Hirdetés

Hirdetés

Titkok és szellemek

civishir.hu

2009.11.05. 07:41

Titkok és szellemek

Debrecen – Nem mintha ránk férne a pánikkeltés, de a spanyolnátha nem más, mint a H1N1 egyik roppant erőszakos mutációja. Potom 100 millióan haltak bele a világon 1918 és 1920 között.

Hirdetés

Hirdetés

Az Ibériai-félsziget megannyi szócikkét ismerjük a diktátor Francisco Francotól a botrányos életű és művészetű, másfél liter sangria nélkül igazából élvezhetetlen Salvador Dalín át a feleséget kibicsaklott ízléssel választó Antonio Banderasig, de hogy a nátha mitől spanyol? Attól, hogy Európa egyetlen állama volt, ahol nem csupán feljegyezték, de folyamatosan nyilvánosságra is hozták a halálos kórban megbetegedők, majd elhalálozók számát. Mindezt azért, hogy elejét vegyék a tömeghisztériának.

Más országokban az áldozatok lajstromát módszeresen, jobbára politikai nyomásra eltitkolták, továbbá letiltották azok bármilyen jellegű fórumon való közzétételét. Hasonló (el)kencefice felrémlik az elmúlt 23 évből, amikor is a csernobili atomkatasztrófát – hogy beszédes hasonlattal éljünk – a szovjetek előbb rosszul sikerült rajzfilmnek, majd egy kotyogós kávéfőző felrobbanásának titulálták, aztán a KGB jelentést küldött a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága részére a 4-es reaktor építésénél tapasztalt szabálysértésekről. Így kezdődik: TITKOS! (Nyilván!) Majd öt mondatban felsorolnak néhány (véresen komolytalan) betonozási hibát.

Záhonyon túl azóta nem sok minden változott. Már csaknem száz, H1N1 által kivégzett ukrán honpolgár földi maradványa felett állítják szemrebbenés nélkül, még mindig megvan annak az esélye, hogy egymással össze nem függő esetek ezek itt. Akkor, mikor lassan már a maffia is ráteszi a kezét a vakcinára, mikor Svájc széltében-hosszában életmentő csomagot küld, amikor lassan a csempész cigin is szájmaszk lesz elfeketedett tüdőlebenyek helyett. Valami a szomszéd egészségügyében ugyanúgy bűzlik, ahogy a beregszászi állatpiac. Igazából csak egy elszánt kamionos kell, aki nekilódul, tankol Debrecenben, leköhögi az amúgy is halálos beteg forintot, átadja a kutasnak, és kész.

Tény: keveset tudunk a sertésinfluenzáról. Az ÁNTSZ 12 oldalas kisokost közöl honlapján – többek között – a megelőzésről. Olvassák el! Jobb, mint a Hahota és a Showder Klub összevont különkiadása. Három kiragadott példa: 1. Kerüljük a beteg emberekkel való kontaktust. 2. Zsúfolt helyeken tartsunk a többiektől legalább egyméteres távolságot. 3. Maradjunk otthon. Válaszok: 1. Forrassza mindenki a retinájára, hogy H1N1-ben haldoklom, akkor is, ha még csak lappang benne a cucc. 2. Ahol van köztünk 1 méter 10 centi távolság, azt magyar nyilvános helyeken nem zsúfoltnak hívják, hanem luxusnak. 3. Jó. Az oltóanyagra meg keresse meg a pénzt Bajnai Gordon, őt már meglőtték, tehát biztosan túléli. 

Bereczki-Csák Helga
csak.helga@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.