs csoport; ebben részt vesznek a hivatali munkatársak mellett a helyi vállalkozók, a civilek és az egyházak képviselői is. Egyeztetésre hívtuk a szociális iroda vezetőjét, a jegyzőt, a TDM szervezetünket, azaz mindenkit, aki érdemben tenni tud – kezdte a polgármester. Felidézte, eleinte sokan csak egy éjszakára maradtak a városban, reggeli után tovább is utaztak vagy jöttek értük a rokonok, ismerősök.

Az elmúlt időben olajozott gépezetként működik a menekültek ellátása: az érintettek tudják, kit keressenek, ha gyógyszerre, pelenkára van szükségük.

Az Ukrajnából érkezők sem tétlenkedtek, öntevékeny csoport jött létre: felosztották egymás között a házimunkát és a gyermekfelügyeletet is. Az In Hotel helyben kialakított egy gyermekjátszót, majd a művelődési központ is létrehozott egyet a Bocskai Rendezvényközpontban. – Kezdetben naponta, most már kétnaponta tartunk egyeztetéseket a koordinációs csoport tagjaival. Időközben létrehoztunk egy önkormányzati alapot is azért, ha a civil felajánlások fogytán lennének, legyen mihez nyúlni. Elindult a foglalkoztatás iránti igényfelmérés, hogy megtudjuk, kik azok, akik szeretnének dolgozni a közfoglalkoztatási rendszerben ebben az átmeneti időben, emellett megnézzük, a helyi cégeknél milyen álláslehetőségek vannak – mondta Czeglédi Gyula.

A polgármester adományt is vitt. (Fotó: Czeglédi Gyula Facebook-oldala)

Megtudtuk, a legtöbb menekült a civil csatornákon keresztül érkezett, például a tiszabecsi polgármester vagy a református egyház ajánlására.

Fontos: Hajdúszoboszló továbbra is biztonságos, nincs tömeges menekültáradat! A 600 menekült nem korlátozza a turisztikai kapacitást, több mint 14 ezer férőhellyel várják a turistákat.

– Érkezett hozzánk egy leukémiás gyermek, aki Ukrajnában rendszeres kezelésekre járt. Amikor megtudtuk, azonnal tolmácsot rendeltünk ki mellé, és autóval szállítottuk a klinikára, hogy a gyógyulásához szükséges ellátást megkaphassa. Terhes kismama is érkezett városunkba, őt is kórházba szállítottuk kivizsgálásokra, tanácsadásra. A hat éven aluliakat a védőnők látogatják ugyanúgy, mint a körzetükbe tartozó gyerekeket – sorolta a városvezető, hozzátéve, a menekülteknek lelki segítségnyújtásra is szükségük van, éppen ezért a napokban az In Hotelben istentiszteletet is tartottak.

Több száz kiló húst adományoztak

A helyi vállalkozók is aktívan részt vesznek a segítségnyújtásban: ki alapanyagot, ki szállást, ki szaktudást ajánlott fel a menekültek részére, hiszen több száz ember étkezését, elhelyezését és egyéb szükségleteit finanszírozni bizony komoly költségekkel jár. Katona Imre, a Hortobágy-Faluvéghalmi Kft. ügyvezető-tulajdonosa elmondta, az ő hívószavára már kezdetben több vállalkozó is beszállt a segítségnyújtásba: pénzalapot hoztak létre, szálláshelyeket nyitottak meg.

Katona Imre (Fotó: Cívishír-archív)

Most az egyik legnagyobb feladat a Hajdúszoboszlón tartózkodók élelmiszer-ellátása, ebbe a Lorena étterem kapcsolódott be.

– Szabó Attila tulajdonos felajánlotta, hogy napi 100 adag ételt bocsát a menekültek részére, aztán ez 280-300-ra emelkedett. A városban jelenleg 5-600 menekült van, ebből 300-nak reggelit, meleg ebédet és vacsora biztosítanak – tudatta Katona Imre. – Azt láttuk, hogy a napi 300 ember étkeztetése egyre nagyobb teher lesz. A Faluvégi Hús szarvasmarhahúst, a Nagyhegyes Hús sertéshúst, a Master Good cégcsoport pedig szárnyast tud biztosítani. Már a múlt héten is volt egy nagyobb szállítmány, ezen a héten pedig közel 600 kilót szállítottunk ki a Lorenába – osztotta meg. Mivel a Szoboszlóra érkezők egy része megteheti, hogy gondoskodjon magáról, ezért azok kapnak ételt, akik jeggyel rendelkeznek.

A mostani hússzállítmánnyal 5-8 napra elengedő alapanyagot biztosítottak, ezek elkészítéséhez szükséges egyéb alapanyagokat a segélyszervezeteknél leadott felajánlásokból biztosítják.

– Senki nem tudja, meddig tart a háború. Az első időszakban érkező menekültek 90 százalékban továbbutazók voltak, mára ez megfordult: 90 százalékuk olyan, akik itt is maradnak – vázolta tapasztalatait Katona Imre, aki kezdetben nem gondolta, hogy ekkora támogatásra lesz szükség. A létrehozott pénzalap felét – mintegy másfél millió forintot – már kiutaltak a segélyszervezeteknek, akik ebből a pénzből többek között gyógyszereket, pelenkát, tápszert vásároltak. Az ügyvezető elmondta, amennyiben szükséges, a pénzalapot bővítik, ugyanakkor az In Hotel rezsiköltségének fizetését is az ő cégei vállalták. – Mindig azt szoktam mondani, hogy akinek van, annak kötelessége adni. És mindenkinek van: van, aki a szeretetét, a munkáját, pénzét, élelmiszert vagy eszközt tud adni. Mindenkinek kötelessége adni, ezt az élet minden területén elmondom, és ennek megfelelően tesznek a cégcsoportjaink cégei, emberei, vezetői – fogalmazott. A tulajdonos szerint azonban az állam segítsége nélkül nem fogják bírni a nyomást.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gasztronómiai rendezvény színesíti a hortobágyi kihajtási ünnepet
Gasztronómiai rendezvény színesíti a hortobágyi kihajtási ünnepet
Az eseményhez a vármegyei önkormányzat is csatlakozik.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Komoly vevő van a vármegyei napilap debreceni székházára
Április végén lezárulhat az adásvétel.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Párizsi olimpia: a franciák ellen kezd a női kézilabda-válogatott
Párizsi olimpia: a franciák ellen kezd a női kézilabda-válogatott
A férfiak pedig először Egyiptommal csapnak össze.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!