Hirdetés

I. Debreceni Töltött Gödrök Hétvégéje

civishir.hu

2012.10.03. 18:22

I. Debreceni Töltött Gödrök Hétvégéje
Csárli Sín

A debreceniek java nagyon unja már a 2-es villamos feletti sírást. Nem lehetne a másik végéről megfogni a dolgot? Már ha lenne vége, ugye… Bereczki-Csák Helga jegyzete

Hirdetés

A nyomor el tud érni egy szintet, ahonnan már nem érdemes komolyan venni. A magas cén előadott kesergésből egy idő után úgyis kifogy a könny. Attól fogva hisztinek hívják. Ami semmire nem való. De egy jó buliban mindenki benne lenne!

Mert e hosszúkás, debreceni tűzvonalban lakó népeket nem kifejezetten érdekli az Arcadom, nincs tisztában a részszámlákkal és a dátumokkal, nem bújja a szerződéseket, annyi pénzt pedig, amennyi ebben a projektben van (vagy volt) még képen se látott, nemhogy élőben. Szeretné, ha újra lenne utcája, parkolóhelye, pormentes muskátlija és száradó ruhája az erkélyen – ennyi. Amíg meg nincs, mit csinál? Anyáz egy ideig. Na de mikor már kimerült a szókincse, hova menjen? Feltúrásügyi panasziroda híján elindulhatna beperelni Demján Sándort. De mivel? Hogy egy éve kétujjnyi retek ül még az ablakpárkányra szédülő galambon is? Különben is, a Jerikó utca iksz IX/4-ből nem szokták beperelni Demján Sándort. Lehetne; csak valahogy nem életszerű.

Addig, míg fordulat nem jön, maradnak az ideges természetű olvasói levelek, az üzengetés, a sajtótájékoztatók, a szemforgatás, a pletyka, esetleg a megbékélés: kicsik vagyunk mi annak megítéléséhez, hogy ki nyúlt le kit, hol van a kötbér, ki tartozik kinek – talán már azok is elveszítették a fonalat, akik nyakig benne vannak.

Pedig a 2-es villamos nyomvonalát akár meg is szerethetné Debrecen! Marketing kérdése. Nem máskor, most van árok, gödör, bucka, hegy – ki kellene használni, mert lehet, hogy mondjuk egy vagy 12 év múlva már nem lesz. Ennyi domborzati formát erre az egyhangú vidékre egy gyűrődés/vetődés/vulkáni működés se tudott volna összehozni szebben. Külön öröm, hogy a tartósan fennálló közlekedési nehézségek miatt az anyósok és a jehovák is ritkábban jönnek.

Áll az építkezés, nem megy a munka? Hát semmi nem jó? Eddig az volt a baj, hogy szombat hajnalban légkalapálnak!  Hogy a 2-es vonala ne fekélyes bélszakaszra emlékeztesse a helyieket, lehetne esetleg fesztivált rendezi neki. Nem nagyot, csak olyan kis falunap jellegűt, mint amilyenekhez egyébként is szokva vagyunk. Nevezhetnénk I. Debreceni Töltött Gödrök Hétvégéjének. Reggel 8-tól katonai tiszteletadás mellett fehér zászló felvonása a Petőfi téren, utána barlangrajz-verseny, munkaruha-bemutató, 10-től újkerti villámcsődület porba fi*gással. Kísérőrendezvények: minden egész órában vezetett túra, ismerkedés a munkaterületen újonnan megjelenő növényfajokkal. A Csemete és Mester utcák sarkán Csapó Tamás dedikálja a világ legrövidebb könyvét Az előleg igaz története címmel. A leendő pálya melletti sátrakban 24 órás filmvetítés: Az Unió visszavág – A sínek bosszúja című közép-európai thriller. A Füredi-Nádor kereszteződésben az eddigi rejtőzködő műszakot illusztráló terepszínű traktor ingyenes tesztvezetésre vihető, ugyanott nyári turistás szendvics, szintén környezetbe olvadó zöld lapát kapható – egy euróért bárki betemethet egy gödröt. A Doberdó utcai végállomáson este utcabál, Vastag Csaba énekel. Előzenekar a Rolling Stones. A rendezvény fővédnöke Charlie Sheen.

Még hogy élhetetlen a város! Hát halt már bele a 2-es villamosba valaki? Máshol polgárháború van, éhezés, AIDS. Itt csak át kell lépni pár hétköznapi nyűgön. Idegeskedjen miatta az, aki odatette! Ha más nem is, a gödröket úgyis mindjárt betemeti a hó.

Bereczki-Csák Helga
csak.helga@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés