Hirdetés

A hűtlenség joga

civishir.hu

2009.09.23. 07:21

A hűtlenség joga

Szinte hallani Hűségesék mélytorkú felháborodását: és az erkölcs, és a lelkiismeret, és a becsület, és a bizalom, és a tisztaság hol marad?

Hirdetés

Nem tudom, mennyire tanulmányozták a polgári törvénykönyv (Ptk.) az Országgyűlés által a héten elfogadott változásait, de érdemes beletekinteni: van benne egy-két össztársadalmilag is nagyot szóló akna. Ilyen például, hogy a házasság intézményének szabályozásakor a törvényalkotó elhagyta a házastársak kötelezettségei közül a hűséget. Az új Ptk. ezen ősrégi elvárás (vagyis a túlzott szexuális egyoldalúság) helyett együttműködési kötelezettséget ír elő a házastársaknak.
Mindez a hétköznapok világos nyelvhasználatára (tehát a magyar paraszt számára) lefordítva azt jelenti, hogy nem kell hűségesnek lenni, elég együttműködni életünk párjával. Halleluja! Mennyi bajtól-gondtól szabadították meg nemzetünk asszonyainak és férfinépének millióit ezek a drága jogászok! Gondoljunk csak bele: a párkapcsolatok, a házasságok gondatlan halálokozója legtöbbször éppen az, hogy valamelyik fél (a hiedelmek szerint főleg a férfihad, de nem reprezentatív felmérések szerint a csajbanda ugyanúgy) egy másik testre csorgatja a nyálát, és ez ráadásul még ki is derül. A hoppon maradt (vagy az éppen akkor nem lebukott fél) ilyenkor joggal kéri számon a csapodár társat, hogy hát te rohadt szemét strici/kurva, megcsaltál, pedig hűséget fogadtál nékem. 

Ezentúl viszont joggal mondhatja a rajtakapott csélcsap, hogy bár az igaz, hogy volt egy kis katymaty a Jucussal/Gézával/Irmával/Gyulussal, ő ennek ellenére a jövőben is maximálisan együtt kíván működni eredeti partnerével, így aztán a tökéleteshez közelítő módon teljesíti házastársi kötelezettségeit. Szinte hallani Hűségesék mélytorkú felháborodását: és az erkölcs, és a lelkiismeret, és a becsület, és a bizalom, és a tisztaság hol marad? 

Hűségeséknek persze igazuk van (mindenki hallott már legalább érintőlegesen a felsorolt fogalmakról), de ez jogi szempontból sajnálatos módon abszolút érdektelen. Érdekesebb viszont a törvény által előírt együttműködés kifejezés: vajon azon mélyérzésű és makulátlan lelkű embertársaink, akik hűségből jelesre vizsgáznak (viszont állandóan párjuk esetleges hűtlensége után nyomoznak), milyen hatékonysággal teljesítik az együttműködésre vonatkozó elvárásokat? Ugye, ugye, kedves olvasó! Bármelyikünk mondhatja, hogy hűséges (és hát mindenki mondja is), ám az együttműködés terén aligha állhatnánk elő ilyen magabiztos állítással. 

A lényeg egyébiránt az lehet (bár erre a törvény részletesen nem tér ki, csak mi most), hogy a házasságban együttműködő állapotot kell teremteni, illetve fenntartani, amihez egyébként a hűség, mint olyan meglehetősen alkalmas eszköz. Amennyiben ez mégis sérül (tudom, tudom, Ön nem olyan, és természetesen én sem), akkor lépnek az érintettek az együttműködés megteremtésének rögösebb útjára. Ez a rögös út senkinek sem kellemes próbatétel, sok-sok hűtlenkedéssel teli, de ha a végén a felek még mindig leginkább egymást szeretik ezen a világon, akkor talán még az isteni törvényt sem kell megtagadniuk. A szerelmüket, meg a Ptk.-t meg pláne nem. 
Tóth Csaba Zsolt
toth.csaba@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés