Hirdetés

Találatok a következőre: Debrecen

civishir.hu

2012.02.22. 17:45

Találatok a következőre: Debrecen
Már a pálinkának is van fesztiválja Debrecenben (Fotó: Ásztai Csaba)

Debrecen – Másnak is riasztja a vérnyomását, hogy az utóbbi időben az esti híradóba két mérgezés és egy főbelövés közé benyomnak egy csatornasaját bulvárhírt? Nagyjából olyan komolyságút, hogy a hazai szappanopera szereplőjének magasfényű-e a mellkasán a szőr.

Hirdetés

Hirdetés

A tévénézés ezzel belőlem végképp kivette az akaraterőt, filmművészeti alkotást 1998 karácsonya óta nem keresek rajta – akkorra lettem szinkronkész a Reszkessetek betörőkből. (Tartsd meg az aprót, te mocskos állat). Mára odáig jutottam, hogy levegővétel és szégyenérzet nélkül letöltök, míg el nem visz az FBI, de alkalmanként rá szoktam nézni a YouTube-ra is, milyen műsort „adnak” Debrecenről. Nem mintha másfél liter popcornnal ülnék a laptop előtt, zizegve az izgalomtól, hogy mit mutatnak, de azért érdekel. Hogy ha én mondjuk egy mahacskalai vagy csungkingi világjáró lennék, mivel kínálna meg online a cívisváros. Mondom gyorsan: semmivel. Van öt éve feltöltött Debrecen képekben című diashow – szokásos: a Nagytemplom komor télben és virágos tavaszban, ami előtt a Loki-indulóra gurul a villamos. 22 ezer 600-an látták eddig. A kis videó alatt közülük sokan és lelkesen gratulálnak a látottakhoz Venezuelából és Lublinból, bár valaki azt szólta hozzá: undorító egy város, bunkó lakosokkal. Ezt, ha nem egy fradista írta, akkor egy turista, aki szögbe lépett vagy közös beleegyezéssel megerőszakolták Debrecenben, amit utóbb megbánt. Na de haladjunk! Van itt más is: négyperces belvárosi motoros üldözés rendőrautóval 2009-ből. Unikum a javából: ma már az egész állomány kap ennyi üzemanyagot egy hétre, amennyi ez alatt a járőrözés alatt elment. Aztán elkápráztat még a hálózat a Debrecen és Ondód közötti hóátfúvással, de azt is megörökítette valaki, Metzker Viki hogy s mint s mijét tekeri a Bázisban. Váú.

Kifejezetten imázsfilm perpillanat egy van. A szándék jó, de amit szült, az egy kétperces giccs. Fiatal pár lapozgat egy dupla méretű Károli-bibliát, amiben helyi látványosságok fotói szerepelnek. Bevágásban virágkarnevál 85 ezredik változat, egy kis Campus Fesztivál, 2008-as bajnok a Loki. A film azt üzeni, errefelé nemzeti sport a bowling és tájjellegű étel a roston kukorica… Hát, ők tudják. A legjobb, ahogy egy néni a Kölcsey nézőterén kirázza az ocelot mintás kardigántját. Ő vagy valaki, vagy állatvédő volt a kameraman. Más szempontból is frissítésre szorulna a mozi lévén, a végén felszáll egy Malév-gép.

A téma forszírozása egyébként is aktuális: szóba került, hogy a Wizz Air ide tartó utasainak filmet vetítenek majd Debrecenről a fedélzeten. Egy 12 perces videót emlegetnek, amit évekkel ezelőtt készíttetett 1,2 millió forintért a Debrecen Turizmusáért Egyesület (500 ezret ők adtak, 700-at pedig pályázaton nyertek a Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácstól). Főleg ez utóbbi okán keresni kezdtem a filmet, de nem találtam. Se a neten, se sehol. A hiánypótló munka, bár tervezték, kereskedelmi forgalomba nem került. Kérdeztem a Tourinformot, hol a film, írják, amíg nincs megállapodás erről a Wizz Airrel, addig a média türelmét kérik. (Nem lemásolni akartam, csak megnézni. Médiatürelemről meg ki hallott?!) Halasi Csaba, az egyesület elnöke telefonon azt mondta, nem titkos a film, csak épp nem profi munka, munkaeszközként használják utazási kiállításokon, partnereiknek prezentálnak vele. Egy igazi imázsfilmhez jó sok, de legalábbis több pénz kellene, az meg nincs. Kár.

Szoboszlónak is van imázsvideója (reumások Mekkája), de még Tiszacsegének is valami hasonló. Félreértés ne essék: nem Űrodüsszeia kellene meg Alkonyattól pirkadatig, és senki nem keresi a cívis Guy Ritchie-t sem, de valami cselekmény nem ártana. Hogy nemcsak épületek vannak itt, de élet is. A szürke marhán, akit szeretünk meg minden, de amelyik már olyan rutinosan néz bele a digitalizált Hortobágyba, hogy belépőjegyet is szedhetne (le is könyvelné a bevételt) és a kilenc lyukon át megtekinthető semmin ideje lenne túllépni, és megmutatni az igéző Debrecent. Nem nekünk, hanem annak, aki ide készül.

Addig is ez a legjobb:

Bereczki-Csák Helga
csak.helga@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.