Hirdetés

Meghalt egy ember, felfüggesztett fogház a munkavezetőnek

Cívishír

2018.01.11. 12:04

Meghalt egy ember, felfüggesztett fogház a munkavezetőnek
Az áldozat egy harmincas éveiben járó férfi volt (képünk illusztráció) (Fotó: Pixabay)

A bíróság szerint B. Lászlón kívül mást is megvádolhattak volna, de az ügyészség csak ellene nyújtott be vádiratot a Bagamérban történtek miatt.

Hirdetés

Jogerősen 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék csütörtökön azt a férfit, aki munkáltatóként megszegte a munkavédelmi előírásokat, és egy közfoglalkoztatott meghalt, amikor ráomlott egy homokfal Bagamérban, 2015 decemberében.

Tatár Tímea törvényszéki sajtóreferens elmondta, a vádlottat a másodfokú bíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, és kötelezte csaknem 300 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is.

A büntetőügyben első fokon a Debreceni Járásbíróság ítélkezett tavaly májusban, a határozatot – melyet a mostani másodfokú ítélet lényegében helyben hagyott – az ügyész tudomásul vette, de a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Nem tudott elugrani

A Debreceni Törvényszék elfogadta az első fokon megállapított tényállást. Eszerint B. László a közfoglalkoztatottak munkavezetőjeként a tragédia napján – egy 2015. decemberi reggelen – eligazítást tartott a település közmunkásainak. A sértett és négy kollégája az önkormányzat zártkerti ingatlanjára ment, a Kisszőlő tanyán lévő homokdombhoz homokot lapátolni síktalanításához. A bányát a lakosok földnyerő helyként szabadon használhatták, emiatt néhol 5-8 méter magas, szinte függőleges, omlásveszélyes partszakaszok alakultak ki, de a területen nem volt figyelmeztető, jelző és tájékoztató tábla.

A sértett és négy társa több szállítmány homokot termelt ki. A pótkocsis traktor közvetlenül a homokfal mellett állt, a közmunkások pedig a leomlott homokból lapátoltak a platóra. A homokfal az utolsó szállítmány felrakodása közben szakadt rá a jármű mellett álló közmunkásokra. Gy. J. nem tudott idejében elugrani és a lezúduló kővé szilárdult úgynevezett „kovárvány” a pótkocsi oldalának nyomta. A férfit a homokkő mellkasig temette, és olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy a férfi a helyszínen meghalt.

A homokbányába bárlki bemehetett   Forrás: Google

– Bár a sértett és társai az előző napi esőzésektől omlásveszélyes területen nyerték ki a homokot, a vádlott nem hívta fel a figyelmet a biztonságos munkavégzésre, nem biztosította az ahhoz szükséges eszközöket, és a baleset bekövetkezéséig egyszer sem tartott ellenőrzést. A közmunkások kaptak ugyan munkavédelmi oktatást, de az nem terjedt ki a földkitermelés kockázataira. Ugyanakkor a sértetti közrehatás is megállapítható, a munkavédelmi előírásokat ugyanis Gy. J. sem tartotta be – szögezi le a tényállás.

Nincs mentség

Kovács Péter, a Debreceni Törvényszék tanácselnöke indoklásában kiemelte: a vádlottnak akkor is be kellett volna tartatnia a foglalkozási és munkavédelmi szabályokat, ha ő maga sem ismerte azokat. Ez alól akkor sem mentesül, ha nem részesült megfelelő munkavédelmi oktatásban.

Az ugyanis tény, hogy B. László földmunkákra valóban nem kapott kioktatást. Kovács Péter hangsúlyozta: a vádlott azzal a megjegyzéssel küldte ki a területre a dolgozókat, hogy csak sík területről szedjék a földet, ez alapján tehát feltételezhető, hogy munkavédelmi oktatás nélkül is tisztában volt azzal, hogy a függőleges homokfal veszélyes lehet.

Az ügyben – hangzott el a jogerős ítélet kihirdetése során – lehetett volna más felelős is, az ügyészség azonban csak B. Lászlót vádolta meg a bűncselekmény elkövetésével.

Debreceni TörvényszékBagamérJogerős ítéletKözmunkásTatár Tímea

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.