Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Húsvéti sonka online

| 2011. 04. 22. | 09:40:11
Debrecen - Vettünk tescós sonkát, corást, sparost, meg mindent. Éppen nem hánytunk tőlük epét, de majdnem. Mielőtt felrobbantunk volna idegből, jó szokásunkhoz híven túszul ejtettük a Hotel Óbester szakácsát, hogy főzzön nekünk igazit, hazait, finomat, olcsót, méghozzá online!
Húsvéti sonka online
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A marhalábszár pörköltnél nehezen tudok finomabbat elképzelni, de a húsvéthoz nem illik, valljuk be. Durvább, mint kommersz körtével koccintani Márta-napon, vagy vasárnap. Egyébként üssön belénk a ménkű, ha hagyományt szegnénk, a húsvéti sonkázás mifelénk olyan, mint utálni Trianont. Zsigeri. Csakhogy az igazi parasztsonkát, ami a trianoni határokon átívelően magyar és finom, nem tudja megfizetni az átlagmagyar, csinálni éppen tudna ősi receptek szerint, de kell hozzá egy falu, a legtöbb magyarnak az nincs, mert mesterségesen vagy önszántából paneldzsungelben urbanizált. Van még a spanyol serrano meg az olasz pármai, de azt – a biotermékekhez hasonlóan - a Top 100-on kívül más nem tudja megfizetni. Őket csókoltatjuk, de nem nekik írunk.

Mi marad a kispénzű magyarnak? Megveszi a szupermarketsonkát. Ezeket kínálják nekünk piti pénzért, és tényleg. Láttuk a boltban, hogy már 699 forint/kiló áron is kapható. Bodnár Zsolt meglehetősen finnyás konyhaművészünk - aki a debreceni vendéglátás géniuszaitól leste el a szakmát, Mikáczó János istápolta, majd Tóth Lajos, Gál Sándor és Boros Laci bácsi okította, ezért "rigolyás" - szerint lélektanilag jobb, ha nem vagyunk kíváncsiak az alapanyagra, egyébként nem is tudjuk meg, hogy miből készül, mert az egyikre az van írva, hogy füstölt kötözött lapocka, a másikra meg az, hogy füstölt kötözött sonka, a harmadikra meg az, hogy füstölt kötözött tarja. Egyet nem láttunk: különbséget. A széles kínálat meg a látvány egyszerre tompított, szellemesség híján ezen termékeket elneveztük gyorspácolt genyóknak. A tavalyi íze itt van a szánkban, mert annak hisz a legjobban az ember. Ugye. Hát, a szaga hirtelen egy hokicsapat öltözőjére emlékeztetett, az első falat után aktivizálódott az agyi nyúltvelőben elhelyezkedő hányásközpontunk. Inkább a kereszthalál!

Bodnár Zsoltot, a Hotel Óbester szakácsát Nagypénteken segítségül hívtuk, hogy főzzön nekünk igazit, hazait, finomat, olcsót, amit büszkén fel lehettenni az asztalra. Szív és lélek kell hozzá, a többi nem kerül sokkal többe, mint az emberi és állati fogyasztásra nem ajánlott genyók! A Cívishír húsvéti sonkáját ezennel elkezdjük elkészíteni, a folyamatot fotókkal illusztráljuk. A művelet hosszadalmas, de nem intenzív, lehet közben italozni vagy takarítani, kinek mi jut osztályrészül. Figyeljenek, hogy etessék házi finomsággal a szeretteiket!

Cs. Bereczki Attila

Nagypéntek, 7 óra 40 perc: irány a bolt!


8.50: mire előkaptam a fényképezőgépet, Zsolti már feltekerte a nagy malaccombot, és kegyetlenül kötözi. Még hurkot is csinált rajta! Kihagyta a reggeli koccintóst, mert azt hiszi, hogy az Óbester konyháján van...


9.15: A comb megkötözve, minden hozzávaló (vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, egész bors, só, szegfűszeg, csípős mustár, méz, barna cukor) mellette


9.17: Zsolti most már egy mosolyt is megenged magának, túl vagyunk az első stresszes műveleten!


9.20: az "anyag" egy fazékba kerül, kivéve a mustárt, a cukrot, a mézet és a szegfűszeget!


9.25: a sonka fő, jöhet a sör! Most hosszabb szünet következik, amíg a sonka megfő (kb két óra), majd kihűl..


11.20: Zsolti maghőmérővel varázsol, van még egy kicsi híja. A sasszeműeknek feltűnhet, hogy a Hargitáról Sopronira váltottunk. Míg a sonka csendesen főtt, leugrottunk kenyérért, de útba esett Czakó Viktor egykori kiváló futballista kocsmája. Nem sikerült kikerülni!


11.25: Zsolti hozzászól az online sonkafőzéshez, alul olvasható! A citromos Sopronit csak kalandvágyból issza!


12.10: Megfőtt! Most újabb hosszú szünetre vagyunk kárhoztatva, mert ki kell hűlnie, majd következik a mézes-mustáros-szegfűszeges varázslat. A türelem ínyenc húsvéti sonkát terem!


13.44: Madzag le!


13.46: Zsolti irdal

Ű
13:48: a szegfűszeg tűzdelése


13:50: a szegfűszeges oldalát mustározni!


13:50: mustárra méz


13:51: a barnacukor az utolsó művelet, s mehet a forró sütőbe, 15 percre


14:06: kész!


Itt a vége, fuss el véle!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Miskolc az egyetlen nagyváros, ahol biztosan új polgármester lesz
Mégpedig az egyetlen százezer fősnél nagyobb város.
Gazdaság
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.