Mátyás médiamunkásai

civishir.hu

2012.04.22. 08:03

Mátyás médiamunkásai
Mátyás, az igazságos

Debercen – Jövőre lesz Mátyás király születésének 570. évfordulója. A kor legjobb PR-szakemberei dolgoztak körülötte. Nem véletlen, hogy több mint féleezer esztendő után is az egyik legnagyobb magyar királyként tartjuk számon.

Hirdetés

De nem csak dinamikus sajtósai voltak, a fotósok ősei a festők is értettek ahhoz, miként kell jó imázst kialakítani róla. Tudniillik Mátyás konkrétan nem volt egy szexszimbólum. Alacsony, erős testalkatú ember volt, sűrű combokkal. Nagy orr, duzzadó ajak. Ápolt haja ugyan a válláig ért, akár egy beatzenészé, ám így is be kellett vetni a XV század kezdetleges fotosop eljárásait. Az eredmény önmagáért beszélt, Mátyásból egy jóvágású férfit kreáltak. Ennek is köszönthető, hogy az átlagembernél lényegesen többször nősült és az ágyasok száma sem volt elhanyagolható. Mátyás tehát tudott élni! Mátyás, miként a mai celebek, szintén megjárta a börtönt. De ő, akár Stholl Buci, ebből is jó marketinget csinált.

A legenda szerint, amikor Prágában fogságban volt, akkor édesanyja egy holló segítségével küldött neki levelet. (A történetet Arany János is feldolgozta a Mátyás anyja című balladájában). Ez a történet volt az oka annak is, hogy a Magyar Posta reklámfigurája sokáig egy holló volt.

Legendásak lettek az adói is. Bevezette a füstpénz (ami manapság a tiltott helyen történő -vagyis mindenütt- cigizés kapcsán reaktiválódott)! Ezt váltotta a kapuadó, de volt koronavám, hadiadó is. Tegyük hozzá, hogy ezek az adók a korhoz képest magasak voltak, ám a rendeletek kimondták, hogy a földesurak más címen egyéb regionális adót kivessenek. Így az akkori csórók (ma ezeket tényleges adófizetőknek nevezik) relative stabilan tudták, mennyit nyúlnak le tőlük egy naptári évben. Vélhetően innen jött az igazságos név, amire aztán rátett egy jókora lapáttal a Király sajtó különitménye.

Mátyásról illik még tudni, hogy nem tűrt ellentmondást, és olyan haragos dühkitörései lehettek mint Détárai Lajosnak egy elbukott Fradi meccs után. Ugyanakkor tudott megnyerő, nyájas is lenni. Állítólag könnyen megértette magát a közemberekkel. Hogy valóban találkozott közemberekkel, vagy az egy előre megrendezett média fogás volt..... Arra már csak a remek király média munkásai tudnák a választ!

Szakács Béla debreceni lakos

FIGYELEM: EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK.
Az FM90 Friss Rádió támogatásával

Szóljon hozzá!

Hirdetés