Hirdetés

Tűzzel, füsttel, dobokkal

civishir.hu

2009.09.01. 07:44

Tűzzel, füsttel, dobokkal

Hivatalosan is megnyílt a 2009/2010-es tanév! Új reményekkel, új meg régi kétségekkel, és nyakon öntve közhelyekkel... (Réti János jegyzete)

Hirdetés

..., amelyek már-már vetekszenek a sokadik szabad május 1-ek, nőnapok, felszabadulások és nagy októberek szólamfüzéreivel. Mert ilyenkor arról mindenkit biztosítunk, hogy a jövőben fogalmazódik meg a jövő, továbbá, hogy mind elhivatottak, akik elhivatottak. A fiatalok meg, 6 évestől 26 évesig, nyitottak minden újra, tudatában annak, hogy ők a nagy sikerek letéteményesei, mi több, kezükben az elkövetkezendő évtizedek marsallbotja. Ez persze mind hülyeség, de zengzetesen hangoztatható! És lényeg a lényeg! 

Pedig jó ideje tudjuk, hogy a pedagógusok alulmotiváltak, kivéve a kivételek, a gyereksereg úgyszintén alulmotivált, kivéve a kivételesek, de a nagy többség időt próbálnak nyerni minden áron, hogy hátha mire befejezik a képzések képzéseit, a mesterkurzusokat és egyéb, ráadásként időodázó tényezőt, addigra hátha alakul valami! De ebben bízunk idestova 20 éve már! Aztán? Marad minden a régiben. 

Pedig születnek nemzeti tantervek, közép és emelt és még ki tudja milyen szintű követelmények, a technika hullámvasútja pedig felfoghatatlan sebességgel száguld velünk! Már nemcsak számítógépek, laptopok vannak, hanem digitális tankönyvek és interaktív érintős táblák, mikro elektronikus prezentációk és video üzenetté montírozható feleletek, tesztek a tesztekről, mobil súgóprogramok. MP3-as énekórák és rádiólokátoros iskolaversenyek. 

Csakhogy valahol valamit, egyelőre visszafordíthatatlanul elrontottunk,miközben átadni készülünk a jövőnek egy olyan kultúrát, ami mellett közben már elrohan az idő: hagytuk kiveszni a képzési rendszereinkből a felelést! Azt, ahogy a tanuló kimegy a tábla elé, feladják számára a kérdést, ő rendezi a gondolatait, összeszedi magát és a tőle elvárható alapossággal, szabatos mondatokban megadja rá a választ. Amennyit tud. Nem kényelmes, de innen kezdődik minden.
 
Mert amikor ez megszűnt, és felváltotta a technika üzenete technikának módszer, elindult a lejtőn a világ. Mert nem igazán kell tudni valamit, a fontos, hogy működtetni tudjuk azokat a rendszereket, amik majd tudnak helyettünk. Kódok vibrálják a levegőt, integrálunk, transzponálunk és redukálunk, csak egyre kevésbé vagyunk kíváncsiak, kétkedők és válaszolók. Pedig, kedves pedagógusok és felnövekvő generáció! Nincs technika, ami felérne azzal, ahogy az egyik ember megszólítja másikat, hogy az válaszoljon rá. Ez isten találmánya, eddig sem tudomány, sem technika nem tudta felülmúlni, de megközelíteni se! Ember közvetlen kapcsolatát emberrel. 

Talán egyszer visszaindulunk a tüzek, füstjelek és tamtamdobok felé. Újra élvezni azt, hogy értjük és megértjük egymást. Először kezdetlegesen, de majd belejövünk. Csak ne hagyjuk elrontani újra! 

Réti János 
reti.janos@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés