Hirdetés

Hogy számoljunk 90-ig?

civishir.hu

2009.10.06. 07:49

Hogy számoljunk 90-ig?

Hej, lett nagy egyetértés kormány és bankárok között, amikor leültek egymással megbeszélni ügyeinket és bajainkat.

Hirdetés

Nevezetesen, hogy a világnagy pénzintézetek és azok hazai hajtásai lássák már be: az mégse járja, hogy kényük-kedvük szerint bánjanak adósaikkal. És ha azoknak nem lenne elég gondjuk, ők még tegyenek hozzá! Például, hogy a legnagyobb vész közepén növeljenek kamatot, plusz költségeket, az adós meg szívja a fogát. Hát ez ellen „lépett” a kormány, na meg a végrehajtási, behajtási eljárások toleránsabb ügyintézése miatt.
Mert volt idő, nem olyan régen, amikor olyanok is kaptak kölcsönt, akik nem kértek. Igaz, akkor még a pénzmogulok nem gondolták, mi meg pláne nem, hogy néhány hónap és épp a bankszektor szabadítja a világra a válságok válságát! Most meg ők főzik a fekete kompótot nekünk, akik amúgy is isszuk a levét!

Szóval tárgyaltak. Az egyik oldalon ülők kérték a másik oldalt, hogy legyenek megértők, lehetőségeiken belül elnézőek, hogy ne szülessenek egyre-másra szomorú történetek családok ellehetetlenüléséről. A bankosok beláttak és ígértek, majd aláírtak és következett a hangulatos búcsú, kedélyes vállveregetésekkel. Hogy mi sül ki ebből, majd meglátjuk. Az viszont elkerülte a kormányoldal figyelmét, hogy nemcsak az egyoldalú szerződésmódosítás, kamatok és költségek emelése van ám a banki csalafintaságok között. Óh, nem! Van olyan is, amire nem is gondolnak, hiszen mit foglalkoznak ők a folyószámla ügyekkel, azt intézi a feleség. Pedig ha ismernék, hogyan működik kapcsolatuk a pénzintézetükkel, akkor észrevennék, hogy a bankok változatlanul naptári hónap szerint számolnak, holott jó ideje már a létező összes kifizetőhely – munkáltatók, nyugdíjintézet stb. – tárgyhónap 10-én, 11-én fizet, illetve küldi a járandóságokat. Tehát, ha a törlesztésre ráhív a rendszer, nem talál fedezetet, és ketyegtetni kezdi a büntető kamatocskát, ami azért 6-7 nappal számolva, országos nagyságrendben már nem kevés.

Másik a 90 napos trükk, a „végzetes” három hónap számítása! Aki nem tudja, ne tudja meg, de ez nem úgy van ám, hogy az adós mondjuk márciusban nem tudott fizetni, de áprilisban és májusban, júniusban már igen, akkor van egy hónap elmaradása. Nem! Akkor már 90 nap elmaradása van. Mert a befizetés nem „feltölti” és maga elé görgeti a hiányt, hanem maga mögött hagyja, hadd egye ott a fene! Kamatozzon csak, ameddig ki nem egyenlítik egy dupla befizetéssel. Közben felszólítás, baljós sejtetések, satöbbi. Ahogy szokás. Ez a vezércsel is hoz azért annyit, amennyit bankék konyhájára.

Nem tudni, milyen lesz a jövő az ügyfelek és pénzintézetek kapcsolatában, mert ezt esete is válogatja, de azért a világ bankjairól igazán elmondható, hogy „megérik a pénzüket”! Nem ügyintézők, csoportvezetők, fiókvezetők szintjén! Ott fent vagy legfelül, ahol a döntések születnek. Ahol benépesítik hasznos ötletekkel a rendszert. És jóváhagyják. 
Réti János
reti.janos@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés