Hirdetés

Mi az eget lehet Szíriában csinálni?

civishir.hu

2012.08.28. 09:09

Mi az eget lehet Szíriában csinálni?

Mióta kiszabadultak, mindenki azt találgatja, kutyakiképzés fedőnéven valójában mit művelhetett a Közel-Kelet balhésabbik végén három magyar. Bereczki-Csák Helga jegyzete

Hirdetés

Szíria nem az a kifejezett top kategóriás nyaralóhely egy európai számára, de annak is megvan az oka, hogy a hazánkból kivándorló, külföldön munkát akár egy mosogatórongy képében is remélők inkább London felé veszik az irányt Délnyugat-Ázsia helyett. Nem volt mindig rossz hely, nem az ördög rajzolta a Földközi-tenger partjára, mert ha jobban belegondolunk, mégiscsak vele van tele a kilencedikes történelem könyv, ez a térség az emberi létezés ősi színhelye, csak hát később a törökökkel nem volt szerencséjük, ahogy most túlzottan az arabokkal sincs, a Golán-fennsík meg végképp nem kellett volna oda, mert azt meg kártyán elnyerte Izrael. Van ez így.

Az Észak-Afrikán tavaly átsöpört forró szél Szíriát is elérte. Fellázadt a nép, ami semmi másra nem vágyik, csak szabadságra. Kapott helyette véres megtorlást. A köztársaságnak nevezett háborús övezetben komoly diktatúra, katonai rezsim van, miközben (orosz és kínai ejny-bejnye hatására) az ENSZ lapít – olyan ez, mint az autóvezetés: hagyd, hadd előzzön, ő az erősebb.

Szóval jogos a kérdés, minek oda magyar rendőr plusz kutya, amikor ugye megörökölt, szovjet Kalasnyikov is van. Azzal mindent el lehet intézni és meg lehet találni, mert a halántékhoz simított fegyvertől bizonyítottan javul az ember szaglása.

A TEK sikertörténete, hogy három elrabolt magyart néhány hét alatt ebből a vadkeleti céllövöldéből hazatárgyaltak. Mi lehet ott, ami itthon nincs? Egy óvodás is rávágja: pénz és titok. Mert azt senki ne gondolja, hogy Hajdu János nevét akarták átírni arabra. Vagy pisztáciát kapáltak, vagy egyszerűen csak sírtak, hogy nekik van 200 kilométer tengerpartjuk. Csíkos hiénára sem vadásztak. Aligha szabályozták az Eufráteszt. S ami még fontosabb: miért rabolhatták el őket? A felkelők vélhetően nem magyar állatbarát ex rendőrökre specializálódtak, de az sem valószínű, hogy találomra tuszkolnak autóba fehér embereket.

Jó ez a TEK. Titoktartásban elsőrangú. Na de ha egyszer ez a dolguk! Mióta Nagycserén visszaadtak az anyukájának egy túszul ejtett másfél évest, kifejezetten biztonságban érzem magam. Való igaz, nem valami szószátyárok. Ha úgy alakulna, még a saját nevemet se mondanák meg…

Örüljünk neki, hogy az urak hazatértek, és ne bánkódjunk amiatt, hogy az igazság jó eséllyel soha nem fog kiderülni. Nem kell ilyesmihez Szíriáig menni. Elég kilépni az ajtón.

Bereczki-Csák Helga
csak.helga@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés