Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Laptop vagy PC? Melyiket válasszam?

| 2020. 02. 25. | 14:40:00
Szempontok a választás megkönnyítéséhez.
Laptop vagy PC? Melyiket válasszam?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Számítógép-vásárlás előtt állsz, de nem tudod eldönteni, hogy asztali gépet vagy laptopot válassz? A döntés valóban nem könnyű átlag felhasználóként, pláne, hogy a legtöbben erre a kérdésre egyből rávágjuk, hogy laptop, hiszen ki az, aki manapság PC-t használ? Viszont érdemes végig gondolni, legfőképpen azt, hogy mire szeretnéd majd az eszközt használni, mert egyáltalán nem olyan egyértelmű a választás, mint az elsőre látszik. Éppen ezért összeszedtünk olyan szempontokat, amivel megkönnyítjük a helyzetedet, hogy valóban át tudd gondolni, melyikre is van szükséged, és ne csupán a trendnek megfelelően dönts

Nem a méret lényeg?

A legszembetűnőbb eltérés a méret és a hordozhatóság. A döntés során végig kell gondolnod, hogy milyen helyzetekben fogod az eszközt használni, ha kizárólag otthoni használatról van szó, akkor gondolkodhatsz bármelyik megoldásban a további paraméterek figyelembevételével, de ha szükséged lesz arra, hogy időnként magaddal vidd a gépet, akkor mindenképpen a laptop irányába kell terelned az elképzeléseidet. A PC nem mozdíthatatlan, de jóval bonyolultabb az ide oda helyezése, napi szinten magaddal vinni pedig lehetetlen. 

Funkcionalitás: mire fogod használni?

A következő lépés, amit jó, ha figyelembe veszel, hogy mire szeretnéd használni? Ez meghatározza, hogy milyen teljesítményű gépre lesz szükséged. Ha dolgozni szeretnél rajta, akkor szedd össze a programok listáját, amiket használni fogsz és ennek megfelelően mérlegelj. Ha elegendő egy Office telepítése, emellett pedig főként a webet fogod böngészni, akkor gyakorlatilag bármilyen gép megteszi, akár egy alacsonyabb árkategóriás laptop is, de egy PC is jó döntés lehet. Amennyibben grafikai munkára, esetleg erősebb munkahelyi programok telepítésére lesz szükséged, vagy játékra fogod használni érdemes mérlegelni az asztali gép lehetőségét. 

Mennyibe kerül? 

Nem elhanyagolható szempont az ár meghatározása, hiszen mindenki a legjobb ár-érték arányra törekszik. Még egy asztali gépet 90 ezer forinttól, egy laptopot akár már 60 ezer forinttól vásárolhatsz, felszereltségtől, erősségtől és megjelenéstől függően. Érdemes a saját felső határunkat megállapítani és annak megfelelően gondolkodni, mert a felső határ némi túlzással a csillagos ég. PC vásárlásnál azt is figyelembe kell venni, hogy a monitor nincs benne az alapárban, egy átlagos 22 colos monitor körülbelül 30 ezer forintba kerül, tehát máris 120 ezer forintnál járunk. 

Kedvedre alakíthatod? 

Egy asztali gép sok helyet foglal és cipelni sem tudod magaddal kedvedre, azonban folyamatosan fejleszthető, míg egy laptopnál komoly korlátokba ütközhetsz, ha egy SSD behelyezésén kívüli változtatást szeretnél. Persze nem azt mondjuk, hogy nem lehet fejleszteni, de erősen típustól függ, hogy mit tudsz alakítani és mit nem, és legtöbbször csak szervízben lehet a bővítést megejteni. PC esetén sokkal rugalmasabb a turbózási lehetőség, így, ha első körben kisebb összeggel rendelkezel, melyet rá tudnál szánni, nyugodtan vegyél egy alap gépet, és folyamatában tudod alakítani igénynek és pénztárcának megfelelően.

Elromlott – most mi legyen?

Fontos mérlegelni a szervizelhetőségi lehetőségeket, hiszen bármikor elromolhat bármilyen gépet is vásárolsz, és ha te magad nem értesz a megszereléséhez, akkor hamar gond lehet. Ha új eszközt vásárolsz, minimum egy, de sokszor két év garanciával tudod hazavinni a választott gépet. Viszont sajnos sokszor a garancia lejárta után jönnek a gondok. Itt megint szóba jön a hordozhatóság, hiszen egy laptopot felkapsz és már szaladhatsz is vele a legközelebbi szervízbe, míg egy PC elvitele kicsit bonyolultabb. Viszont az asztali gépek mellett szól, hogy kevesebb az egyedi alkatrész bennük, így nagyságrendekkel könnyebb és olcsóbb megszereltetni őket. 

Laptop vs. PC – érvek és ellenérvek

Ma már nincs törvényszerűség, hogy ki melyik típust válassza. Az asztali PC sok helyet foglal, viszont árkategórián belül nagyobb teljesítménnyel bírnak, mint hordozható társaik, és több a fejlesztési lehetőség is. Azonban, ha kihúzódik a konnektorból, akkor nem megfelelő mentés esetén az egész napi munkád elszállhat, míg a laptop akkumulátora ( https://www.laptopszaki.hu/laptop-akkumulator/3 ) ezt biztosan megakadályozza. Amennyiben úgynevezett óriás laptopot vásárolsz a kijelző mérete sem szabhat gátat a munkának, közel járhatsz egy asztali monitor méretéhez, viszont még mindig mobilis maradhatsz. Bár meg kell jegyezni, hogy az óriás laptopok (17 col) komoly súllyal bírnak, így hiába hordozható, nem sok kedvünk lesz ide oda cipelni

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tűz egy hajdúsámsoni lakás pincéjében
Tűz egy hajdúsámsoni lakás pincéjében
A Mályva utcából érkezett a riasztás.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.