Hirdetés

Hirdetés

A debreceni iskolák és Klebelsberg Kuno nem éppen szerelmetes viszonya…

civishir.hu

2013.02.08. 13:55

A debreceni iskolák és Klebelsberg Kuno nem éppen szerelmetes viszonya…

Az intézmények Marekné Dr. Pintér Arankának igazán elhihetnék, hogy zökkenőmentes az átállás. Nem illik a saját szemünkben jobban bízni! Szabó-Kovács Patrícia jegyzete

Hirdetés

Hirdetés

Nagy boldogság kicsi országban, hogy az oktatás állami kalap alá került. Úgyszintén, hogy az átállás teljesen problémamentes volt. A kormányzat szerint. Nekik. Például Marekné dr. Pintér Arankának és Hoffmann államtitkár asszonynak. Nekik nincsenek húsbavágó problémáik. Hacsak az nem, hogy az utcára – ha van bennük egy csöpp jóérzés - már nemigen mehetnek ki, annyira „népszerűek” mindketten. Most igazat kell adnom azoknak, akik a tavalyi évben fellázadtak, és a pedagógusok védelmében írott jegyzet alatt kifejtették, ennek a lusta bandának semmi oka panaszra, örüljenek annyi pénznek, amennyit kapnak. Akkor még valóban időben érkeztek a fizetések, pótlékokkal, nagyjából időben kifizetett túlóra díjakkal, megfelelő besorolásban.

Most, hogy az oktatási intézmények bekerültek a nagy kalapba, most van csak ok igazán panaszkodni! Hiába áll ki Marekné dr. Pintér Aranka, és közli irigylésre méltó, már-már szijjártói magabiztossággal, hogy mindenki megkapja, ami jár neki. (Sajnos csak ő nem, hallom innen-onnan, nem éppen pozitív kicsengéssel.) Mikor?- Jön a jogos kérdés. Mert ilyen fizetések mellett nem mindegy. Nem mindegy, hogy az előző fizetés és a késve érkező, (vagy kevesebb) következő között eltelt napokban van-e miből ennivalót venni, számlákat befizetni. Mert azok nem késnek.

Azóta a „reformoknak” köszönhetően a fizetések ide, Debrecenbe is késve érkeznek, túlóradíjak nélkül. A közalkalmazottak háromévenkénti soros lépését (háromévente havi bruttó 5-8, nettó 2,5-5 ezer forint illetménynövekedés, tessék irigykedni a túlfizetett közalkalmazottakra!) amit decemberben előre jeleznek az intézmények azok esetében akiknél esedékes), a januári fizetéssel nem sikerült utalni. Ahogy a tavaly novemberi túlóradíjakat sem. A fénymásolóban, faxban (és a wc-ben) nincs papír, de ezekre pénz sem, hiszen minden kifizetés csak a Kliken keresztül és annak engedélyével történhet. Emiatt nincs postázás az intézményekben: postakönyvvel, készpénzforgalom nélkül nem engedik, forintot viszont nem adnak. De olyan ismerőssel is beszéltem már, aki iskolában takarít(ana, ha lenne mivel). Illetve van: a múltkor elmesélte, hogy elment a százas boltba, és saját kis fizetéséből vett néhány olcsóbb tisztítószert, mert anélkül nem tudja végezni a munkáját… Ezeknek a lelkiismeretes embereknek hazudnak a szemébe lelkiismeretlenül azok, akik azt állítják, zökkenőmentes a működés.

Az sem túl tisztességes hozzáállás, hogy kijelentik: „hallottunk problémákról, de kevés bejelentés érkezett”. Ha csak a konkrét bejelentéseket vizsgálják ki, ami pedig innen-onnan eljut a fülükbe, az nem is létezik, szóra sem érdemes (pedig ilyenből van millió!), akkor viszont azt javaslom az intézményekben dolgozóknak: tegyenek panaszt mindenért! Legyen nyoma, hogy igenis késik a fizetés, nincs miből felmosót venni, de olyan ember sem, aki válaszolna a felmerülő kérdésekre helyben, mert az átalakítás - természetesen a kormány akarata szerint, erőből, nem észből - korábban történt, mint ahogy a konkrét helyzetekre megoldásokat dolgoztak volna ki. Legyen nyoma, hogy az emberek nem értik, mikor tanulják meg végre ott fent is, amit a középső csoportosok már tudnak az óvodában: „többet ésszel, mint erővel”. Gyanítom, sajnos csak akkor, amikor végre nem mások, hanem ők fizetik meg az árát.

Szabó-Kovács Patrícia

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.