Hirdetés

Orbán Viktor azt üzente, mindenki fizesse a saját diplomáját! 2.0

civishir.hu

2012.12.12. 11:15

Orbán Viktor azt üzente, mindenki fizesse a saját diplomáját! 2.0

Na, ha most nincs déja-vu-je miniszterelnökünknek, soha nem is lesz. Szabó-Kovács Patrícia jegyzete

Hirdetés

Talán ismerős neki az egyetemista tüntetés az antidemokratikus intézkedések ellen. 1988. június 16-án lánglelkű ifjúként Nagy Imre évfordulóján ő is így cselekedett, a barikád másik oldaláról tehát van némi rutinja. Néhány éve elkötelezett híve volt annak, hogy az első diploma megszerzésének ingyenesnek kell lennie. Tudjuk, kampányidőszak volt, akkor meg mindent lehet, hazudni éjjel, nappal, piros és narancs zászlók alatt…

Persze, nehéz nekem megfelelni. Az sem tetszik, ha túl sok a felsőoktatási keret, az sem, ha túl kevés. Az a helyzet, hogy úgy gondolom, tényleg racionalizálni kell a felsőoktatást, azt viszont nem, hogy ellehetetleníteni. A keretszámok egyeztetés nélküli radikális csökkentését a felvételi jelentkezési határidő előtt néhány héttel roppant inkorrekt eljárásnak tartom. A jelenlegi adminisztrációnak, de valószínűleg az összesnek ebben az országban az lenne a legkényelmesebb, ha ember nem menne  főiskolára, egyetemre, mert akkor esetleg (még ez sem biztos, a diplomával együtt nem osztanak tisztánlátást, józan eszet) növekszik azok száma, akik átlátnak nagypolitikán. Mondjuk az igaz, nem lehet mindenkiből Giró-Szász András…

És akkor még senki nem foglalkozott az érettségi előtt álló diákok konkrét, húsbavágó problémájával: alkalmazkodjanak rugalmasan a megváltozott körülményekhez, ahogy tudnak. Ha nem lesz elegendő a keret pl. jogon, de mérnökből hiány van, válasszák inkább azt. Néhány hónap biztosan elég, hogy történelem helyett fizikából hozza magát szintre valaki, ha igazán akarja. Hogy más az érdeklődés, vagy máshoz van tehetsége valakinek, és az idő is kevés, nem számít.

Arra azért nagyon kíváncsi vagyok, honnan jött ez a 10 ezer 480-as létszám. A Rektori Konferenciával, HÖOK-kal, szakszervezetekkel senki nem egyeztetett. Mondjuk azt el tudom képzelni, hogy V. Orbán (igazából ez a hasonlat sántít, mert V. Orbánt egyetemes pápaként emlegetik a tudományért tett intézkedései okán: ő nem szétverte, hanem alapította az egyetemeket!) egyszer csak felébredt reggel, és ez a szám jutott eszébe először. Esetleg az augurok ezt olvasták ki a madarak röptéből. Vagy egyszerűen csak összeszorozta a felcsúti fociklub kerettagjainak számát valamelyik gyermeke osztálylétszámával. Nem tudom, rejtély. Semmilyen szakmai szempont, érv, kutatás, hatástanulmány nem támasztja alá éppen e szám jogosságát, igaz, úgy tűnik, erre nincs is szükség.

Csoda, hogy a diákok, akiknek nincs vesztenivalójuk, utcára mennek? Nem is annyira magukért, ők már bent vannak az egyetemen, főiskolán, inkább az utánuk jövők lehetőségeiért. Nekik még nincsenek gyerekeik, akikért felelnek, munkahelyük, amit félteni kell, egzisztenciájuk, forradalmi bátorsággal használhatják azt a szerény eszköztárat nyomásgyakorlásra, ami rendelkezésükre áll. Mert a kormány a keretszámokról nem kíván egyezkedni, ők meg a diákhitelről nem, amiről a kormány tagjai úgy beszélnek, mintha nem adósság lenne, amit egyszer majd vissza kell fizetni. A miniszterelnök cinikus levele arról, hogy nem érhette meglepetés a hallgatókat, olaj a tűzre.

Sorra hallunk szervezett és spontán tiltakozásokról vidéken és Budapesten. Pécs és Debrecen áll némán, lehajtott fejjel. Megszoktuk már, mintaváros vagyunk. Itt minden rendben.

Szabó-Kovács Patrícia

Szóljon hozzá!

Hirdetés