Hirdetés

Bagaméri földomlás: másodfokú ítélet következhet

Cívishír

2018.01.10. 10:31

Bagaméri földomlás: másodfokú ítélet következhet
Halálos homok (Fotó: Patrick Hendry, Unsplash)

Egy közmunkás meghalt a két évvel ezelőtti, emberi mulasztások miatt bekövetkezett tragédiában.

Hirdetés

Csütörtökön nagy valószínűséggel másodfokú ítélet születhet a Debreceni Törvényszéken annak a férfinak az ügyében, akit a 2015. decemberi halálos földomlással összefüggésben talált bűnösnek a Debreceni Járásbíróság – értesült a Cívishír. A Debreceni Járásbíróság tavaly májusi elsőfokú határozatában 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte B. Lászlót, mondván, munkáltatóként megszegte a munkavédelmi előírásokat, és felelős egy közfoglalkoztatott férfi halálában. A vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében marasztalták el, csaknem 300 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezve.

Semmi nem figyelmeztetett a veszélyre

A Debreceni Törvényszék múlt heti közleményében emlékeztetett: a Debreceni Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a közfoglalkoztatottak munkavezetőjeként 2015. december 2-án reggel eligazítást tartott a település közmunkásainak. A sértett és négy kollégája az önkormányzat zártkerti ingatlanjára ment, a Kisszőlő („Öregszőlő”) tanyán lévő homokdombhoz homokot lapátolni Bagamér utcáinak síktalanításához. A homokbánya nem volt bekerítve, a lakosok földnyerő helyként szabadon használhatták, bár a területre nincs bányászati engedély. A kitermelés következtében néhol 5-8 méter magas, szinte függőleges, omlásveszélyes partszakaszok alakultak ki, de a területen nem volt figyelmeztető, jelző és tájékoztató tábla.

A homokbánya Bagamértól nyugatra található, bárki használhatta   Forrás: Google

– A sértett és négy társa több szállítmány homokot termelt ki. A pótkocsis traktor közvetlenül a homokfal mellett állt, a közmunkások pedig a leomlott homokból lapátoltak a platóra. A homokfal az utolsó szállítmány felrakodása közben szakadt rá a jármű mellett álló közmunkásokra. Gy. J. nem tudott idejében elugrani és a lezúduló kővé szilárdult úgynevezett „kovárvány” a pótkocsi oldalának nyomta. A férfit a homokkő mellkasig temette, és olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy a férfi a helyszínen meghalt – idézte fel a tájékoztató.

Könnyelműség, vétkes könnyelműség

Az ítélet indoklásában elhangzott: bár a sértett és társai az előző napi esőzésektől nedves, omlásveszélyes területen nyerték ki a homokot, a vádlott nem hívta fel a munkások figyelmét a biztonságos munkavégzésre, nem biztosította a biztonságos munkavégzéshez szükséges eszközöket, és a baleset bekövetkezéséig egyszer sem ellenőrizte a munkavégzést. A közmunkások kaptak ugyan munkavédelmi oktatást, de az nem terjedt ki a földkitermelés kockázataira. A bíróság ugyanakkor a sértetti közrehatást is kimondta, a munkavédelmi előírásokat ugyanis Gy. J. sem tartotta be.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

 

Debreceni TörvényszékbíróságDebreceni JárásbíróságBagamérföldomlás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.