Hirdetés

Hirdetés

Volt egyszer egy debreceni telefontender…

civishir.hu

2012.12.18. 08:11

Volt egyszer egy debreceni telefontender…
A kép illusztráció

Az önkormányzati telefonflotta tagjainak viszontagságos története. Szabó-Kovács Patrícia jegyzete

Hirdetés

Hirdetés

Van egy remek szerveződés, önkormányzati telefonflottának hívják. Lehet be-és kilépni, nagyon jó percdíjakon beszélgetni, kommunikálni egymással.  Itt Debrecenben 16 ezer tagja van. Első hallásra talán hihetetlen, de ez azt jelenti: 16 ezer ember jár jól csak ebben az egy városban. A bökkenő, ami zavarja ideálisnak tűnő életünket: önkormányzatunk 2 évre köt szerződést a szolgáltatóval, s amikor közeledik a lejárat időpontja, újra pályáztatnak: kiderül, van-e olyan szolgáltató, aki vállalni tudja a kiírt feltételek melletti szolgáltatást.

2012 lett az éve, amikor a tender lejártával a régi szolgáltató, A helyett B nyert.  Ne is keresgéljük az okokat, miért érte meg a 16 ezres tagság mellett A-nak levágni az aranytojást tojó tyúkot, lényeg, hogy megtette: nyertes B, adott időponttól ő szolgáltat. Ez idáig rendben is van, csakhogy a „páciensek” döntő többsége – érthető okokból – meg szeretné tartani a régi számát. Lehet? Lehet. Akkor jó.

Elkezdődik az igények felmérése: ki mennyi számot hordozna, milyen új készüléket kér hozzá. Persze nincs határidő, végeznek vele akkor, amikor. Várunk. Közben a régi szolgáltató átteszi egy másik, sokkal drágább díjcsomagba a számhordozásig még mindig hozzá tartozó számokat. Ez annyit jelent, hogy mindenki többszörös tarifán telefonál: jönnek a több tízezres számlák. Persze az mindenkinek a saját felelőssége, hogy próbálja leszorítani ezt az összeget, észnél kell lenni. Ez nem mindig lehetséges/sikerül.

Az új szolgáltató infrastruktúrája viszont egy kicsit megbicsaklik a rengeteg új átlépő miatt. Érthető, hogy ez nem megy 2 nap alatt, de a munkaerőn spórolás visszaüt: nincs elegendő ember, akik vannak, azok pedig olyan szépen leosztva kapják a részfeladatokat, hogy nincs ember, aki az egészet elejétől a végéig átlátná és megértené. Ez kellene ahhoz, hogy a problémákat orvosolni tudják, válaszolhassanak a menet közben fölmerülő rengeteg kérdésre. Már ha akarnának válaszolni és nehézségeket megoldani, mert az e-mailben elküldött kérdésekre még csak nem is reagálnak. Az egyetlen ügyfélszolgálaton, ahol egyáltalán tudnak a flotta-ügyről pedig nem túl szolgálatkészek: a paletta az „ebben sajnos nem tudok segíteni”-től a „nem érdekel, nem foglalkozunk ezzel”-ig terjed.

Értem én, hogy bonyolult ez a kérdés, nem egyszerű megoldani, de egy valamire való cég, ami szolgáltatónak meri nevezni magát (igen, mi tudjuk mit jelent ez a szó, de ők nem biztos), nem állhat meg örülni, hogy hurrá, lesz 16 ezer új előfizetőm. Kötelezettségei is vannak, egy elvárható minimális szolgáltatási kör, színvonal: szerintem ez az, hogy a kiadott új készülékek használhatóak legyenek. Ha ennyit sem tudnak megoldani, akkor lehet, hogy nem kellene vállalni. Esetleg 3-4 nap után foglalkozni a bejelentett problémákkal, szóba állni azokkal az emberekkel, akiktől elvárják, hogy időben kifizessék majd a számlákat az elkövetkezendő két évben. Igen, az egyszeri debreceni előfizető felől nézve ez ilyen egyszerű…

Szabó-Kovács Patrícia

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.