Hirdetés

Hirdetés

Számokban elég jól néz ki a debreceni közbiztonság

Cívishír

2018.04.23. 17:10

Számokban elég jól néz ki a debreceni közbiztonság
Egy lopás gyanúsítottja ellen intézkednek debreceni rendőrök a múlt év elején (Fotó: Rendőrség)

Valamit csak nem csinálnak olyan rosszul, ha sokkal kevesebb a betöréses lopás és a rablás is.

Hirdetés

Hirdetés

Tavaly tovább folytatódott az a – 2010-hez viszonyított – kedvező tendencia, amely során csökken a közterületen elkövetett bűncselekmények száma.

A Debreceni Rendőrkapitányság 2017. évi munkájáról készített beszámoló alapján ebbe a folyamatba illeszkedik a testi sértések, a garázdaságok, a lakásbetörések, a gépkocsilopások, az autófeltörések, a rablások és a rongálások száma is. A rendőrkapitányi beszámolóról április 26-i ülésén dönt a debreceni közgyűlés.

Az összes rablót elkapták

Ennek a jelentésnek csak egy része az, amelyik a bűncselekmények számának alakulásáról szól. Mint a grafikonokkal együtt 31 oldalas dokumentumból megtudható, 2017-ben 6 eljárás indult emberölés miatt, ebből 2 volt szándékos, befejezett cselekmény. E téren volt már jobb esztendeje is a rendőrségnek, hiszen 2015-ben mindössze két emberölési ügyben kellett nyomozni és egyik áldozat sem halt bele a sérüléseibe. 

A testi sértések terén már kirajzolódik a fokozatos javulás: míg 2010-ben Debrecenben 376 ilyen eljárást kezdett a rendőrség, addig 2014-ben 287-et, tavaly pedig 216-ot. Az ismertté vált garázdaságok száma 2011-ben majdnem elérte négyszázat, most 169 ilyen bűncselekményben jártak el (még jobban figyelnek a kocsmák, szórakozóhelyek környékén, írják). A nyolc évvel korábbi 55 gépkocsilopás 4-re, az autófeltörések száma 385-ről 36-ra zuhant (újra megfogtak egy 2016-ban szabadult, de bűnismétlésbe kezdő társaságot).

Egy-egy település közbiztonságára sokan a rablások mennyiségéből következtetnek. A megyeszékhelyen nagyon kedvezőek az adatok: a korábbi 77-80-ról sikerült 14-re csökkenteni a támadások számát, ráadásul az összes esetben felderítették a feltételezett elkövetőt.

A lopások csökkenésében szerepet játszik az is, hogy míg 2012 előtt már 20 ezer forintos értékhatártól bűncselekményről beszélhettünk, akkor 50 ezer forintban húzták meg e határt (alatta szabálysértésként kezelendő). Míg 2010-2012-ben 4 ezer feletti lopási üggyel dolgoztak a Debreceni Rendőrkapitányságon, addig 2016-ra ez megfeleződött. Tavaly pedig 1341 lopásban indult eljárás. 

Kevésbé lehet vita tárgya az, hogy a lakásbetörések száma is sokkal alacsonyabb ma, mint 2011-ben: az akkori félezret meghaladó bűneset 209-re olvadt. Ide számítanak a lakóház közvetlen környezetébe, így a melléképületbe, folyosóra, lépcsőházba, pincébe történő behatolások is.

Ne menjünk el a kisebb súlyú, de szinte mindenkit irritáló rongálások vonatkozásában elért sikerek mellett! Az évtized eleji 250 körülihez képest tavalyelőtt 102, tavaly 91-nél jártunk. Ezen a téren természetesen a közterületi biztonsági kamerák száma is jelentős súllyal esik latba.

Nagyot ugrott viszont a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekben indult eljárások száma: a 2016-os 10 helyett 27 ügyben kezdtek nyomozást. A rendőrség ezt azzal magyarázza, hogy több fogyasztót vontak eljárás alá, mint korábban. 

A Debreceni Rendőrkapitány, Uzonyi Attila a napokban díjat kapott, ő lett „Hajdú-Bihar megye rendőre”, az elismerést a megyei közgyűlés elnökétől vehette át.

Néhány kiemelt bűncselekményről

  • Vádemelési javaslattal fejeztek be egy nagyobb kárt okozó, üzletszerű csalás-sorozatot. A két gyanúsított egy ismert weboldalon kínált eladásra fiktív gépjárműveket. A sértettek a kialkudott vételár előlegét átutalták, azonban a tervezett adásvétel nem jött létre. A gyanúsítottak terhére 22 rendbeli esemény volt felróható.
  • Jelentős kárt okozó csalás bűntett miatt indult nyomozást egy tavaly januári utcai pénzváltás miatt. Egy román állampolgárságú férfi egy nyíregyházi lakosnak mintegy 18 millió forintos kárt okozott. A tettest Budapesten sikerült elfogni, a kár megtérült. 
  • Elfogták azt a két gyanúsítottat is, akik 2017 májusában két alkalommal behatoltak a Thomas Mann utcai idősotthonba az éjszakai órákban; az elkövetők az öregek bántamazása mellett  értékeiket is elvették. Egy másik, áprilisi bűncselekménnyel szintén meggyanúsították őket, akkor egy táskát téptek ki egy sértett nyakából. 
  • Kifosztás bűntette mellett 23 rendbeli lopás miatt nyomoztak két nővel szemben, akik 2016 végétől debreceni egészségügyi intézmények váróiban, kórtermeiben tulajdonítottak el pénztárcákat és egyéb értéktárgyakat.
  • Eljártak azzal a két gyanúsítottal szemben, akik 2016 végétől kezdve Debrecen különböző részein ajtóbefeszítés, zárrongálás módszerével társasházi, bérházi lakásokba hatoltak be, készpénzt, ékszereket lopva el.
  • Másik két gyanúsított 2017 tavaszától követett el 62 rendbeli betöréses lopást. Társasházi garázsokból, tárolókból vittek kerékpárokat és más értékeket.

Ratalics László

rablásgarázdaságDebrecenDebreceni Rendőrkapitányságlakásbetörés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.