Hirdetés

Nem lesz többé hálapénz. Vagy de…

civishir.hu

2011.12.15. 11:29

Nem lesz többé hálapénz. Vagy de…

Milyen szép is ez! Egyszeribe’ vége lehet ennek a sok évtizedes rémálomnak? Csak egy törvény, és máris elfelejthetjük a megalázó borítékdugdosást, meg az azt megelőző nyomozást: Tessék mondani, nővérke, mennyit szoktak adni az adjunktus úrnak?... Ennyi lenne az egész?

Hirdetés

Lám, a Fidesz hű a választási ígéreteihez: kifehéríti a gazdaságot és egyszer s mindenkorra eltörli a baksist az egészségügyben. Legalábbis mindent megtesz az ügy érdekében. Na jó: azért próbálkoziik. Kedden 255 igen vokssal 98 nem szavazat ellenében, megszavazta az Országgyűlés az új Munka törvénykönyvét. A sok száz módosító javaslat eredményeképpen jócskán átírt kódex nem egy passzusa már alaposan kiverte a biztosítékot az érdekvédőknél, a végső szövegben valahogyan mégis benne maradt egy eldugott kétsoros passzus.

A törvényben a munkavállaló kötelességeit az 52. paragrafus veszi számba. Ez lényegében nem más, mint egy felsorolás, amelynek másodi bekezdése imígyen szóla: „A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki.” A törvény indoklásának e kitételre vonatkozó rész szerint ez a rendelkezés a borravaló és a hálapénz elfogadásának tilalmáról szól.

Milyen szép is ez! Egyszeribe’ vége lehet ennek a sok évtizedes rémálomnak? Csak egy törvény, és máris elfelejthetjük a megalázó borítékdugdosást, meg az azt megelőző nyomozást: Tessék mondani, nővérke, mennyit szoktak adni az adjunktus úrnak?... Ennyi lenne az egész? A pincérek és a pultosok pedig vigyék csak szépen haza a fizetésüket, és ne turkáljanak a vendégek zsebében a lebilincselő mosolyukkal és a kedveskedő flörtölésükkel? Mindennek megvan az ára. A bornak a boré, amit az árlapról kalkulálunk, a gyerek mandulaműtétjének az árát pedig a fizetésünkből vonják, vagy havonta magunk, önszántunkból fizetjük be sárga csekken a tébének…

Igen, ezt ígérte a Fidesz, amikor kétharmadot kapott tőlünk a Parlament ódon falai között. Azt mondta, majd kifehéríti a gazdaságot, és rendet tesz az egészségügyben. Talán némelyikünk még arra is emlékszik, mintha konkrétan a hálapénzről is esett volna szó. A borravalóról nem, ez csak ráadás, így karácsonyra, hogy örüljünk…

Mink pediglen örülénk vala neki, így, irodalmi félmúltban, mert eddig még igazán nem örültünk, és hogy fogunk-e neki, az azért még egyáltalán nem bizonyos. Van ugyanis ez a kétsoros passzus… Hogyaszongya: „A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki.”
„A munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül…”

Tehát tilos lesz a hálapénz meg a borravaló, utóbbi még akkor is, ha ezzel egy szemernyit sem fog kifehéredni a vendéglátás, legfönnebb a dolgozók fognak kevesebbet keresni, de ebbe most ne menjünk bele. A hálapénz azonban, no, az tényleg kényes téma. Tilos lesz majd adni és elfogadni is. Hacsak a munkáltató ehhez előzetesen hozzá nem járul.

Nem tudom, erről miért Mátyás király és a székely ember lánya jut eszembe…

Horváth Árpád

Szóljon hozzá!

Hirdetés