Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a debreceni villamos-szerencsétlenség okozóját

| 2020. 02. 19. | 15:17:00
A szerelvényt vezető férfi sokkal hamarabb elindult, mint szabad lett volna.
Elítélték a debreceni villamos-szerencsétlenség okozóját
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem jogerősen 1 év 8 hónap – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztette – fogházbüntetéssel sújtotta a Debreceni Járásbíróság február 19-én azt a villamosvezetőt, aki a tilos jelzés ellenére elindult, és a járművel nekiütközött egy autóbusznak a megyeszékhely belvárosában. A férfit maradandó fogyatékosságot és tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében marasztalták el, 2 év 6 hónapra eltiltották a vasúti járművek vezetésétől. Kötelezték továbbá 672 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Tizenegy sérült a belvárosban

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2018 júniusában, a délutáni órákban az 1-es villamossal közlekedett. 17 óra 20 perc körül a Kálvin tér felől a Miklós utca irányába indult. A szerelvény a Kossuth – Piac – Széchenyi utcák kereszteződése előtti Régi Városháza megállóhelyen 17 óra 22 perckor megállt. Az utasok le- és felszállását követően a vádlott 17 óra 23 perckor úgy indult el, és hajtott a kereszteződésbe, hogy a lámpája tilosat jelzett. A szerelvény közel 20 kilométeres sebességre gyorsult, majd nem biztosított elsőbbséget egy jobbról érkező, helyi járatú autóbusznak. A villamos fékezés nélkül, a haladási sebességével gurult a busz bal oldalának, majd kisiklott. A busz hátsó része átsodródott a szemközti buszsávba, ahol – intenzív fékezést követően – az ütközési ponttól számítva közel 69 méter távolságban állt meg. 

A bíróság megállapítása szerint a villamos vezetője 12 másodperccel korábban indult el, mint szabad lett volna.  

A két járművön összesen 11 személy sérült meg. Négyen 8 napon túl gyógyuló, míg további hét utas 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Egy 67 éves nőt súlyos, maradandó fogyatékossággal járó sérülés ért.

[Beillesztett cikk: Debreceni villamosbaleset: egy ember életveszélyesen megsérült – FOTÓK, VIDEÓ]

Hajszálon múlott egy súlyosabb baleset

Tóth Ildikó bíró az ítélet indokolása során elmondta: az ítéleti tényállást, mind a szakértői vélemények, mind a tanúvallomások és egyéb bizonyítékok alátámasztották. A vádlott védekezése több irányú volt. Kiterjedt a villamos sebességére, a közlekedési jelzőlámpák fázistervére és a tanúk által elmondottak valóságalapjára. Azonban a villamosvezető védekezését a műszaki szakértői vélemény, a tanúvallomások és a menetíró készülék adatai egyaránt cáfolták. 

A busz az ütközési ponttól 69 métere állt meg

– Amennyiben az autóbusz sárga jelzésen haladt át a kereszteződéshez érve, úgy a villamos vezetőjének tilos jelzésre kellett ugyanezt megtennie. A mért és a számítható adatok, a dokumentált okirati bizonyítékok teljesen összhangban voltak a fázisterv adataival. A villamossal a sofőr lényegesen hamarabb indult el, mint ahogy szabadjelzést kapott, azaz az ütközés bekövetkezésekor a villamosnak még tilos jelzése volt – hangsúlyozta Tóth Ildikó. 

Az egyértelmű – folytatta –, hogy a kereszteződésben, a szabálytalan gyalogosok megállítása miatt meg kell „moccantani” a villamost. Ez nem jogszabályellenes, de a tilos jelzésen áthaladás már alapvető szabályt sért. Megállapították azt is, hogy a vádlott az elinduláskor csak balra nézett, miközben indokolt lett volna a nagyobb körültekintés.

A bíró szerint csak a buszvezető lélekjelenlétén és vezetéstechnikai manőverén múlt az, hogy nem történt sokkal súlyosabb baleset. Ha ugyanis nem tudja uralma alatt tartani a buszt, a jármű akár a sarki üzletben is kiköthetett volna.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hétvégére visszatér a kora nyárias idő
Hétvégére visszatér a kora nyárias idő
Vasárnap akár 27 fok is lehet.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.