Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Öröm az ürömben: a járvánnyal javult a közbiztonság Hajdúszoboszlón

| 2021. 04. 15. | 15:36:00
A fürdővárosban évek óta nem történt rablás. 
Öröm az ürömben: a járvánnyal javult a közbiztonság Hajdúszoboszlón
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csökkent a lopások, a lakásbetörések, a garázdaságok és általában az ismertté vált bűncselekmények száma tavaly a 24 ezres Hajdúszoboszlón, ahol 2019-hez képest feleannyi személysérüléses közlekedési baleset történt. Mindez a város közbiztonsági-közlekedésrendészeti helyzetéről szóló rendőrségi beszámolóból derül ki, amelyet nemrég fogadott el Czeglédi Gyula polgármester.

A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányságot vezető Gali Sándor ezredes az összefoglalóban hangsúlyozza: a megyei harmadik legnépesebb településén 2020-ban 164 bűncselekményt regisztráltak, ez negyven százalékos csökkenés az előző évhez (273) képest. A rendőrkapitány a jelentősebb esetek között említett egy 11 rendbeli lopássorozatot (három hajdúhadházi gyanúsított vitt el kerékpárokat a Szoboszlóról és Ebesről) és egy unokázós csalást (a szokásos trükkel szedtek rá egy helyi sértettet; az ügyben négy gyanúsított országszerte követett el hasonló jogsértéseket).

Az is leszögezhető, hogy a városban elkövetett testi sértések (2020: 16, 2019: 22) és garázdaságok (2020: 8, 2019: 17) nagyobb része helyiekhez, családi vagy lakóhelyi konfliktusokhoz kötődött. A vagyon elleni bűneseteknél a lopások (2020: 43, 2019: 104) voltak meghatározók, ugyanakkor e téren is érvényesült a kedvező tendencia a lakásbetöréseket is beleértve (2020: 6, 2019: 22). Ez utóbbiak egyébként az elmúlt 11 év legjobb adatai. Igaz, valamennyivel emelkedett a tulajdon elleni szabálysértések száma (47 helyett 52).

Fontos: a fürdővárosban négy éve nem történt ismertté vált rablás, tavaly nem érkezett jelzés autólopásról és autófeltörésről, két éve nem kellett eljárást indítani sem kábítószerrel visszaélés, sem kiskorú veszélyeztetése miatt. A járvánnyal összefüggően 247 üzletben ellenőrizték a nyitva tartást, egyáltalán nem volt probléma.

A személysérüléses közlekedési balesetek számában – ahogy országosan – csökkenést hoztak a járvány miatti védelmi intézkedések, hiszen annyi jármű sem volt az utakon 2020-ban, mint az azt megelőző évben. Így

  • 49 helyett 23 személysérüléses baleset történt
  • egyik sem bizonyult halálos kimenetelűnek
  • hat járt súlyos sérüléssel (2019-ben 13)
  • összességében 68 személy helyett 29 sérült meg 
  • 19 baleset történt lakott területen
  • tavaly a rendőrök 1800 alkoholszondás ellenőrzést végeztek, 71 ittas vezetőt fogtak el (csak egy volt biciklis, a többi gépjárművet vezetett)

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.