Hirdetés

Hirdetés

Jogerősen is elítélték a polgárőrvezetőt

Cívishír

2018.06.05. 13:45

Jogerősen is elítélték a polgárőrvezetőt
A keddi nyilvános ülésen a Debreceni Törvényszéken (Fotók: Cívishír)

A Debreceni Törvényszék is bizonyítottnak látta a csalást.

Hirdetés

Hirdetés

Jogerősen 1,25 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék június 5-én a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség elnökét, aki az ítélet szerint 2016-ban 2 millió forintot csalt ki egy hajdúböszörményi vállalkozótól. A Debreceni Törvényszék határozatával lényegében helybenhagyta a Hajdúböszörményi Járásbíróság tavaly decemberi ítéletét. Tóth Attilát nagyobb kárt okozó csalás bűntettében marasztalták el.

Az országos elnök nevében

A vádbeli időszakban az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnökhelyetteseként és megyei elnökként tevékenykedő vádlott 2016 januárjában egyeztetett a böszörményi varrodással arról, hogy alvállalkozóként részt vegyen az OPSZ 200 millió forintos láthatósági mellénytenderében – szerepel a Hajdúböszörményi Járásbíróság megállapította tényállásban. A nyílt pályázatot egy alsózsolcai cég nyerte meg, s alvállalkozóként valóban bevonta a hajdúsági céget.

A bíróság szerint 2016. április 29-én reggel 7 óra körül – néhány órával azelőtt, hogy az OPSZ elnökségi ülésésén győztesnek hozták volna ki a borsodi kft.-t – Tóth személyesen felkereste a böszörményi vállalkozót azzal, hogy 2 millió forintot kellene felküldeni az „öregnek”. A pénzkérés célját pontosabban nem jelölte meg. A vállalkozó azzal próbálta elhárítani az országos elnökhelyettes kérését, hogy a dolgot az alsózsolcai céggel – mint fővállalkozóval – kellene rendezni. Bár akkor ott megpróbálta felhívni, üzlettársa nem vette fel a telefont, ezért csak sms-t küldött. Tóth a tényállás alapján akkor azzal távozott, hogy hozzávetőlegesen 10 nap múlva vinné a pénzt Budapestre. 

A böszörményi és az alsózsolcai cégvezető május elején tudott beszélni egymással, a pénzt végül odaadták, de jelezték: Tóth kérését leellenőrzik Túrós András OPSZ-elnöknél. Ez azonban majd csak 2016. november 21-én történt meg, amikor is Túrós közölte, ő nem adott ilyen megbízást Tóth Attilának. Sőt, még aznap feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodán. A történtekről a böszörményi vállalkozón keresztül Tóth Attila is tudomást szerzett, ezért – így a bíróság által megállapított tényállás – november 22-én reggel egy zöld tasakba visszavitte a 2 millió forintot azzal, hogy „visszahoztam a kölcsönt, amit akkor kértem.”  
A büntetőeljárás alatt végig ártatlanságát hangoztató Tóth Attila és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezéséért fellebbezett, míg a megyei főügyészség a büntetés súlyosbítását, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítányozta.

A bíróság logikai láncolatot lát

A Debreceni Törvényszék indoklásában elhangzott: az elsőfokú bíróság tényállása megalapozott, eleget tett ügyfelderítési és indoklási kötelezettségének is. A másodfokú tanács szerint a vádlott vallomásai során többször következetlen volt és ellentmondásokba keveredett, tagadásával szemben a bíróság a sértettek tanúvallomásait fogadta el. A közvetett bizonyítékok – mint a híváslista adatai vagy a videófelvételek – illeszkednek a közvetlen bizonyíték, a sértett terhelő vallomásának logikájába, a vádlott bűnössége kétséget kizáróan megállapítható. A törvényszék ugyanakkor az ügyészi fellebbezéssel szemben nem látott okot arra, hogy felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki, álláspontja szerint a pénzbüntetés is megfelelően szolgálja a büntetési célokat. 

A törvény egyébként kimondja, hogy pénzbüntetés esetén a vádlott a jogerő napján mentesül a hátrányos jogkövetkezmények alól.

Debreceni TörvényszékOrszágos Polgárőr SzövetségTóth Attila

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.